6 Ekim 2009 Salı

Ek gıda, izin durumları, daldan dala

Ben sabırsız kulum ya hep bana ek gıda konusunda çok yavaş ilerliyormuşuz gibi geliyor. Bari neler yiyoruz yazalım da gözümüzün önünde olsun.

Açıklama: Doktorumuzun daimi tavrı hala önce annesütü sonra ek gıda şeklinde. Dolayısı ile benim doyurucu sütün üstüne ne kadar yiyebilir ki?? Bir sonraki randevumuza kadar tekrar yemeklerden sonra anne sütü verelim diye sormayacağım ama önümüzdeki ay, artık 8. ay bitip 9. aya giriyor olacağız ve anne sütünün Arca için artık eskisi kadar besleyici olmayacağını düşünüyorum. Sabah ve akşam ara öğün olarak anne sütü ile devam edelim ama artık gün içinde normal yemek yesin önerisinde bulunacağım. Zaten Arca sütü çok azalttı, ben de işyerinde 2 defa sağabiliyorum ama çok çıkmıyor artı direkt emzirmediğim için aramızdaki iletişime de faydası yok, kısacası emzirmeye varım ama süt sağmak benim için artık zor!! Bu arada birkaç defa annesütü vermeden yoğurt-yemek verdiğimiz oldu, aç olunca gayet güzel yedi.
Buna göre aşağıda " " içine aldığım kelimelerin anlamları:
"götürüyor" - "hasta oluyor" : 1 kase yiyor
"beğendi ama" - "itirazı yok": birkaç kaşık alıyor, öğürmüyor, püskürtmüyor ama devam etmiyor, ağzını sımsıkı kapatıyor.
"denedik" : küçük bir parça verip tepkisine bakıyoruz, çok hoşlanmıyor, yemiyor.
"yedik" - "yiyor" : öyle bayılmıyor ama sütün üstüne 7-8 kaşık yiyor, sonra ağzımız mühürleniyor.

Şimdi özetler...

- Sabahları yumurta sarısı, bebe bisküvisi , anne sütü, labne karışımı devam, bazen bir kaseyi "götürüyor" bazen hiç yemiyor. Değişiklik olsun diye milupanın tahıllı kahvaltılıklarından aldık, denedik, bence "beğendi ama" az önce dana gibi emdiği için kaseyi bitirmedi.

- File içinde şeftali, üzüm götürüyorduk, yeni favorimiz armut. Bitince yeni dilimi koymamıza sabredemedi, bastı yaygarayı, ikinci dilimi de "götürdü", ağzını şaplata şaplata :)

- Balıkla aramız yok. Somondan sonra beyaz etli çipura "denedik", yok ya kokusu ya tadı.. canını sıkan birşeyler var, denemeye devam edeceğiz.

- yoğurt olarak sütaş babymix elmalı seviyoruz, çorbalara koymak veya başka meyvalarla yesin diye sade de alıyoruz. Ne kadar tok olsa da yoğurt "götürüyor".

- Kuzunun annesinden feyz alarak buzluğa et suyu stoğu yaptık. Bizim kasap ilikli kemik göndermiş, düdüklüde iyice haşlayıp süzgeçten geçirdim, soğuduktan sonra tek kullanımlık buzluk poşetlerine doldurdum. 1-2 küp çorbalarına, pürelerine ekliyorum. Hatta 2 poşet Nazlılara verdim, zira acayip çok etsuyu çıktı, taze taze tüketelim dedik. Arca et ve tavuksuyuna tarhanaya "hasta oluyor".

- Artık evde sebze yemeği varsa ezip direkt veriyoruz. Geçen hafta yoğurtlu ıspanak "yedik".
Aynı şekilde evde pişen etli bezelye yemeğini de "yedi". Bence sevdi, ne de olsa içinde et var, babası kılıklı:))

- Öğlenleri değişik çorbalar peşindeyiz. Ümit ablanın yaptığı yayla çorbasını da "yedi". bebeğimneyesin.com daki tariflerden faydalanıyorum, sebzeli bebek püresini ilk gün "yedi" ikinci gün istemedi. Böyle örnekler çok, sabırla deniyoruz.

