5 Eylül 2009 Cumartesi

ek gıda nasıl olacak -takıntılı annenin sabah safsataları


epey olmuş blogu güncellemeyeli, özlem de sordu napıyorsun diye.
aslında hiç!!! hatta çoğu zaman hiçbirşeyi tam yapamıyormuşum gibi geliyor. Bak şimdi mesela hazır Arca uyuyorken evi toplamam lazım , blog yazıyorum:)
Pazartesi Arcanın aşıları vardı, Ümit abla sağlık ocağında yaptırdı, hiç ağlamamış, herkes çok şaşırmış. Akşamüstüne kadar da keyifliymiş. Oradaki bizim aile doktoru ateşi 37,5 a çıkınca 1 ay kaşığı Calpol verin demiş, Ümit abla da 5 gibi ateş çıkar gibi olunca vermiş. Eve geldim İlker söyledi, calpol almış ama ateş var hala diye. Neyse takip ettik ama 8 gibi ateş 38 in üzerine çıktı, haydaaa.. Ümit ablayı aradım miktarın çay kaşığı olduğunu duyunca şok oldum. Aile doktoru öyle dedi diye Ümit abla da sorgulamamış. Akıl var mantık var, 10 kilo bebeğe 1 çay kaşığı calpol ne etki edecek? Neyse fitil yaptık, tüm gece saat başı kalkıp ateşini ölçtüm. Neyse ki aşılardanmış, geçti. Hem o aile doktoruna acayip kıl oldum. Ümit ablaya kilo fazlası var diyete sokun demiş. Ya bu anne sütünden hem ek gıdalara daha yeni başladı filan demiş yok, hatunun kafa almıyor, obeziteden çok korkarım filan diyormuş. Ahh ben olacaktım ki orda!!! Ümit abla bu çocuk her ay doktor kontrolüne gidiyor, korkma kontrol altında deyip susturmuş! Pratisyen hekimler aile doktoru oluverirse olacağı bu!

Bu arada çoook düşündüm ve yurtdışına gitmemeye karar verdim. Birkaç ay sonrası için OK ama şimdi gözüm yemedi. Mecbur olsam giderdim mutlaka ama mecbur da olmayınca zorlamak istemedim.

Çarşamba Arcanın kabul günüydü, önce babane, sonra teyze ve duru (duruyla araları pek iyi, duru anlatıyor, bizimki açmış gözünü dinliyor) ve akşam da bizim dostlar ekibi. Bizimki zaten Zeyneple Güle hasta, güzel gördü mü dayanamıyor ya o akşam da kuzu gibiydi ki akşama kadar diş sıkıntısı kök söktürmüş, sakinliği şaşırttı.

Başka napıyoruz??

emeklemeye çalışıp, debelenip, yorulup göbüşün üzerine yığılıyoruz.
süper dönüşler yapıyoruz. Parmaklarımızın ucu ile birşeyler yakalamaya başladık.
Eve geldiğimde çıldırıyor, çenemi, burnumu emmeye başlıyor, kendince öpüyor sanırım.

Anne sütüne ilgi birgün var birgün yok, açıkçası bana da süt sağmaktan gına geldi. Arca ben yokken 3 öğün anne sütü alıyor ben 2 öğün sağabiliyorum, sabah sağdıklarımla denkleştirmeye çalışıyorum ama her zaman olmuyor, napalım olduğu yere kadar.

sebze püresinden haz etmiyoruz, yoğurta alıştık, meyvelere hastayız, maalesef baba modeli bir damak tadı ile karşı karşıyayız. Sebze nasıl yedireceğim, şimdiden derdi düştü. Var mı ilginç öneriler? Bebek yemek tarifi kitabı???
Sebze çorbasını çatalla mı ezip vermeli, blender la mı bızlatmalı?
sebzelerin tatlarını güzelleştirecek napmalı? arayıştayım.
ek gıdalarda iyi gibiyiz, aslında çok az yiyor ama olsun en azından öğürmüyor, püskürtmüyor, buna da şükür. Ancak doymuşsa imkan yok yemiyor, böyle böyle alışacağız, dert etmemek lasım. hem ananemizin yaptığı mis tarhana var, kokusu hala burnumda, doktor da verebilirsiniz dedi, bugün tarhana deneyeceğiz.
Ümit abla çıldırmış geçen gün, " ya bu bebiş 200 cc sütü içtikten sonra doyuyor nasıl ek gıda yiyecek yemez tabi, sen tok karnına bişey yiyebiliyor musun??" dedi. Olmaz Ümit abla önce anne sütü dedim, gönlü olsun diye doktora da tekrar sordum. Cevap aynı önce anne sütü çorbadan yiyebildiği kadar yesin, zorlama yok.

