20 Ekim 2023 Cuma

Gençlere tavsiyem

 Aşık olmayın. Mümkünse yani.

Kimseyi öyle çok fazla sevmeyin çünkü onun kılı dönse senin canın yanıyor. Kaybetme korkusu, kaygı bozuklukları, allah ne verdiyse tüm enerjini ele geçiriyor. Yani en azından bana böyle oluyor. 


Ağrı eşiği çok yüksek olan ve mızmızlanmak gibi bir adeti olmayan muhterem kocam, son iki aydır sürekli bir karın ağrısı şikayetiyle tüm neşesini, enerjisini kaybetmiş haldeydi. Ya ben? Çok affedersin bok gibiydim. 


Allah biliyor ya, hastalık sevmiyorum, bir yerim ağrısa bilmezden gelirim, başkası hasta olsa sinirlenirim. Şefkat yoksunu iğrenç bir insanım, muhtemelen savunma mekanizması. 


Fark ettim ki, hayat denen yolun engebeleri ne olursa olsun neşemi koruyabiliyorum da, bir tek sağlık söz konusu olunca tökezliyorum, hatta tepetaklak geliyorum. Geçtiğimiz iki ayın farkındalığı da bu olsun, n’apalım. 


İlker’in tomografi sonuçları çıktı, biz de soluğu doktorda aldık. Yalnız gönderir miyim! Ben de gideceğim ki, kendim duyacağım. Toplantıları filan ona göre düzenledim, gittik. Pis muhterem, doktorla flamanca konuşuyor bir de diyor ki “ciddi bir şeylerse Flamanca söyle, değilse ingilizce söyleme sakın.” anlamadım sanıyor. Bende durum “anlıyorum ama konuşamıyorum” seviyesi nitekim, anladım ve bastım yaygarayı. İngilizce konuşulacak!Konuşuldu. 


Ameliyattan korktuğumuz safra kesesinde sorun yok, karaciğer fonksiyonları fena. Şimdilik ilaç vermedi - bu Belçikalı doktorların ilaçtan yana elleri pek korkak maalesef - ama diyet dedi, kolesterolü düşüreceksin dedi, altı ay sonra bir daha bakacağız dedi. Ve ben de dedim ki, yaşam stili değişecek, her gün spor yapacak, o göbek gidecek, o karın ağrısı bitecek gerekirse vejeteryan olunacak … dedim ama kimse pek sallamadı. 


Evvela doktorun dedikleri İlkerin aklına pek yatmadı, karaciğer yağlanmasından bu kadar ağrı çekilir miymiş, bu daha ciddi bir şey olabilir miymiş? Sonra saatlerce tıbbi makale okudu, ikna oldu. 


Aman pek iyi oldu. Karaciğeri düzeltmek için ne gerekliymiş her şeyi öğrenmiş oldu. Muhterem kocam asla vejeteryan olmayacak biliyoruz - zira daha dün Master Chefte sakatat tariflerine halleniyordu- ama en azından kırmızı eti haftada bire düşürmeye, her hafta balık yemeye, bazı sebzeleri hayatımıza katmaya (liste pek kısa) ve brokoli salatasını fırın tavuğun yanında yeme konusunda bir motivasyon inşa etti, mutluyum gururluyum. 


Hayır tam da “muhterem mutfakta” konseptiyle instagram videoları çekmeye içerik üretmeye ikna etmiştim, o motivasyon güme gitti, ona yanarım. Aman yemişim içeriğini, benim muhterem ameliyat filan olmayacak ya… varsın ot çöp yesin, varsın kırmızı et yemesin… 


Benim neşe loading back ;) 


Bkz. Fırın tavuk göğüs ve brokoli salatası. Allahım bu menüleri de mi görecektik 🤣



8 yorum:

Fatma dedi ki...

Çok geçmiş olsun.

Evde Yazar dedi ki...

Çok sevindim, hadi gözünüz aydın :) Muhterem Mutfakta serisinden hafif yemek videoları gelse tadından yenmez 🌺🤗

Leylak Dalı dedi ki...

Geçmiş olsun Yelizcim, tez toparlasın Muhterem. Sağlık konusunda aynı senin gibiyim, kendimi ihmal eder, sevdiklerim hasta olunca sinirlenir, kötü bir şey çıkacak korkusuyla dr a gitmeyi ertelerim. Kolon spazmından mustaribim yıllardır, ailevi bir genetik yatkınlık. Karın ağrısı deyince karnım biraz daha ağrıdı okurken :) Hepsi geçsin bitsin, muhterem yine mutfağa girsin. Çok sevgiler..

flzpink dedi ki...

Geçmiş olsun, aman ciddi bir sıkıntı olmasın, diyetle düzeltilebilsin. Sofrada brokoli de olsa keyifler yerinde olsun, afiyetle yensin...

Okuyanguzel dedi ki...

Çok sevindim, çok şükür :)

Eski eşimin de karaciğerinde problem var burada da ilaç vermiyorlar Yelizcim. Çünkü ilaçlarda karaciğeri yorup ALT AST artışına neden oluyorlarmış. Şimdi kilo verdi, az yağlı ve sebze ağırlıklı besleniyor, kilosunu koruyor ve durumu gayet yolunda gidiyor. Muhterem umarım bu beslenme düzenine kendini alıştırabilir :)

Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

çok geçmiş olsun. Etle hiç aram olmadığı halde kolesterolüm bazen yüksek çıkıyor. Kendim için hastaneleri hiç sevmem çok gerekmedikçe gitmemeye çalışırım. ama oğlum ve eşim olunca hemen aynı dediğiniz gibi moralim bozuluyor bütün enerjim bitiyor onlarla ilgili bir şey olunca. Hülya

pelinpembesi dedi ki...

çok geçmiş olsun..

Adsız dedi ki...

Cok gecmis olsun, ilac vermemeleri bence de iyi olmus cunku zaten o ilaclar da karacigeri yoracakti. Oysa simdi biraz hafiflemeye ihtiyaci var. Tez zamanda sifa olsun insallah
GeCe