15 Eylül 2014 Pazartesi

Gelmiş geçmiş en iyi 10 uyku öncesi kitabı

Çocukların uyku saatinin bir rutini olması gerekir. Bu rutine alışkın olan çocuklar için uykuya geçiş daha rahat olur çünkü aslında çocuklar rutinleri, bir sonraki adımın ne olacağını bilmeyi çok severler, böylece kendilerini güvende hissederler. Ben demiyorum, uzmanlar diyor.

Uyku öncesi rutini, aileden aileye değişebilir. Bizim mahalde 20:30-21:00 arası uyku saatinin yaklaşmakta olduğu yer cücesine bildiriliyor. Sonrasında; diş fırçalama, çiş, yazın odasındaki klimayı çalıştırma, kışın pijamaları giyme, Papyonu arayıp bulma, okunacak kitapları seçme… şeklinde devam ediyor. Kitap mühim, diş fırçalamayı unutabiliriz, kitabı asla!

Yatakta yan yana uzanınca Arca’ya “rahat mısın, başlayalım mı” diye soruyorum, yani dikkatini iyice veriyor mu diye kontrol etmeden okumaya başlamadığımı fark ettim. Ben de kendime rutin yapmışım. Kitap adedi konusunda ön anlaşma yapıyoruz. Çok yorgunsam bir kitapla bile geceyi bitirdiğimiz oluyor.

Kaç kitap okursak okuyalım, son kitap mutlaka ama mutlaka bir uyku öncesi kitabı oluyor.

Bence Arca ile geçirdiğimiz en değerli anlar yatakta yan yana oturup, kaykılıp kitap okuduğumuz zamanlar. Başka her şeyin yerine başka bir şey konabilir, ama uyku öncesi kitap okumanın değeri paha biçilemez…

Başlığın cüretkarlığına kanmayasın, ben bizim evdeki en sevilen uyku öncesi kitaplarını derledim. (Yoksa eminim benim bilmediğim çok daha güzelleri vardır. Hatta varsa ve yoruma yazarsan bacım çok makbule geçer:) )

Daha doğrusu önce ben kitaplıktan hepsini birer birer indirdim, Arca bir CEO edasıyla gelip benim seçimlerimi denetledi ve düzeltmeler yaptı, epeyce eledi. Ben anne çocuğun kitabın sonunda birbirlerine sarılarak sonlanan kitapları da listeye eklemiştim, Arca şiddetle karşı çıktı. Kitabın kahramanı öykünün sonunda kesinlikle uyumalıydı! O kadar!

Tabii liste epey güdük kaldı. “Anne çocuk sarılarak sonlanan kitaplar” listesini de daha sonra hazırlayacağım, sözüm söz!

10 numarada Julia Donaldson’ın “Yataktan düşen ayıcık”ı var. Ayıcık yataktan düşüyor ve başına türlü maceralar geliyor. 10’a kadar saymayı öğreten kitap bence çok eğlenceli. 2 yaşından itibaren çocukların severek dinleyeceğini düşünüyorum.

9 numaranın sahibi Koyun Russell. Bir türlü uyumayı başaramayan Russell bütün gece ne yapsa ne etse de uyusa diye uğraşıp duruyor. Çok eğlenceli bir kitap, çizimler müthiş. Russell sonunda koyun saymaya karar veriyor ve sabaha karşı bütün koyunlar uyanırken o derin bir uykuya dalıyor. Bu kitabı da 2 yaşından itibaren edinebilirsiniz.


8 numara Tostoramanın yavrusu. Bunu Toromanyanın bebesi Demir’e gönderdik şu anda bizde yok. Bence gidip babasıyla uyuyor diye sevmedi Arca bilemiyorum. Üç yaşından itibaren severler ama sanırım baskısı kalmamış:(

7 numara Akşam olunca. Karanlığa sarılıp uyuyan Denizin hikayesini çok seviyor Arca. Evet güzel bir uyku öncesi kitabı ama Arca hala karanlıktan korkuyor.

6 numara Mamut Yıkama Rehberi. Bence uyku kaçıran kitaplardan olmalı bu zira kahkahalardan yerlere yatıyoruz okurken ama sonunda Mamut ile çocuk birbirine sarılıp uyuyorlar ya, Arca için tamamdır. Geçen "keşke mamutların nesli tükenmeseydi, mamut alırdık eve" dedi. Hmm peki... Ben de tam bir anne klişesi olarak "bahçeli evimiz olunca alırız evladım" dedim. 
Bence esprileri iyice anlayabilmeleri için en az 5 yaş...

5 Numara "Gergedanlar krep yemez" Bu kitabın uyku ile tek alakası sonundaki uyku sahnesi. Bu kadar. Bu kitabı daha önce anlatmıştım, bayıldığım bir kitaptır ve ahan da şuraya tıkladın mı okuyabilirsin:)

4 Numara "Gogo ve Günışığı". Yeni bu. Sık sık okumadık ama Arca sevmiş olacak illa listede olsun dedi. Daha çok arkadaşlık üzerine bir kitap bence... Ama dediğim gibi Arca cücesi listeye girecek, buyurdu, soktuk. Bu da bence 5 yaş ve üzeri için uygun.

numarada Ay’a yolculuk var. Aslında aynı ailenin bir türlü uyuyamayan babasını anlatan Uykusuz bir geceyi de listeye almak istedim ama yer cücesi orada adam uyumuyor uyanıyor diye karşı çıktı.

