3 Eylül 2015 Perşembe

Mutfak düzenleme sanatı

Madem mutfağı tasarladık, bir de sanatımızı konuşturalım, düzenleyelim değil mi ama?
O kadar Marie Kondo okuduk, o kadar araştırdık, uyguladık, paylaşmazsak yazık olur.

Aslında bildiğin mutfak düzenleme. Ama kıçına "sanatı"nı koyunca daha havalı oluyor.


1. Kullanacağınız malzeme ve ekipmanlarınız elinizin altında olsun. Ocak tezgahın bir ucunda ise, tahta kaşıklar diğer ucunda durmasın. Hiç gülme benim önceki tezgah aynen böyleydi. Gide gele formunu korursun belki ama sinir katsayının artmasına engel olamazsın.

Hemen ocağın altında bir çekmecede tahta kaşıkları ve servis kaşıklarını muhafaza etmek zaman kazandırır. Düzenli durmaları için ise çekmece içlerine seperatörler veya boyutlarına uygun kutular koyabilirsiniz.

2. Kesme tahtalarını, kek kalıplarını kısaca yatay malzemeyi dikey yerleştirin. Konmari metodunu çağrıştırıyor bu bana ve inan ki çok daha ulaşılabilir oluyor. En alttakini alacağım diye tümünü indirmek zorunda kalmıyorsun.

3. Saklama kapları benim için tam bir kabus. Kapakları uymaz kaybolur, farklı şekillerde zilyon tane olur iç içe geçmez, dolabı açarsın tepene yığılır… Çözüm biraz paraya kıyıp kaliteli birkaç set almak. Kapaklarını ayrı ve dik muhafaza etmek.



4. Püf noktalarında da belirtmiştim, tencerelerin alt çekmecelerde durması bir dolaba tıkıştırılmasından iyidir. Çekmeceyi açar ve tüm tencereleri, tavaları görürsün. Bir de tabii bunları ocağın yakınında muhafaza etmekte fayda var.

5. Baharat kavanozlarını yatay ve ocağın hemen altındaki çekmeceye koymak pişirme aşamasında kolaylık sağlar.

6. Mutfak bezlerini, masa örtülerini az kullanılan bir alandaki çekmeceye dizin. Ben Konmari usulü dik dizdim, tabii ki çok daha düzenli oluyor.

7. Gereksiz objeler çekmecesi oluşturun. Saçma gibi geliyor ama o gereksiz dediğimiz ancak oldukça gerekli olabilecek şeyler (paket lastiği, not defteri, kalem, küçük paketli öteberi) eninde sonunda bir çekmeceye atılır ve nasıl olduğunu anlamadan bir de bakmışsın çekmece için düzensiz bir yığından ibaret. En iyisi bunlar için çekmecede bölümler oluşturmak veya küçük kutular tedarik etmektir.

8. Çekmece ve dolap içleri berbat olmasın diye yağ şişelerinizi daha küçük kutular içine koymayı unutmayın. 

9. Patates ve soğanı aynı çekmece içinde farklı sepetlerde muhafaza etmek işinizi kolaylaştıracak.
Tamam tezgah üstü dolap yapmayın dedik ama illa ki yapılacak kaçarı yok. Üst dolaplarda havlu peçete, yarım kalan kuru bakliyat paketleri, ara sıra kullanılan Actifry gibi aletler konabilir.

10. Bölgelerde kullanılacakların o bölgenin yakınında olması kuralı lavabo altı için de geçerli. Ufak tefek temizlik malzemeleri, fırça ve süngerler için en iyi muhafaza alanı lavabonun altı tabii ki.

Mutfak meselesiyle kafayı bozmuş bu kadını siz paralamadan ben huzurlarınızdan ayrılıyor, esenlikler diliyorum:)

4 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Çok güzel olmuş güle güle kullanın.

Gulcin dedi ki...

vallahi duzenli bir insanmisim bilmeden bir duzenim varmis demek ki sagolasin yelizim aydinlandim :)

Adsız dedi ki...

Senin bu yaptigin mutfakta yalin muhendislik yapmak���� boylece verimliligi arttirip adam gunden de kar edebilirsin.. bu arada tracy hogg un kitabini aldim ama daha bitiremeden bizim bebis 1.5 ay once gelecek sanirim hastanede yatiyorum gun gun buyutmeye calisiyorum mercan.m

Adsız dedi ki...

Konmari ile Ferahla! https://www.tarz2.com/konmari-ile-ferahla