26 Kasım 2008 Çarşamba

Süper Koca

Geçen cumartesi doktor tetanoz aşısı olmamı söylemişti, hazır hastanenin yakınlarındayken eczaneden alalım yaptırıverelim olduk. Ama hiçbir eczanede bulamadık. Sonra İlker babasının eczacı arkadaşlarından araştırdı, yine yok! Piyasada cümle alemin tetanoz olası mı gelmiş anlamadım.

Dün ilker aradı, iş telefonumun direkt hattını sordu, hayırdır filan derken meğer bizim oranın sağlık ocağına gidip aile doktorumuzu bulmuş, bizleri kayıt ettirmiş, aşıyı bugüne temin etmelerini istemiş. Süper koca!!!

Bu sabah birlikte gittik. Aile doktorumuz bazı bilgilere ihtiyacı olduğunu söyledi, kan grubumdan, son tansiyon bilgilerine, ilk hamile kaldığımdaki kilomdan, kaç kilo aldığıma, ne ilaçlar kullandığımdan şimdiye kadarki test sonuçlarıma kadar İlker meğer herşeyi dün kafadan söylemiş, ŞOK oldum. Sadece doktor bir de benimle kontrol etmek istemiş. Hani biliyorum acayip ilgili bir kocadır da bu kadarına doktordan bile fazla şaşırdım. Zaten o hamilelik kitaplarının hepsini okudu, aradan şu şikayetim var filan deyince başlıyor nedenlerini tıp dilinde anlatmaya. Ama şekerim benim iğneden neşterden korktuğundan ne bugün aşı yapılırken yanımda durabildi, ne de doğuma girmeye niyeti var. Acayip korkuyor. En son bir cesaret yirmilikdiş ameliyatıma girmişti de tansiyonu filan düşünce doktor beni bırakıp onunla ilgilenmişti. Bu tecrübeden sonra ben de ısrar etmiyorum. En azından her anımda yanımda, doğumu da biz düdükcanla hallederiz:)

Bu aile doktorluğu meselesi fena değil galiba, İzmirin sağlıktan sorumlu vali yardımcısı İlkerin amcası, kendisi ile bu uygulama hakkında epey çatışmışlığımız vardı, doğru uygulandığında iyi sonuçlar vereceğini söylüyor, bana pek inandırıcı gelmiyordu. Hani yine bizim gibi özel sağlık sigortası ile işini görenler için çok gerekli olmayabilir ama bugün edindiğim izlenim kısıtlı imkanları olanlar için son derece pozitif. Doktor hanım, bazı hamilelerin çok bilinçsiz olduğunu, evlerine dahi giderek ilgilendiklerini, tüm kayıtları tuttuklarını anlattı. Bundan sonraki kontrollerimden hemen sonra telefon edip son bilgileri iletmemi istedi. Her kayıt olan hasta üzerinden ilave ücret aldıklarını biliyorum ama bu şekilde bir uygulama bence çok faydalı. Özel doktor görmeyen çok sayıda gebe var. Bu şekilde ciddi bir tetkikten geçiriliyor ve takip ediliyorlar. İzmirde sağlık konularına çok önem verildiğini biliyorum da umarım bu aile hekimliği meselesi diğer şehirlerde ve ücra köylerimizde de bu kadar ciddiye alınıyordur.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

tetanoz aşısı gerçekten de öyle kolay bulunmuyor. Biz de geçtiğimiz yaz böyle bir macera yaşadık. Bunun bile avrupası yerlisi var , nasıl yani dedik koruyuculuğu sonuçda aynı değil mi????. Benim kocam ben doğum yaparken hastanenin zemin katına kaçmış korkudan, bide uyutulmuştum halbuki))). Sevgiler size

Mon Petit Chou dedi ki...

bu aile doktoru olayını duymuştum ama uygulamaya geçtiğini bilmiyordum. tetanoz aşısını ben çok kolay bulmuştum, belki İstanbul'da olmanın avantajı. doğuma gelince biliyorsun Duru gecikince normal doğum yapamadım, bunun yerine epidural anesteziyi tercih ettim ve eşimde doğuma girip her saniyesini kaydetti. açıkcası kadın doğumcum ve anestesi uzmanım bir numaraydı, güle eğlene aldılar ufaklığı. epidural de bence anestezi uzmanı çok önemli. sezeryande olduğu gibi ilaçların etkisi geçince yine acı çekiyorsun ama bebeğinin doğduğunu görmek büyük bir mutluluk. bazen Duru gelişini tehlikeye sokmasaydı da keşke normal doğum yapabilseydim diyorum.

yeliz dedi ki...

baksan canavar gibiler ama doktor hastane dedin mi kedi oluveriyorlar:)))

ama mukaddes senin eşini tebrik ediyorum, nasıl bir cesaret, emin normal doğum olsa da girerdi:) epidural anestezi ama sonuçta sezeryan değil mi? sadece tümden bayıltmıyorlar ve herşeye tanık olabiliyorsun? bu güzel bir yol bence, böylece hem doğum sancılarından yırtıp hem de doğum gibi herşeyi görebilirsin

Mon Petit Chou dedi ki...

Yeliz'ciğim epidural konusunda çok kararsızdım zira sezeryanı hiç istemiyordum ama bir yandan da kendimi bu sona hazırlamaya çalıştım. eşimin bir arkadaşının doğum videosunu seyredince içim rahatladı, bendeki tek sıkıntı yaralarımın geç iyileşmesi.12 ay oldu ama dikişlerim hala acıyor. bu arada eşim gen mühendisi o yüzden böyle şeylere alışık. canım davetiyeni bloğuma bıraktım.. İstanbul'a yolun düşerse bekliyoruz.

ruhdagı dedi ki...

Bu postunu itina ile saklıyorum, evin kritik noktalarına asmak için :)

İnşallah ilgili kişi feyz alır...

zero dedi ki...

süper kocaya yürekten tebrikler! hep böyle olması dileğiyle. inanır mısın böyle okudukça beni de heyecan bastı:)