10 Mayıs 2012 Perşembe

Hurried Child Sendromu = Acele ettirilen çocuklar

Acele işe şeytan karışır
Acele giden ecele gider

Benim gibi telaşe memurlarını biraz sakinleştirmek için atalarımız tarafından söylenmiş, pek sevilmiş, bugüne kadar gelmiş sözler. Bir de bizim zamanımızda “Acele işe, ben de işeyeceğim” geyiği vardı değil mi? Evet biliyorum iğrencim:P

Geçtiğimiz günlerde İzmirli anneler mail grubunda tartışılan konu başlığını görünce evden çıkmazdan önceki “hadi hadi”lerden bahsedilecek sanmıştım. Meğer bambaşka bir şeymiş.

Hurried Child sendromu
Türkçesi “acele ettirilen çocuklar” ama bence başka bir şekilde ifade edilmeli.

“Yarış atı sendromu” ya da “sidik yarışı sendromu” olmalı. Her şeyi tam olarak İngilizceden çevirsek “chicken translation” da gayet doğru bir tanım olurdu.

Neyse dağıtmayalım konuyu. Biz daha çocuklarımızı o kurs senin bu ders benim gezdireduralım David Elkind denen adam, yirmi yıl önce bu sendromun adını koymuş ve ebeveynlere “hey hop ne yapıyorsunuz, bir rahat bırakın çocukları!” diye fırça atmış.

Niye?

Çünkü çocuklara sınırsız fırsat sunulacak, “mikemmel” olacaklar diye, ailelerin hiçbir fedakarlıktan kaçmayarak küçücük bebelerine özel ders aldırmaya kadar giden saçma sapan bir dizi uğraş içinde olduklarını gözlemlemiş. “Mikemmeliğe” oynayan günümüz ana babası, oyunu değersiz görmekte, kaliteli zaman adı altında akademik yatırımlar yaptırmaktaymış yavrusuna.

Zaten tamamen anaları tarafından “yapılandırılan” ajandaları o kadar doluymuş ki yavruların oyuna zamanları kalmıyormuş.

Sonuç? Anaları tarafından yapılandırılan bir hayatı olan çocuklar, hayatını oynamakla geçiren çocuklara göre daha başarılı filan olmamış. Hatta fazlasıyla korumacılığa maruz kalan bu çocukların ergenlik döneminde problem çözmekte zorlandıkları bile görülmüş.

Üstelik yetişkin hayatının hızına ayak uydurmakta zorlanan nesilde kronik yorgunluk, stres, uykusuzluk da tavan yapmış.

Stres çocuklarda hata yapma korkusunu arttırmış, çünkü mükemmel olmaya programlıymışlar.

Halbuki hata en iyi öğretmendir!

Ve oyun çocukların gıdasıdır.

Oyun... ama yetişkin denetiminden uzak oyun. Yapılandırılmamış oyun. Özgürce… Bunun için çocuğun vakte ihtiyacı var. Boş zamanlar bırakılmalıymış çocuğa. Çünkü boş zamanlar yaratıcılığı geliştirir. Çocuğa sıkılmak için zaman bırakılmalı ki, boş zamanını kendi kendine değerlendirecek yetiye ulaşabilsin, boş zamanı değerlendirmek de bir sanattır.

Aman şimdi çocuğu alıp “boş zamanları değerlendirme” kursuna filan götürmeyin çok pis dalarım!

Bir de çocuğun zamanını yapılandırmayacağım diye kasarsan bizim evdeki numunenin yaptığı gibi o senin evini yapılandırmaya kalkabilir, bu riski de bir zahmet göz ardı etmeyelim.



Benden akademik söylemler bu kadar olur, dayanamam, cıvıtırım. Ben okuduklarımdan aklımda kalanları yazıyorum kardeşim. Daha çok bilgi isteyen bir zahmet gugıllayıversin David Elkind denen psikolog arkadaşı, bir dolu bilgi var hakkında.

Unutmadan… kendi çocukluğumdan naçizane örnek vererek bugünkü dersimizi kapatacağım, son paragrafı okuyun ve dağılın!

Çok şükür ailem tarafından her fırsat önüme sunuldu, baleden gitara, folklorden spora her türlü kursa gittim. Ha ben büyüktüm (ilkokul, ortaokul), eğleniyordum, kendim istemiştim, sokakta da bol bol vakit geçirmişliğim olduğundan belki dengeledim, bilmiyorum ama sonuç ortada.

Bir bok olunmuyor. Kasmaya gerek yok yani:P

22 yorum:

  1. oy oy döktürmüşsün gene ve süpersin.. bu konu dila doğduğundan beri bizimde gündememizde.. ben öyle sürekli ders çalışan inek bir öğrenci istemiyorum evde.. azıcık eğlensin.. kendine zaman ayırsın ve hayatında mutlaka müzik olsun istiyorum.. özgür büyüsün istiyorum.. tabi bu eğitim sistemi buna ne kadar izin verirse.. yaşayıp görcez bakalım..