- Elini tabağın içine soktuğu zaman daha fazla yiyormuş gibi geliyor. Bir de parmaklarımızda yemek ayrı bir zevk.

- Evde pişen taze fasulyeyi "götürmüştü" ama nedense milupanın kavanoz mamasından çok hazzetmedi. Brokoliliyi de yakında deneyeceğiz.

- Bamyaya "hasta oldu". ama tabii bizim yemekten yedi, beyefendiye ayrı yemek pişirince yemiyor, büyük insan tenceresinden yiyecek illa ki. acaba tuzu yağı kıvamı daha mı hoşuna gidiyor?

- Babanesinin yaptığı mercimekli, bulgurlu çorbayı "götürdü".

- Havucu arttırınca kabaklı sebze çorbasını "yiyor" ama kabaktan çok hoşlandığını sanmıyorum.

- Elmalı brokoli ezmesine "itirazı yok" bu da bebeğimneyesin.com dan bir tarif.

Kısacası lezzetli olmayan birşeyi yediremiyorsun, bu kadar basit. Önce yemekleri ben tadıyorum, güzelse yememesi imkansız, ama az ama çok. Ama kendi yemeklerimizin yağına ve tuzuna dikkat etmeliyiz bence, yanılıyor muyum? Az koymalı ki düdük özellikle tuza alışmasın.

Aslında ciddi anlamda pek çok yemek denemişiz, tatmışız, haksızlık etmemek lazım. Sadece miktar bana az geliyor, önceliğin hala anne sütünde olması ile açıklıyorum bu durumu. Belki de emmeden yese daha çok yiyecek, bilemiyorum.

Geçen gecenin yorgunluğu dün çıktı, akşama doğru uyku gözlerime çöktü, yolda gelirken uyumamak için camları açtım, bir de müziğin sesini, nerdeyse uyuyacaktım. Akşam da Arcadan hemen sonra yattım, allahtan gece çok kalkmadı.

Bugün benim için bir nevi cuma:) Yarından itibaren 1 hafta izinliyim. Bu yıl çok yıllık iznim var, genelde hepsini bitiremem yıllık izinlerimin, her sene birkaç gün yanar. Ama bu yıl kullanmak istiyorum, çünkü;
1. Hamileyken dünya kadar mesai yaptım, nerdeyse dünyayı dolaştım, bu mesailer bana izin olarak kaydedildi ama şirket krizin faturası olarak bu mesai izinlerinin silinmesine karar verince, en az 10 günlük iznim yendi bitti kül oldu, aynı akibetin yıllık izinlerimin başına gelmesini istemiyorum, yıl sonuna kadar harcayabildiğim kadar harcayacağım:)
2. Arca ile vakit geçirmeye çok ihtiyacım var
3. Evin düzenlenmesine ihtiyaç var!! Haftasonu olmuyor, Arca uyurken geçen hafta sadece banyo dolaplarını düzenledim, bu hafta da salonu. Şimdi Arca ile Ümit abla ilgilenirken beni evi şöyle bir kışa hazırlayayım istiyorum. Ayakkabı dolabı, gardrop, mutfak!! of çok fena işler...
4. ve biraz alışveriş!!
Blogger dostlarım kilo mevzusu yüzünden bana gıcık biliyorum. Normalde insanların kilolu olup olmadığıyla asla ilgilenmeyen ben, konu kendi kilolarım olunca şekilci ve itici bir tip oluyorum. Yükselen terazinin komik çelişkileri:) Hülyacıııım beni ne zaman görse sen daha yeni doğum yaptın kilon olması lazım der, güleriz:) ama işin aslı şu… ben evlendiğimde hala ilkokul son sınıfta aldığım şorta girebiliyordum, yani benim beden değişikliklerim çok uzun süreçlerden geçer. 7 yıl keyifle içtiğim sigarayı bıraktığımda bile sadece 2 kilo almıştım – yani 5 sene önceydi, demek ki hamilelik öncesi 5 yıldır aynı kilodaydım. Bu sebepten hamilelik benim için tam bir komediydi, bu kadar kısa sürede bu kadar kilo alınır mı yaaa oluyordum. Yani manken vücut olma derdi değil de değişikliklere kolay adapte olamama (boğa burcu sabit fikirliliği) , kendini bi türlü beğenememe halleri diyelim:) Arca sağolsun iliklerime kadar emmek ve ağır kaldırma egzersizlerine vesile olmak suretiyle kilo vermemde etkili oldu. Hamilelik öncesi kilomdan 4 kilo kadar ağır çekiyorum ve 1 beden de büyük bir kalıptayım.
Serde cimrilik de olunca ve de alışverişten hoşlanmayınca;
a. Eski kiloma dönmeden yeni bir şey almayacağım
b. İlla ki eski bedenime döneceğim için şimdilik 2-3 parça 5 aylık hamileykene kadar giyebildiklerimle idare edeceğim
Şeklinde kendime sınır çizmiştim. Ama kıyafetler eskiyor. 2 pantolondan biri artık yıkanmaktan eskidi ve yırtıldı. Yani artık kilo vermeyi beklemek komik oluyor. Diğer pantolona da bir şey olursa işe kotla gidip geleceğim ki o da üzerimde pek hoş durmuyor itiraf etmeliyim.
Kısacası ister "eski kiloma döneceğime olan inancımın sarsılması ve kabullenme" diyelim, ister "gerçek anlamda giyecek birşeyim yok" (bunu her kadın söyler ama benim gerçekten bişeyim yok) diyelim, artık havlu atma ve alışverişe çıkma zamanı geldi.
Hadi ben kaçtım:)

