15 Ağustos 2018 Çarşamba

#21gündedönüşüyorum #8: Çaba sürecini mutluluk haline getirmek

Sağlıklı yaşam, diyet işte ne nersen de, kesinlikle meşakkatli bir iş. Özellikle mutfakta özel bir çaba gerektiriyor.

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı kilo vermekle ilgili eski bilgilerimi derlerken, karşıma Sassy Su çıktı.
Sassy su, “Düz Bir Karın ve İnce Bir Bel” kitabının yazarı Diyetisyen Cynthia Sass’in bir icadı ve yolu bir defa zayıflama çabasına düşmüş hemen her kadın için bilinen bir tarif.


Nane, salatalık, limon, taze zencefili dilimleyip sürahiye suyla birlikte koyuyorum, akşamdan sabah buzdolabında bekliyor, sabah da başlıyorum içmeye.

Diyet süresince su içmekte zorlananlara özellikle tavsiye ediyorlar. Bense faydalarının yanı sıra lezzetli olduğu için içiyorum. Gerçekten de lezzetli. Tatlı iştahını baskılasın diye çubuk tarçın atanlar da var.

Zaten çok sevdiğim salatayı, her gün her gün hazırlamak da bazen sıkıcı olabiliyor. Evde hep taze bir şeyler bulundur, yıka kurula, aman saklama kaplarına koy... Halbuki bir makarna haşla gitsin, değil mi? Değil işte! Hazırlayacaksın o salatayı!

Sabahları yine yeniden yogaya başlarken, ilk günler zorunluluktan yaptığımı ve sonuçları için katlanılacak bir 15-20 dakika olarak gördüğümü fark ettim. Öyle ya, sırt ve bel ağrılarıma iyi geleceğini biliyordum, birkaç pozla duruşumu düzeltmeyi, ve hatta sıkılaşmayı hedefliyordum. Evet işte hedefler!

Bizim sorunumuz bu işte! Biz derken bizim nesilden, bizim insanımızdan bahsediyorum. Biz hedefe kilitli füzeler gibiyiz. Sonuca o kadar odaklıyız ki, yolculuktan keyif almayı aklımıza bile getirmiyoruz. Sonuca ulaştıysak mutluyuz ve süreç yani çalışmak, çabalamak katlanılması gereken bir gereklilik halini alıyor. Çabucak geçelim istiyoruz, çabucak saklı cennete, kaslı vücuda, ince bele kavuşalım...

İşte bu yüzden sağlıklı yaşam için gerekenleri biliyor, kısa vaadede uyguluyor, amma ve lakin yaşamımızın bir parçası haline getirmiyoruz. Çünkü hepsini sonuca gidecek araç olarak görüyoruz, halbuki çabalarımızı deneyimlerken sonuçlarını düşünmeden keyif alabilsek...

Her akşam Sassy Suyumu, acele etmeden sakince hazırlıyorum ve yudumlarken gerçekten lezzetli olduğunun farkına varıyorum, mecburiyetten değil, sevdiğim için... Mesela zencefilim bitmişti, birkaç gündür hazırlayamıyordum, resmen aradım. Ama telaş etmedim, "eyvah sassy su yok, o göbek incelmeyecek!" derdine düşmedim.

Her sağlıklı şey için bir alternatif yaratabilirsin. Mesela limonlu su içmek. Sabah kalktığında limonlu su içmek alkali diyetin en tuttuğum tavsiyesi. (Aklımda başka da bir şey kalmadı)

Günlük rutinler, her gün sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gerekenler mühim, lakin daha da mühimi bu çaba sürecini mutluluk haline getirmeyi denemek...

5 yorum:

kadriye dedi ki...

Bende kendimce bir tespitimi paylaşayım. Birden bire yeme şeklini değiştirmek yerine aşama aşama yani mesela limon suyunu önce beslenmenize sokalım sonra mesela sassy şu. Aşama aşama hissettirmeden değişim yapınca şahsen ben daha başarılı oluyorum .

yeliz dedi ki...

Doğru. Ben bunu mesela sporda yapıyorum. Hemen fitness ya da koşuya geçmedim. Sabahları yoga akşamları yürüyüş bisiklet ile başladım, ufak ufak, adım adım :) Bir anda yapılan köklü değişiklikler tam oturmuyor. Sevgiler

Azize dedi ki...

Yogayı evde yapıyorsun sanırım. Tavsiye ettiğin bir video serisi var mı? Ben geçen yıl 3-4 ay hafta da bir gün yaptım ama şimdi evde kendim mi yapsam acaba diyorum? :-)

yeliz dedi ki...

Ben yıllardır Yoga studio uygulamasını kullanıyorum. Şimdi paralı oldu sanırım:( 10-15 dakikalık serileri, ihtiyaca göre (relaxation, sırt ağrıları için, meditasyon...) dersleri var ve seviye seviye. Intermediate seviyesinden üste çıkamadım henüz.

Azize dedi ki...

Öyleyse bir kaç sorum var izninizle :-) 11,5 TL görünüyor. Satın alır gibi yaptım ama yine de aylık mı haftalık mı ya da tek seferlik mi bu ücret anlayamadım? Bir fikrin var mı? Bir de güncellemeleri vs nasıl, yıllardır memnun musunuz? Vücut esnekliği, bölgesel incelme ve zihinsel sakinlik için açılarından fayda sağlayabilmeyi umuyorum. Teşekkürler :-)