kaşığa saldırmaya devam, oyalamak için başka kaşığı verdin mi boğazına kadar soktuğu için vazgeçtik. şimdilik şarkı oyun yok, böyle başladık bakalım devam ettirebilecek miyiz? ben de çocuğun arasından tabakla dolaşacak potansiyel var, korkuyorum, yesin diye zil takabilirim, fena çok fena:(
Hazır mamalardan hangilerini deneyebilirim? Özgürün ve Tuğçenin yazılarını tekrardan okudum. Başka öneriler var mıdır? Özellikle sebzeli mamalar hangi markanın iyidir??
Çok yavaş ilerliyoruz, daha kahvaltı, et kıyma filan menümüze hiç girmedi. Ben mi aceleciyim?
mız mız mızıldanıyorum:(

herkese iyi haftasonları

11 yorum:

Adsız dedi ki...

ben o doktoru cıtır cıtır yerim, sonra korkmasına gerek kalmaz obeziteden.
arcam benim cok tatli yaa resimde.

ruhdagı dedi ki...

Yeliz bir sakin ol ya! Zavallıyı çatlatıcan mı? Garibim daha ne yapsın :) Kilosu yerinde, ek gıdaların hepsini birden nasıl yesin.Derdin yavaş ilerlemek olsun. Zaten yakında komple yemek sistemine geçecek ömür boyuda şu meşhur katı gıdalara talim edecek :)

Sen gerçekten Arca'nın arkasından kaşıkla koşarsın :)

Şu fotoğraftan Arca'yı bir 5 dk. çekip kucağıma alabilsem valla hemen sarılıp öpüp geri koyucam söz!
Deli teyze!!!

Ozguranne dedi ki...

Vallahi canım kendi aramızda konuşuyoruz da bu katı gıda işinde her doktor başka bişi söylüyor. Biz mesela önce çorba sonra süt diye gitmiştik. Yeni gıdalar açken denenecek diye bir tavsiye vardı ki iştahlı olsun.

Tavsiyem naçizane hergün sakin sakin sebze çorbasına devam edin. Sevecek bir ara nasılsa. Çatalla ezdim ben hep blendır kullanmadım. Patatesi kabağı havucu seviyorlar, gözlemim. Oranlarıyla oynayabilirsin, damak tadına göre. Bizimki havuçlu seviyor mesela.

Yeşilfasulyeli ve ıspanaklı kavanoz mamasını severek yiyor ela milupanın ama ancak yolda filansak verdim, onun dışında evde pişiyor.

tarhana leziz.

dertlenme güzel kardeşim, arda iştahlı çocuk. hiç sorun olmaz... sevgiler.

saricizmeli dedi ki...

Bizim doktorumuz da önce yemek sonra süt demişti, doyunca yemesi çok makul görünmüyor gerçekten.

Bir de panik olma, 10 kere denemeden bir şeyi sevmiyor diye düşünme demişti doktorum. Herşeyi pek çabuk kavradıklarından şunu sevmiyor diye dillendirme yok, yedi diye tezahürat yok. Yemeği oyuna dönüştürmek yok, ve dilediği kadar yiyecek zorlama yok. Uzun dönem sağlıklı beslenmesini düşüneceğiz kısa dönemi değil. Böyle yazıyorum da uyguladım mı, ı-ıh, bir kitapta ilk 3 yaş beyin gelişimi için ne yedirdin yedirdin diye okuyunca panikleyip oyunlara başvurdum. Kıyma yedirmek için ne yollar denedim, yemeyecek dediğim nnoktada yedi. Yoğurdumu beğenmedi, sonra birden bayıldı vb. Hiç bilmedikleri bir ormanda yolculuğa çıkıyorlar, keyfine varmaları vakit alıyor. Sanırım bize de sabretmek düşüyor...
Arcaya şimdiden afiyet bal şeker olsun.

asmira dedi ki...

merhaba.bu konuda bir arkadaşımın doktorunun önerisi(bizim bebişimiz yok daha)kendinin yiyemeyeceği bulamaci çocuğa yedirmeye çalışma şeklindeydi ve işe yaradı.arkadaşım daha vitaminli olsun diye kabaktan patlıcana maydonozdan kerevize,taze fasulyeye kadar her sey koyuyordu çorbaya.daha sonra birbirine yakışan karışımlara başladı.bezelye,patetes ve havuç,pirinçli ve yoğurtlu ıspanak çorbası(yayla çorbasının ıspanaklı hali)gibi karışımları kendileri de yiyorlardı bebek de...

kuzunun annesi dedi ki...