12 yorum:

ruhdagı dedi ki...

Yeliz lütfen boyunu ve kilonu yazar mısın? Bunalıma girdim yeminle :(
Ben kilo alırsam veremem kesinlikle veremem asla 36 beden olamam :(
Doğum yapınca bunalıma girenlerden mi olurum acaba?
Tabii önce hamile olmak lazım di mi?
Allah'ım ben bu işi nasıl kıvırıcam bilemiyorum:(

Birde gözünü seveyim Arca'nın yakasından düş. Daha ne yesin bu fukara :) İlla koca tabağı bitirecek değil ya.
Hımm, bu kafayla benim var olmayan bebeğim parmak bebek olacak gibi :)

Kilo ve boy lütfen!
Not: Sanane be kadın dersen hiç alınmam :)

ruhdagı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
kuzunun annesi dedi ki...

Aynı psikolojide , ay nasılsa vericem nasılolsa şişkoyum , yeni bir sey alırsam alısırım , kilo vermeye adapte olamam diye düşüne düşüne gayette pacoz bi tipe döndüm bende :) Gecenlerde pes ettim , birkac parca birseyler aldım mecburen :))E işede dönünce. Ama yinede temkinliyim . Aynı kıyafetler üstünde dönüp duruyorum :))

Sadece anne.. dedi ki...

Sevgili Yeliz, katı gıdalara geçmemize 1.5 ay kala yazdıkların harika oldu:) Hemen kaydediyorum masa üstüme.. Ben de doğumdan 2 kilo fazla durumdayım, eskiden denemeden pantalon alırken şimdi tshirt bile alamıyorum, insan yabancılaşıyor haline..

Ozguranne dedi ki...

Yelizcim biz sıfır tuz atıyoruz. Kendi yemeğimizden vereceğimiz zaman tuzsuz pişirip sonra kendimizinkine ekliyoruz. 1 yaşına kadar tuz kesin yasak dedi bizim doktor. Onu bir doktora sorun isterseniz...

Bi de naçizane fikrim. Üzerine tam olmayan kıyafet kötü gözüküp moral bozuyor. :(

Bu arada güzel yiyor bence Arca....

sevgiler...

Tekir dedi ki...

amaniiinnn... ben de ek gıda yiyiyor sanmıştım Ada için. Yeliz'cim bu saydıklarının bir kısmını ben bile yemiyorum. Ada; sebze meyve püresi, yoğurt ve muhallebi çeşitleri yiyiyor. Sen bir de ek gıdaya geçmedik felan demişsin, geçince ne yedireceksiniz acaba merak ettim? bir buçuk iskender felan mı :)))

kilo konusu içimde bir yaradır, hiç değinmeden geçiyorum :)

mucks.

Unknown dedi ki...

