26 Ekim 2010 Salı

Bizim evin oyuncak gurusu



Benim bu hal vaziyetimin tıpta bir tanımı var mı? Ben bilmiyorum açıkçası.
Aklım fikrim sürekli Arca’ya bir şeyler almak üzerine çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda giyim kuşam eksikleri vardı, tamamlamadan rahat edemedim. Bakınız ,tüketim çılgınlığı… Giymediği oluyor mu? Samimi olacağım, olmuyor! Hepsi mutlaka giyiliyor. Daha az olsa eksikliği hissedilir mi? Ona da hayır, yani daha azı ile idare edilebilir bence de ana yüreği el vermiyor:P (Gören de tek kat giysi ile bütün kışı geçiriyoruz sanır) Bu arada gri pantolonum basenden patladıktan sonra sadece 1 (yazı ile bir) adet işe giyilecek pantalonum var ve hala kendim için alışverişe çıkmadım. Cimri bünye Arca söz konusu olunca bir anda şifa buluyor, nedense?

Sonra hemen her ay bir kitap listesi var. Giysilerden daha çok parayı kitaplara veriyorum, inkar edemeyeceğim. Bir taraftan övünüyorum ama bazen topuzun ayarı kaçıyor gibime geliyor. Son günler kisd sağolsun bir kitap anketi attı ortaya, yanıtlayan anneleri tıklaya tıklaya kitap listemi şişirdim. Misal bugün kredi kartım döndü ya zaten sepetimde olan kitapları bir tıkla sipariş verdim, şimdi bekliyorum gelsinler… Okumayacak mıyız? Yine samimi olayım, okuyacak biliyorum. Kitapların içinde kendimizden geçiyoruz.

Bizim yollardan önceden geçmiş annelerin önerileri çok işe yarıyor. Özellikle boyama konusunda, sonra oyun hamurları. Uzman görüşleri (Başakçım sağol) silkeliyor beni örneğin. Gereksiz tüm oyuncaklardan kurtulma kararı çok gecikmedi ve karar hayata geçirildi. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyuncak kavramları günün çorbası ailesinin evine girdi hatta günlük yaşam dilinin bir parçası oldular.

Oyuncak demişken… İşte bu kısımda kendimce tespitlerim var. En çok sağdan soldan kopya çektiğim konu bu. Oyuncaklar pahalı, gerekli gereksiz mi, o kadar para verildiğinde oynar mı beğenmez mi? İşte bu noktada mutlaka kulak kabartıyorum. Mesela Hülya’nın Tuna ile aralarında 6,5 ay var, biliyorum daha onunla aynı gelişim seviyesinde değil ama Hülya ne alsa Tuna’ya bir süre sonra zamanı gelince Arca da keyifle oynadı. Mesela araba rampası, hatta bizim rampa kırıldı da sadece arabalar kaldı. Sonra çöp kamyonu. Hatta bir gün IKEA da geziyorum gözüm bir oyuncağa takıldı, aşina geldi, Hülyayı arayıp sordum, nasıldır işe yarar mı, sizde var mı diye. Hani bu kadar da yüzsüzüm:P Ama fiyat yüksekti, boşver dedim. Dün Hülya Kipa’dan aldığı tren setinden bahsetmişti, Tuna'nın bayıldığıdan. Hemen yazdım aklımın bir köşesine. İlker Kipaya gidince o set aldırıldı, nerden çıktı bu deyince hemen Tunayı referans gösterdim, “haa tamam o zaman” dedi, fazla sorgulamadı. İşte böyle Tuna bizim evin oyuncak gurusu. Bazen kendimi psikopat gibi oyuncak sohbetlerinde “oyuncak” anahtar kelimesine yoğunlaşırken yakalıyorum. Allah ıslah etsin diyorum, tedavisi var mı? Peki tıpta bir tanımı? Bizim oralarda “gördüğünden g.t koparan” derler. Ben “tecrübelerden feyz alıyorum” diye kibarlaştırıyorum.

Sonuç? Bizim hantal orta sehpa vardı ya hani evden bir türlü şutlayamadığım? Artık Arca’nın tepesine çıkmasından daha ulvi bir görevi var sehpanın… Buyrunuz.



Not : Fotoğraflar yeni aletin ilk mahsülleri:)
Diğer not : Arca ilk kurulumda fazlasıyla aktif olunca bu manzaraları o uyuduktan sonraya bıraktık ve çocuklar gibi oynadık:)

18 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

- fotoğrafları tesco'nun websitesinden mi aldın ne güzelmiş diyecektim. gayet başarılı olmuş. devamını bekliyoruz
- oğlan çocuklarının hemen hepsi aynı anacım. bizim set bunun ufağı. tuna bey onu seçti. oysa siziki 56 parça mı neymiş sanırım. bizimki 37 parça olandan. herif brakmadı ki elinden kutuyu
- "bir tüketim aracı olarak çocuk" konulu bir post hazırlyorum zihnimde. çok pis geçirecem hem kendime hem hepimize

yeliz dedi ki...

hülyacım teşekkürler:)
hepsi aynı fiyatmış biliyo musun? bu 56 parçalık da indirime girmiş. İlker saat kulesini görünce dayanamadı:P böyle böle yakında biz kasaba kurarız:)

Tuna gerçekten çok başarılı oyuncak seçiminde, en azından arcanın zevklerine çok uyuyor, ailecek seviyoruz kendisini:)

"bir tüketim aracı olarak çocuk" harika bir fikir, şimdiden gülümsedim. bakalım neler çıkacak. bende malzeme çok ve geçir anacım vur yüzümüze rezilliğimizi. hem biliyor hem yapıyoruz kendimizi tutamıyoruz.