Bencede önce yemek sonra süt olmalıydı , tuhaf geldi . Hani yemek yerde sevmez az yer , acıgı sütle kapatırsın gibi. Kahvaltı ve kıymalı corbalar 7.ay kontrolünde söylendi bize . Arca kadarken yogurt meyve püresi belki havuc patates kabak- karısık püre denetebilirsin . Kabak veya havuc agırlıklı olunca tatlımsı oluyor , ela cok seviyor.

Ömer Tuna dedi ki...

ilk iki ay biraz zor oluyor. Blender dan asla geçirme vitaminleri kaçıyor ayrıca sonradan normal yemeye geçişte zorlanırsın. Ayrıca daha yeni başladınız sayılır katı gıdaya fazla hızlı gitmeye çalışıyorsun zaman ister Arca'da ayrıca bir şeye alerjisi olursa hemen anlayamazsın kolay gelsin

zühre dedi ki...

Yelizciğim eğer sebze çorbasını sevmiyorsa sevdiği çorbanın içine sebzeleri kat ve karıştır. Ben sebzelerin hepsini tarhananın içine katardım bir güzel yerdi. Blendıra pek alıştırma derim. Ya da bir iki kere döndür. Tortulu yemeğe alışsın sonra hep öğürür.Bir de lezzeti güzel olsun diye çorbanın içine biraz tereyağı koyabilirisn. Nil bayılırdı. Ayrıca zeytinyağı da koy.Ben Nil 1,5 aylıkkenden beri z.yağı katıyorum mamalarına.Yavaş yavaş minik minik kıyma da koyabilirisn. Kavanoz mamaları da zorda kaldığında imdadına yetişir.Ülker'in de iyidir milupanın da.Aslında piyasadakilerin hepsi iyi.Çok denetleniyorlar.Nil meyve pürelerine bayılırdı.Meyve pürelerini karıştırabilirisin.Muz ile çilek harika oluyr.Kolay gelsin canım öpüyorum ikinizi de. O gerizekalı dr. a bir daha gidersen ben den selam söyle.Hiç takma kafana.Nil de acayip şimandı ama bir süre sonra kilo alımı duruyor zaten.Öpüyorum.

anneCan dedi ki...

Daha çok yeni başladınız..Hepsi sırayla olacak.Aras ,meyve ile başladı.Bu ay yoğurt ve sebzeye geçti.(önce havuç-kabak)haftaya brokoli,maydonoz,semizotu dedi doktor.Patates sonra kabız yapabilirmiş çünkü..Ayrıca bizim doktorda önce yemek sonra süt dedi.Minik minik kahvaltı denemelerine de başlayabilirmişiz ancak tam kahvaltı bir dahaki ay..

Allahtan Arca kilolu bir bebek,Aras gibi olsaymış,şimdiden elinde tabak kaşıkla dolaşacakmışsın galiba:)

a.y. dedi ki...

Ben endişelerini anlıyorum çünkü benimki de kahvaltı ve meyve püresini güzel yemesine rağmen sebzeden hoşlanmıyor. Ben de değişik denemeler yapıyorum ama hala ayıla bayıla yediği bir sebzeye denk gelemedim. Et konusunda acele etme bence bize 7. ayda yani bu ay başlattı doktorumuz. Kaşık konusunda ise kaşığı istediğinde vermen gerekiyor, hatta kaşık alması için teşvik etmelisin diye biliyorum. Ben genelde evde yapıyorum yiyeceklerini ama zorda kalırsam bir iki sebze mma var Hipp ıspanaklıyı biraz daha iyi yemişti diye hatırlıyorum. Hipp iyi bir marka tümüyle organik ama bu hazır mama işinden çok da hazettiğimi söyleyemem Hülyanın bu konuda bir post u vardı aynen onun gibi düşünüyorum.

elfeyp dedi ki...

Önce annenin biraz relax olması lazım :) Zahmetli bir süreç çünkü. Ek gıdada, nacizane tavsiyem, sebzeleri çok karıştırmamak. Önce patates-havuç, sonra havucu çıkar ıspanak ekle..vs. Çünkü böylece hangi sebzeyi sevmediğini daha kolay anlayabilirsin. Tarhana çok çok besleyici. Et suyu hazırlayıp minik kalıplarda dondurarak kullanmak da faydalı ama yavaş yavaş. İlk günlerde hatta haftalarda tabağı bitirmesini bekleme bile :) Sadece tadımlık.. Kolay gelsin, bize de bekleriz, orada daha detaylı var herşey :)