2 numara Küçük ayı büyük ayı serisi. Tek geçerim! Yüzlerce defa küçük ayı büyük ayı diyerek beyni uyuşturan ve uyuyayım da kurtulayım dedirten seri. Bir tanesi bir geceye yeter ama bir gün benden intikam almak isteyen Arca hastayım ayaklarına dört kitabı da okuttu, pis! Görselde sadece üçü görünüyor çünkü bir tanesinde uyumuyorlar. Benim favorim "Aferin, Küçük ayı" bu kitapları da daha önce anlatmıştım. İşte burada...
Gelmiş geçmiş en güzel uyku öncesi kitapları

Ve... 1 numarada bir sürpriz var! Geçenlerde kendi videomu çekerken acayip eğlendim, çok da hoşuma gitti (narsis miyim lan ben:P) Dedim ki bir değişiklik olsun ve kitaptaki en sevdiğim bölümü okuyayım, burayı okuyanlar da tahmin etsinler, bilenler arasında yapacağım çekilişle... Yok lan ne çekilişi? Hiç uğraşamam vallaha, ama bilenlerin gözlerinden öperim, eşek değilim :)


video için bir tık:)


IMG 1174 from günün çorbası on Vimeo.

15 yorum:

  1. Gu guzel paylasım icin tesekkur ederim, bizim ki henuz 13 aylık, ve bizim uyku oncesi rutinimiz sadece baba aydede ve evdeki herekse el sallayıp iyi gecelerden olusuyor :( Neden cunku anne eve bir gun 6 da bir gun 10 da gelirse ancak bu kadar olur, bakalım nasıl yapcam ama rutin olusturup uyku olayını cozmem lazım, Siz kitap olayına ne zaman basladınız, nasıl alıstırdınız Arca yı? uyku ile ilgili olan yazılarınızı takip etmeye calısıyorum bu arada :) Sevgiler Ceren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zamanlar bizim de biraz öyleydi:) ben en yakın zamanda uzun uzun anlatayım, nasıl başladık, nasıl alıştık... çünkü biliyorum ki anneler için en güzel zaman birlikte kitap okuyup uyuma zamanları:)

      Sil
  2. Merhaba,

    Kitapların bir kısmı bizde de favori, onun dışında ben de blogumda yazıyorum sevdiğimiz kitapları. Bakmak isterseniz buyrun link;

    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2013/12/huma-ne-okuyor-4.html

    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2013/12/huma-ne-okuyor-3.html

    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2013/10/huma-ne-okuyor.html

    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2013/08/humann-basucu-kitaplar.html?q=h%C3%BCma+ne+okuyor

    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2012/12/huma-ne-okuyor.html?q=h%C3%BCma+ne+okuyor

    YanıtlaSil
  3. Slm tekrardan, video da pek sempatik onu yazmayı unutmusum :) Sevgiler Ceren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah teşekkürler. okumaktan ziyade ezberden anlatmışım:)

      Sil
  4. Müthişsiniz,keşke masal okuma videonuz hiç bitmeseydi,tekrar çocuk olup sonsuza kadar sadece masal dinleseydim,dinleseydim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynenn çocukluğun en güzel tarafı masal dinlemek ve oyun oyun oyunnn

      Sil
  5. 2-2,5 yas civarı 9 ve 10 numara bizde de favoriydi. Bizde her kitap uyku öncesi kitabı, ama sonu uyumayla bitecekse iş bnk yayınlarından Gofret ve babası nı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gofret ve babasını internetten inceledik birlikte nedense istemedi ama hala listemde var. unutunca alacağım:)

      Sil
  6. liste harika olmus... listedekilerin cogu bizim de favorilerimizden..

    liteye ben de bir ilave yapayim;
    http://fezakiral.blogspot.com.tr/2014/04/kutuphanemiz-26-pembe-ayicigin-dusu.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pembe ayıcığın düşü bizde de var ve çok seviyoruz. bak unutmuşuz onu:) tşkler

      Sil
    2. bu arada yataktan düşen ayıcıgı o kadar cok aradim ki aylardir. ama turkiyede baskisi tukenmis, artik yok hicbiryerde :-((

      Sil
  7. Pek çoğunda ortakmışız zaten :) Bizde olmayanları da edinelim bakalım.

    Bu aralar favoriler:

    3 Kedi 1 Dilek
    Şuşu ve 3 Tekeri
    Kafasına edeni bulmaya çalışan köstebek
    Başka Bir Ülkede Yaşasaydın
    Memo ve Ay

    YanıtlaSil
  8. Bekci amosun hastalandığı gün kalp biz ;)

    YanıtlaSil