    YanıtlaSil
  2. sağol sevgicim. ben işte tam da o inek tiplerdendim. ailem fazla inek olduğum için beni kurslara filan yönlendirmişti. ben derslerine çalışan bir öürenci olmasını isterim ama benim gibi de olmasın:)

    YanıtlaSil
  3. bu egitim sistemde ya yarış atı olursun ya yük eşeği, arası yok. uç yıl SBS 5tur ygs var. paran ya da sağlam yerlerde tanıdıkların yoksa alternatifin yok. bizler 2. sınıfta test cozdurmeye basliyoruz yok erken dersek aileler basımıza üşüşüyor varin gerisini siz düşünün.

    YanıtlaSil
  4. Seni okumayı seviyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Yeliz yazılarını okumak gerçekten çok güzel ve eğlenceli:)Ben senin 'çocuk nasıl konuşturulur ' postunu yazmana vesile olan kişiyim. Belki merak etmişsindir diye yazmak istedim.Oğlum 3 yaş itibariyle direkt karmaşık cümlelerle konuşmaya başladı.Şu an 3,5 yaşında ve 6-7 aydır , yani sen o postu yazdıktan hemen sonra konuşmaya başladı.Hatta ingilizce kelimelerin çoğunu biliyor.Yazmak istedim çünkü bu konuda endişesi olan benim gibi ebeveynler varsa , çocukta herhangi bir algı problemi olmadığı sürece endişe etmesinler demek istedim.Bir de anne ve babası mühendis olan özellikle erkek çocuklarında (ki biz de ve çevremizdeki arkadaşlarımızın çoğunda gözlemlediğim bir şey bu , sizin aile hariç)sıklıkla olan bir şey bu.istanbula yolunuz düşerse kahve içmeye beklerim:)Sevgiler Özge

    YanıtlaSil
  6. Bu arada çocukların yarış atı gibi yetiştirilmesine ben de karşıyım.Mümkün olduğunca oyun oynasınlar ve ayakları toprağa değsin , koşsun , yaşıtlarıyla bol bol vakit geçirsin, ama hayatlarında , ya müzik yada herhangi bir spor dalı mutlaka olsun isterim ben .
    Özge

    YanıtlaSil
  7. evet saliha bir de işin ebeveyn kısmı var değil mi? hep eksikli kalırım aman çocuğum geri kalır endişesi. önce anneleri eğitmeli sanırım

    YanıtlaSil
  8. Bir bok olunmuyor . kasmaya gerek yok yani :p

    Iste buna bayildim:)))))

    YanıtlaSil
  9. özge çok sevindim. benim blog yatır gibi yav, konu hakkında yazıyorsun hop çocuk konuşuyor:)))

    YanıtlaSil
  10. Biraz öyle oldu galiba:)Senin bloğunun pozitif enerjisi ve benim o dönemlerde yaklaşık 3 ay boyunca her gün bıkmadan günde en az 10 kitap okuma eylemimin de faydası oldu sanırım.Çok konuşan biri olmadığımı daha önce de yazmıştım ama , değişik hikaye kitapları okuyarak bu eksiğimi kapattım sanıyorum. Halen kitap okuyoruz.Hatta artık kitaplarını ve dergilerini kendisi seçiyor.Özge

    YanıtlaSil
  11. Olmuş olmuş, çok şey olmuş.:))) Çocukları kasmamak ve yormamak konusunda katılıyorum sana ama bakalım ne kadar uygulayabileceğim. Şimdilik iyi gidiyoruz. :)

    YanıtlaSil
  12. Trainers will also appreciate two customizable and programmable user profiles that are available for designing your own
    system.

    Feel free to surf to my page ... Skip Navigation

    YanıtlaSil
  13. Ever seeing that excess weight education machines arrived around the scene, you can find been a inclination among starting bodybuilders to believe that these
    stretchy cables and shiny handles must be greater than clunky outdated dumbbells
    for making remarkable arms.

    my webpage: bowflex selecttech 552 dumbbells

    YanıtlaSil
  14. It does value a little bit more at all-around a thousand pounds
    or a little about, but it surely can be a minimal
    sturdier and it has some great reward features.



    Here is my blog post: http://Www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/

    YanıtlaSil
  15. Placing apart the Bowflex for this dialogue, the all have similar
    pluses and minuses.

    Here is my web site - weight sets for sale

    YanıtlaSil
  16. P90X is such a great schedule that generally you happen to be using your individual fat to maneuver all
    over.

    Here is my blog post - bowflex selecttech dumbbells

    YanıtlaSil
  17. The simple truth is, there isn't any excellent system for everybody.

    Also visit my web-site ... Read More Listed here

    YanıtlaSil
  18. Training devices, whether applied in the overall health club or purchased
    for house use, are also excellent, but bulky, costly, and demand repairs and maintenance that is
    usually inconvenient and very expensive.

    my web page ... dumbbells for sale

    YanıtlaSil
  19. Bowflex SelectTech dumbbells really are a fantastic new innovation for your household health club
    that just make figuring out with cost-free weights a breeze.



    Feel free to visit my web site: bowflex dumbbells 552

    YanıtlaSil
  20. All of these are superb exercises to bolster your back and get ready you for that rigors of playing baseball.


    Here is my web page ... source

    YanıtlaSil
  21. The Bowflex SelectTech 1090 Dumbbells really are
    a achievement for the heavier property lifter, benefiting from the build good quality and luxury with
    the smaller sized 552 dumbbells, nevertheless, the 1090 dumbbells are not
    a dumbbell set for couples.

    My page; dumbbell Deadlift

    YanıtlaSil