Nihal M. dedi ki...

Merhaba Yeliz...
Off kendim gibi birilerini görmek bir parça tesselli ediyor insanı... Tüketim çılgınlığı kibarcası ama buna ne denirki bilmiyorum bende...
Son oyuncak yazılarından sonra kendimi çok kötü hissetmiştim helede haftada bir oyuncak kısmına çok şaşırınca anneler ipin ucunu kaçırdığımı farkettim...
Çok güzel bir set bizde kipadan parça parça almıştık çok evvli...Bizde tünelli seti var bizimki treni sevmiyor arabalarıyla oynuyor bu raylarda...Daha dün gibi hatırlıyorum o rayları geçirince ne kadar büyük olay olmuştu düşün artık ne kadar önce almışım :(((
Bende dur dicem bu işe kesinlikle...
güle güle oynayın...
çok iyi geldi yazın kendimi bu konuda çok kötü hissettiğim dönemde...
sevgiler...

YesiM dedi ki...

Yelizcim sorma ya bizde de durum ayni, surekli nasil bi oyuncak alsam, yok hangi becerileri gelistiririm vs diye kafada kurup duruyorum. Simdi 2.yasgunu geliyor, yeni oyuncaklar gelicek diye ben seviniyorum var mi boyle bisey heheheh. Bu arada sizin tren seti de cok guzelmis, bizde ikeaninki var ama cok bi sade kaldi sizinkinin yaninda :)

Buket dedi ki...

Al benden de o kadar...
Hafta sonu Ankara Forumun Hayal Dünyasına bir gireyim de ütü seti alayım evdeki bozuk ütüyle uğraşmasın minnoşum dedim.Giriş o giriş ütünün yanına ahşap alfabe seti, mutfak seti (evde bir set olmasına rağmen), telefon, oyun hamurları da alıp çıktım mağazadan.Biraz önce de Tchiboya baktım çocuklar için birşeyler varmı diye neyseki yok ama kendime göre çok uygun ürünler var naapsam ki acaba :))
Ayrıca BİM Markete de bakmayı ihmal etmedim her cuma farklı ürün ve çocuklara uygun şeyler geliyor bu hafta da oyun çadırını gözüme kestirdim ya hadi hayırlısı bakalım... :))

Ömer Tuna dedi ki...

Bizede bu tern setinden geldi işe yarıyor gerçekten tekerleği olan her nesneyle ilgilenince kurtarıcımız oldu.Güle güle oynasın Arca

Adsız dedi ki...

Bunlar ilk aşamalar ilk adımlar daha :) Büyüyünce bunun salona sığmayan versiyonu yarış pisti de istenecek annesi :).

İkiz Annesi sdilek dedi ki...

Çocuklar söz konusu olduğunda hiç bir engel tanımıyoruz evet.İllaki alacak bir şeyler buluyoruz.Ama ben oyuncak çılgınlığıma son verdim.Bir kaç aydır hiç oyuncak almıyorum.Evdekilerle oynuyorlar.Birde dayıları sağolsun ufak tefek şeyler getiriyor.Ama giyim konusunda kendime dur diyemiyorum.Aynen kendime almıyorum ama kızlara gelince sınır yok.

yeliz dedi ki...

sevgili nihal maya,

kesin bizi yoldan çıkaran bişey var ama ne? birbirimiz olabilir miyiz? :)

yeliz dedi ki...

evet yeşim ikeadakiler bu kadar janjanlı değildi sanki görünce ben bile heyecanlandım:)

yeliz dedi ki...

ah o bim acayip bir salgındı özellikle yazın. illa ki birbirimizi gaza getirip gittik elimiz kolumuz dolu çıktık. yalnız değiliz Buket:)

Ozguranne dedi ki...

süpermiş:)

bu aradaaaa sobe der kaçarım:)

Buket dedi ki...

işyerimize yakın bim market de vardı şok market de her hafta giderdik arkadaşla elimiz dolu herkes bize bakardı tabi taaki işyerimiz taşınana kadar.Bir yıldır gidemiyorum mahrum kaldım yani.Bazen içim gidiyor alamıyorum diye neyseki bu hafta 29 Ekim dolayısı ile tatiliz de gideceğim hihihi...

yeliz dedi ki...

ömer tunanın annesi teşekkür ederiz. ben de tren sevmese araba gezdirir diye düşünmüştüm:)

yeliz dedi ki...

uyy rrh, bi de talepkar olsa hepten yandık!! biz daha adam istemeden abartıyoruz:)

yeliz dedi ki...

dilekcim, giyim bitiyor kitap başlıyor kitap bitiyor oyuncak, hiç bitmeyecek gibi bu döngü. biraz silkelenmek lazım haklısın.

yeliz dedi ki...

özgürüm hemen bakıyorum,

buket bizimkilerin yazlığının karşısında var, yazın her hafta itina ile sipariş verdim utanmadan, diyorum yok birbirimizden farkımız biz osmanlı bankasıyız:P

larcencielblog dedi ki...

Yeliz, tren seti bu muydu? Muhteşemmiş!!! Kipa yolları taştan, ehehehe, yok yok, şaka... değil m yoksa? ay bilemedim... alsam, sonraki ay versem? hehe :)

Hülya, yaz şu yazıyı çabuk n'olur!!!!