22 Temmuz 2015 Çarşamba

Çocuklar öldü ama hadi biz sistem geyiği çevirelim. Kitap yorumu: Çi



Çocuklar öldü.
Çok sayıda genç insan öldü.
Gülümseyen, geleceğe umutla bakan, içinde sadece umut olan çocuklar öldürüldü.
Allah biliyor ya, ne için Suruç'a gitmişler, alt kimlikleri ne imiş, isimleri ne imiş, umrumda değil. Ben o fotoğraf karelerinden gülümseyen gözlerin artık olmadığını biliyorum, bu da yeter, yetmez mi?

İyi o halde sizi klavye başında sosyal medya makaleleri derlemesi, farkındalık curcunasına buyur edelim: Çi.



Bunun Fi'sini okumuş, emek verilmiş bir kitabı yermemeyi tercih ettiğim için sadece "hmm sanırım PR çalışması fazla geldi, belli ki beklenti yükseldi, bu olmamış, önümüzdeki maçlara bakalım" şeklinde yorumlamıştım. Çi, hiç olmamış.

Yazım hataları görece daha azdı, (fufuokur Pi'nnin editörlüğünü kapınca daha da iyi olacağına dair bir hissiyatım var - gerçi beklentiyi yükseltmeyelim yine de, zira fufu imla hatalarını eleştirmeyi bir edebiyat eserini içeriğiyle değil, şekliyle değerlendirmek olduğuna inandığı için Pi'nin yazım hatalarına hiç dokunmamış olabilir, bakalım göreceğiz) Ancak kalanı için birkaç kelam etmeden geçemeyeceğim.

Öncelikle Türkçe'de 26 değil 29 harf vardır ve iki Türkçe konuşan insanın diyaloğunda 26 harften bahsediliyorsa, bir yabancı kaynaktan devşirilmiş satırları okuyormuş gibi hissetmemin sebebi ya özensizliktir ya da aptal yerine konmaktır. Ben ilki olmasını umuyorum amma velakin kitabın hemen her yerine serpiştirilmiş "farkındalığı artırıcı mesajlar ve Bilal'e anlatır gibi sistem açıklamaları" ortalama zeka, eğitim ve entellektüellik seviyesinde (bkz. bendeniz) bir okuyucunun zihnini açmaktan ziyade kişiye "ee yani??..." dedirtiyor, öğle arası yemek sohbetlerinin bilgi alışverişinden öteye geçemiyor.

Öyle işte... Kitapta da bahsediyor ya hani, reklam ekonomisi... İşte bu seri reklam ekonomisi gerçeğinin dik alası! Ve işte kelime hamallığı yapmanın pardon roman yazmanın formülü:
Sosyal medyayı takip et.
Birkaç belgesel seyret.
Din-siyaset-medya üçgeninde iki tur at.
Cinselliği Gri'nin Elli tonuna yaklaştır.
Vereceğin mesajlar için yan karakterlere yan karakterler yarat.
İşte bu kadar...

Gerisini bırak reklam yapsın...

Nasıl unuttuk mu Suruç'ta katledilen gencecik bedenleri? Olsun lan farkındalığımız yeter!

görsel: dr.com.tr'den alınmıştır. 

1 yorum:

Buzlarkralicesi dedi ki...

Ne o cocuklari unutacagim, ne de 30 yetmez 300 olsun diyebilenleri ;)