2 Eylül 2015 Çarşamba

5 adımda kullanıcı dostu mutfak tasarımı

Önceki yazıda ana hatlarıyla mutfak tasarımındaki püf noktaları sıralamıştım.

Gelelim tasarımın kullanım ile ilgili detaylarına. Günümüzde tasarımcılar tarafından çok tutulmasa da bir dönem “mutfak üçgeni” denen tasarım kavramı pek trendmiş. Kısaca ocak-buzdolabı-bulaşık makinası üçlüsü etrafında dönen, mutfak içinde daha az yürümek, daha pratik olabilmek için önerilen bir tasarım. 

Bizim koca mutfakta her şey tek bir tezgaha dizili olduğu için zaten geometrik olarak mümkün değilmiş. Hem dediğim gibi bu üçgen meselesi de tasarımcılar tarafından artık pek tutulmuyormuş. Kullanım kolaylığına sahip olması için bir mutfağın illa ki bu üçgeni oluşturmasına gerek yokmuş. Uzmanlar bu mutfak üçgeni tasarım konseptini evrimleştirmişler. Daha kullanıcı dostu bir tasarım sistemi oluşturmuşlar.


Yabancı sitelerde çok sayıda öneri var, ben önerileri 5 adımda topladım:

Adım 1: Mutfağı bölgelere ayırın.
Uzmanlar mutfağınızı beş çalışma bölgesine ayırmamızı öneriyor.

Gıda bölgesi: Buzdolabı ve kuru gıdaları saklama alanı.
Her gün kullanılan tabak, çatal-kaşık, bardak bölgesi
Temizlik bölgesi: Bulaşık makinası ve lavabonun ayrıca çöp kovasının bulunduğu bölge
Hazırlık bölgesi: Yemek hazırlama bölümü.
Pişirme bölgesi: ocak ve fırının bulunduğu bölge.
görsel: www.thekitchnn.com sitesinden, link kaynaklar bölümünde.

Bu bölgeleri oluşturmak için devasa bir mutfağa ihtiyacınız yok. Lavabo, ocak, buzdolabı, dolap ve tezgahınız varsa ki en küçük mutfaklarda bile vardır, bu beş bölgeyi oluşturabilirsiniz.
Bölgeleri oluşturduktan sonra;

Adım 2: Her bir çalışma bölgesinde kullanılacak malzeme ve ekipmanların bölgeye en yakın yerlere yerleştirilmesi.
Ocağın hemen altında baharatların ve tahta kaşıkların çekmecesi olması zaman kazandırır ve yağ şişeleri de hemen sağ tarafta olursa kolaylıkla ulaşılabilir. Ulaşılabilirlik zaman kazandırır.
Her gün kullanılan tabaklar ve bardaklar temizlik bölgesine en yakın yerde durmalı. Böylece bulaşık makinasını boşaltırken hızlıca tabaklarınızı yerleştirirsiniz.

Bulaşık makinası yanında tabak çekmecsi

Adım 3: Hazırlık bölgesini pişirme bölgesine yakın tasarlayın. Mesela bizimki ocak ile lavabo arasında. Hemen karşısında da buzdolabı var.
Uzmanlar hazırlık bölgesinde yani tezgahta hiçbir şey bulundurmamamızı öneriyor. Kahve makinası, tost makinası, meyve tabağı… Bunları yemek hazırladığınız tezgahın üzerine koymayın diyorlar. Katılıyorum! Biz İlker’le tezgahta hemen hiçbir şey koymama kararı aldık. Bakalım uygulayabilecek miyiz?

Adım 4: İstasyonlar oluşturun.
Mesela “kahvaltı istasyonu”, “kahve-çay istasyonu”, “geri dönüşüm istasyonu” veya “kek/ekmek pişirme istasyonu” gibi…  Yani en sık ne yapıyorsanız… Ekmek, kek evinizde sıklıkla pişiyorsa, bir bölüme bu iş için gerekli malzeme ve ekipmanı (un, şeker, karıştırma kapları, mikser…) hazır bulundurun diyor uzmanlar. Biz mutfaktaki küçük tezgahı, bu tezgahın üzerinde ve altındaki çekmece ve dolapları, kahvaltı ve çay-kahve istasyonuna çevirdik. Zaten çay, kahve, tost makinaları o tezgahta duruyordu. Kahve fincanlarını, çay kavanozlarını, bal, ekmek sepeti gibi kahvaltılıkları bu bölgeye konumlandırdık.


Kahvaltı istasyonu
Adım 5: Çocuklar ve misafirler için göz önüne alınacak özel bir bölüm.
Ben yemek yaparken Arca’nın boyama yapmasına bayılıyorum. Ya da annem, ablam, arkadaşlarım geldiğinde mutfakta çay kahve içmeye… bunun için ayrı bir bölüm tasarlamadık tabii (büyük de o kadar da büyük değil mutfak) ama yemek masası eskiden olduğu gibi pencerenin yanında ve kahve-çay istasyonunun hemen yakınında, dolayısı ile burası çok keyifli bir bölüm oldu.

Mutfak düzenleme ve çekmece/dolap içi yerleştirme önerileri de diğer posta kalsın.

Kaynaklar:
http://www.houzz.com/ideabooks/16932649/list/9-ways-to-configure-your-cabinets-for-comfort

2 yorum:

annegazetesi dedi ki...

Heh! Çok şükür evden bilgisayarı açtım da günleeeeeerdir yazdıklarına iki satır yorum yazabilecem! Hay şu şirket internetini kısıtlayan bin kunduz!!! Herneyse, pozitifiz, pozitifiz... :) Ne diyordum? Hah! Öncelikle nihayet taşınmışsınız hayırlısı olsun, güle güle oturmak nasip olsun, içiniz rahat gönlünüz huzurla dolsun :) Bir de ev yerleşimi ile ilgili yazdıklarına bayıldım, ellerin dert görmesin. Çoook öpüyorum! (Yorum yazamasam da tüm postlarını okuyorum, kalbim seninle :) bilesin)

Adsız dedi ki...

Ya da yurt disinda yasayin, dot kadar mutfakta hersey elinizin altinda olsun :) yeni eviniz hayirli ugurlu olsun, gule gule oturun Yeliz! Burcu/Boston