Var ya öyle güzel okunur ki... Hayır biz çokça okuduk oradan biliyorum.
Eğer Arca, yenidoğan iken kitap almayı akıl edeydik, kesinlikle siyah-beyaz kumaş kitaplardan edinirdik. Çünkü yeni doğanlar pastel renkleri ayırt edemezler. Onlara kontrast renkler, özellikle de siyah-beyaz kitapların sunulması gerekir. Ben demiyorum, uzmanlar diyor. Oyuncakçılarda ve kitapçılarda Fisher Price ve Tiny Love gibi markaların yeni doğan siyah beyaz kumaş kitaplarından bulmak mümkün.
Biz de çok geç kalmış sayılmayız. Bu kitap işine aydığımızda Arca dört aylıktı.
Oral dönem böyle bir şey... Bebek dediğin ağzıyla keşfediyor her şeyi. O salyaların eritip de yırtmayacağı bir malzemeden olmalı bebek kitapları. Sonra dokunmasını teşvik edecek hışırtılı, sesli kısımları olmalı. Belki arkasından sürpriz çıkacak bulutları veya ince kaslarını geliştirecek ayıcığı yatağa sokma gibi imkanları...
Tabii ki kumaş ve üç boyutlu kitaplarla başladık kitap serüvenine.
Tiny Love, kumaş kitaplar serisinden; "A day at the sea shore" ile "A stroll at the park" ve katladığınızda bir evin odalarına dönüşen "Güzel evimiz" isimli kitapları. Yazık ki bu tarz kitapları Türkçe bulmak pek kolay değil. Ancak işin bu kısmına takılmadık zira mühim olan kitapla haşır neşir etmek bebeği, sen ona resimlerin arkasından "ce-e"li öyküler uydururken o minik parmaklarıyla çevirmeye başlasın sayfaları.
Kumaş kitapları, kalın karton sayfalı kitaplar takip etti. Özellikle bir yaşa doğru kelime haznesinin gelişmesine faydalı olacağını düşündüğümüz "gerçek" görselli kitaplar tercih ettik.
Bu dönem en çok faydalandığımız seri, "Net ilk adımlar serisi" oldu. Bizde hayvanlar, sayılar ve sözcükler vardı. Pek çok yayınevi benzer kitaplar sunuyor. Herhangi biri tercih edilebilir ancak dediğim gibi görsellerin gerçek olması bu yaş dönemi için elzem. Aynı zamanlarda hediye gelen bir başka kitap "ilk sözcükler" (Doğan-Egmont Yayıncılık) önceleri fotoğraflarıyla sonraki aylar içinden çıkan kartlarla eşleştirme yapma imkanı sunarak epeyce oyaladı Arca´yı.
Sonraları öyküleri bir tarafa dokunma, görme ve işitme duyularını da harekete geçiren Pisi Kedi ve Pocoyo serileri (İş Bankası yayınları) uzun süre kitap raflarımızdan inmedi.
Envai çeşit kitap , dünya kadar seçenek var. Tabii ki bebeklerin dönemine uygun kitaplar seçmeli, lakin çok da takılmamak lazım. Zira çocuksuz bir arkadaşımın bebek tebriğine geldiğinde yanında getirdiği kocaman masal kitabı ("Dünyanın en güzel masalları - Evvel zaman içinde" - Marsık Kitap), mukavva sayfaları ve güzel çizimleriyle daha çok küçükken Arca´nın başında dakikalar geçirmesini sağlardı. Hala masalları okuruz.
Kitaplardan bir defa zevk almaya başladı mı bebekler, bırak kitabı, ev dekorasyon kataloglarına, dergilere hatta içinde bolca çocuk-bebek resmi bulunan anne baba eğitim kitaplarına bile sarabiliyor.
Peki bebeklerin kitaplara ilgi göstermesini nasıl sağlayacağız?
Öncelikle altı kuru karnı tok, uykusunu da almış bir zaman seçmek lazım. Uyku öncesi kitap okuma ritüeli ne kadar cazip görünse de bebekler için henüz erken. Bebeklerin uykusu varsa kitap önceliğini yitirir. Sonra yukarıda bahsettiğim ayına-yaşına uygun üzerinde bol bol sohbet edilebilecek kitaplardan, çok değil sadece birkaç sayfaya göz gezdirmek lazım. Bırakmak lazım, sayfaları o çevirsin, küçük parmaklarıyla keşfettiklerini göstersin, sohbete katılsın.
Ve son olarak ara sıra bebek ile kitabı başbaşa kalması lazım ki muhabbetleri artsın.
"Bebelere kitap!" der, selam ederim:)
Not: 11.03.2013 tarihli ntvmsnbc.com'daki yazımdan.
Merhaba,
YanıtlaSilsiz Arca ya aldıgınız bu kitapları yası gecince ne yaptınız ya da ne yapmayı dusunuyorsunuz? Ben 5 aylık hamileyim ve simdiden bir kitaplıgı olsun istiyorum ama tabi fazla degil, 3-4 en fazla 5. Sadelesme olayına takıgım su aralarda :)
yine de kitap olayı bana biraz pahalı geliyor, beziydi mamasıydı derken cocuk olayı bizim butcede genis yer tutacaga benziyor cunku. Kısaca eski kitaplarınıza talibim,
Sevgiler, Ceren
Merhabalar öncelikle bebeğiniz sağlıkla gelsin inşallah
SilArcanın bebeklikten kalma bütün kitaplarını kuzeni denize verdik maalesef. Hatta bu yazıyı yazmakta çok zorlandım çünkü kitap bulamadım evde eski fotoğraflarından zihnimi tazeledim.
Geçenlerde aynı şeyi düşündüm hatta buraya da yazmıştım ihtiyacı olanlara vermeli diye. Ama sonra bir arkadaşım hatırlattı. Okumaya başladıklarında bu resimli kitapları kendileri okuyacaklar dedi. Doğru aslında. Bu sebepten kendisi okuyup da artık verelim deyinceye kadar bir köşede duracaklar.
Ama şöyle bir şey önerebilirim. Kütüphaneler çok faydalı. Mesela izmir atatürk il halk kütüphanesine üyeyiz ve arcadaki tüm kitaplar dergiler orada mevcut. Aklınızda olsun. Sevgiler