Yelizcim, bu kilo konusunda seni çok iyi anlıyorum. Ben de senelerce kilo almadan aynı kiloda yaşadım durdum. Şimdi 9 ayda 14 kilo alınca şok halindeyim. Aslına bakarsan kilo alabilmiş olmak gizliden gizliye mutlu da etmiyor değil:) Bakalım nasıl olsa vereceğiz bir şekilde. Ben eski iştahıma dönünce birkaç ayda veririm diyorum ama zaman gösterecek elbette. Malum benim iş de seninki gibi adamın iflahını kesiyor:(

Bu arada naçizane önerim, hazır robadan, bol elbiseler modayken, onlardan alabilirsin. Böylece kilo versen de giyebileceğin, hem şimdiki durumu da kurtarabileceğin kıyafetlerin olmuş olur. Ben hamileyken toplam 2 tane elbise aldım ve ikisi de hamile elbisesi değildi. Ayrıca hamileyken giydiğim bir elbisem de 10 yıl önce aldığım bir elbise. Bol, uzun elbiseler her durumu kurtarır yani:)

Aman ne çok yazdım, hamilelik dilime mi vurdu ne:)

Ama Arca'nın mamalarına değinmeden geçemeyeceğim. Maşşallahhhh Arca'ya, herşeyi yiyor daha ne olsun annesi:)
Seneye benim için çok güzel bir rehber oldu bu... Teşekkürler.

cenebaz dedi ki...

Yelizcim, bu dediklerin ek gıda değil de ne:)) Maşallah Arca zaten fotolarında kuzu gibi. Siz ek gıdaya geçmişsiniz de doktorunuz adını koymadı diye sen merak ediyorsun yalnızca. Kuzunun gıdısından ve ensesinden öptüm.

k.i.s.d. dedi ki...

Bu yazı çok işime yarayacak ellerine sağlık süper olmuş.

yeliz dedi ki...

canım ruhdağı,
kilo 54 - boy 1.60 38 beden. hatta memeler biraz daha büyük gibi :)) eskiden yani hamilelikten önce 75 beden sütyen giyer, 50 kiloydum. yani öyle aman aman zayıf 0 beden bi tip değildim:)

hayatcım galiba ben de öyle gardrop filan düzemeyeceğim ama birkaç gömlek illa ki lazım zira düğmeler kapanmıyor:)

evet sadeceanne, ben de artık illa ki deneyeceğim. bak senin çok az kilon kalmış, havada karada gider onlar:)

özgürcüm, doktorumuz tuzu azıcık ile sınırladı. ama bazen kaçıyor diye endişeleniyorum, artık daha dikkatliyiz, uyarın için teşekkürler


tekirim çok güldüm iskender götürür gibime geliyor, et nede olsa:)

dağlar kızı, imkanı yok hamile kıyafetine benzer bişey almayacağım:))) psikolojim müsaade etmez:) sen de bir lohusalığı atlat görcen bak o robadanlardan kurtulmak isteyeceksin

haklısın galiba çenebaz

kisd, teşekkürler

turkuaz kıyılar dedi ki...

Sevgili Yeliz insan uzun yıllar aynı kiloda kalınca bu değişikliğe alışamıyor bir türlü...Annelik, değişen yaşam tarzı, sorumluluklar vs. hepsine alıştımda şu bedenimdeki yük çok mutsuz ediyor beni, o nedenle birçok kişiye çok zayıf gelsende seni anlayabildiğimi sanıyorum:) Ege Bahar şimdi 5 aylık, yıllar yılı 52 kilo olan ben şimdi 61-62 gidip geliyorum, işin fena tarafı doğumdan sonra 57 kiloya kadar düşmüştüm, son iki ayda 62 oldum, bir çöpüm olmuyor, alışverişi, kıyafeti çok seven ben mağazalara girmiyorum, bir kere denedim ve çok mutsuz oldum...dolu bir gardrop ve olmayan elbiseler...ahhhhh Yelizcim ahhhhhhh....yarama dokundun, napimmmm:)
Arca'ya da kocaman Maşallah annesi, ne yesin yavrucum daha...bol iştahlı günler dilerim...

Adsız dedi ki...

neredesiniz kuzucuklar? iyi misiniz?
tatilde misiniz yoksa :)
ses verin pls