15 Kasım 2013 Cuma

Kışa hazır mısınız?

Yağmur da sağanağa döndü ya, hava şimdi iyice serinler.
Hafta sonu Arca’ya grip aşısını yaptırttık. Her sene sorgulayıp her sene de tıpış tıpış yaptırmak neyin nesi oluyorsa: )
Niyetimiz Arca cücesiyle doktor ziyaretinden sonra Alsancak’ta takılmaktı, zira hava nefisti o gün. Bu defa da ben üşütmüşüm kolum kanadım kırık. Kös kös eve döndük ama öncesinde kışlık hazırlıkları için tüm malzemeyi toparlamıştım!
Canıma yetti her kış hastalık her kış! Birimiz dötü doğrultuyor diğerine veriyor nöbeti. O mutfak  tezgahının üzeri şuruptan ilaçtan geçilmiyor. Hemen her yıl özen gösteriyoruz da bu yıl işi baştan sıkı tutmaya karar verdim bacım. 
Bir kere o Alsancak’taki balcıdan Arca için derhal arı sütlü özel karışım baldan hazırlatıldı. Sihirbazın balı diye kaktırılıyor. Sonra insanlık için eski, benim için yeni yepyeni bir formül.
Limon ve taze zencefil dilimleri, üzerine süzme bal. Korka korka az bir miktar balla hazırladım önce. Ertesi güne bal iyice seyrelmiş, şurup gibi olmuş. Var ya tadı da nefis! Ben öyle kaşık kaşık bal yiyemem ben zaten tatlı hiçbir şeyi (nutella zararlısı hariç:P) öyle kaşık kaşık yiyemem ama bunu yerim. Limon bal tadını seyreltmiş, zencefil nefis bir aroma vermiş. Hani şifası bir yana lezzeti bir yana… Denemeyeni döverim.

O gün bir de Tea&Pot’a uğradım. Zeynep’le muhabbet ederken kış çayı karışımı için malzemeler hazırlanıverdi. Aslında onlar birer kullanımlık poşetlerde hazırlayıp satıyorlar ama İlker karışımdaki karanfilden hoşlanmıyor sonra ben malzemesini kafama göre kaynatmayı seviyorum. Senin anlayacağın çaya yorumumu katıyorum yavrım.
Çubuk tarçın, ekinezya, kuru zencefil ve ıhlamur. Önce tarçın, zencefil ve ekinezyayı iyice kaynatıyorum, üzerine ıhlamuru ekliyorum. Bu çayı aslında ilk Arca için almıştık. Hani biz çay keyfi yaparken eksik kalmasın, çocuk çayı vs… diye. Şimdi biz ondan çok içiyoruz.

Zeynep bir de detoks çayı koydu torbaya. İçindeki en baskın bitki yeşil çay ama başka bir dolu şey var, portakal parçaları var mesela, hoş kokulu başka bir şeyler daha.
Bitmedi. Anamın tarhanası. Vallahi anamın tarhanası diye demiyorum böylesini içmemişsindir. Nasıl yapıyor n’apıyor bilmiyorum ama muhteşem. Ben önce tarhanayı tereyağında kavuruyorum sonra kaynatıyorum. Ve vaktim varsa epey uzun bir süre kaynatıyorum. O akşam İlker eve girdiğinde,  evi saran tarhana kokusunu pizza sanmış:) Cidden nefistir. Üzerine de karabiberi boca ettin miydi offf!
Sabah ballı şurubumuzu, kahvaltıda detoks yeşil çayımızı, öğlene de bol limonlu salatanın yanına anne tarhanasını içip üzerine kış çayımızı kaynattık mıydı, tamam…
Şimdi sırada ruhumuzda. Bunun için sıcak bir battaniye, yağmurlu bir hava ve pek tabii kitap yeterli.
İşte bunlar hep şifa:)

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Rüzgarın Gölgesi'ni yeni bitirdim, oldukça akıcı, Büyücü de kurmacası güzel, favorilerimdendir, diğerini ben de en kısa zamanda edineceğim, iyi okumalar.....

Gulcin dedi ki...

su zencefilli bali ben de mi denesem. Oyle hissediyorum ki Londra havasiyla daha dogrusu yasadigim hava degisikligiyle ihtiyacim olacak. Hakikaten guzel mi Yeliz ya bana aci olacak gibi geliyor :)

Fatma dedi ki...

Zencefilli balı hemen deneyeceğim hali hazırda taze zencefil de var, oh mis. Her annenin tarhanası nefis oluyor bence anne eli değiyor o bile şifa vermeye yetiyor ha bir de tavuk suyuna çorbayı unutmayalım:))

Adsız dedi ki...

Zencefil bal limonu biz de geçen hafta yaptık. Buzdolabında bir ay kadar saklanıyor diyorlar ama o kadar süre kalacağını sanmam, hızla tükeniyor :) Bizdeki de anne + 2 teyze koalisyonu tarhanası, ayıla bayıla içiyoruz haliyle.
Malafrena'yı yazın okudum, Ursula Teyze'den (Allah uzun ömürler versin de yazmaya devam etsin! Süphaneke dinimiz amin:) Karanlığın Sol Eli'ni de tavsiye ederim. Mülksüzler'den sonra en güzel romanı bence. Yerdeniz serisinin yeri ayrıdır gerçi... Keyifli okumalar :) Bilge

yeliz dedi ki...

Tşkler galiba ben de rüzgarın gölgesini okuyacağım önce

yeliz dedi ki...

Katiyen acı değil hatta balın o keskin tadını da kesiyor nefis ben yiyorum zaten arcadan bile çok:)

yeliz dedi ki...

Offf evet mis gib olur tavuk suyuna çorba şifa şifa:)

yeliz dedi ki...

Karanlığın sol eli ve mülksüzleri ben de okudum. Yerdeniz serisini okudum merak ediyorum

Adsız dedi ki...

Kefiri öneririm yeliz. Evde kendin mayalayip hergun icmek bagışıklık için çok iyi. Ekinezyanın zararlı olduğunu okumustum nette ama ne kadar doğru bilmiyorum. Ballı zencefilli tarifin harika. Deneyeceğim.
Pınar

Adsız dedi ki...

MErhaba, Limon ve taze zencefil dilimleri, üzerine süzme bal tarifin super, bu tarifin zayıflattıgını yazaydın bacım denemeyen kalmazdı :) yaptım ve sabah kahvaltıdan sonra 2-3 tatlı kasıgı yiyorum. Emziren bir anne olarak bebegime de faydası dokunacagına inaniyorum zaten zencefilli limonlu su iciyordum, bu tarif ile birlikte tamamlamıs oldum, ellerine saglık sevgiler

yeliz dedi ki...

Yok yok ara sıra ekinezya iyiymiş aklandı :)

yeliz dedi ki...

Kefir evet bak kefir de süper

yeliz dedi ki...

Haklısın kilo veriyor desek herkes yerdi ama sonra küfürü yerdim:)) ohh mis gibi süt olsun minişe afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Tesekkur ederim, Senin bu ictenligine bayılıyorum Yeliz, seni tanımıyorum ama yazdıkların ve yazım dilin sayesinde sanki gercekten tanıyor, karsılıklı konusuyoruz ve sen benim en iyi arkadasimmissin gibi geliyor. Bir de seni takdir ediyorum, yorumlara cevap vermiyorsun elestirisi yapılmıstı ve sen kendini bu konuda astın :) Sevgiler Ceren