9 Mart 2016 Çarşamba

"Arca oğlum senin annen bir salaktı" Vol.23

 Az sonra yazacaklarımın benim entelektüel kişiliğimle uzaktan yakından ilgisi yoktur, tamamen salaklığımla ilgisi vardır, kayıtlara böyle geçsin lütfen.

Bendeniz kitap okumayı pek severim, sanırım burayı okuyan herkes bilir. Kitaplardan yazarlardan edebiyattan sohbet etmeyi de pek severim. Güya tanırım da hani yazarları…

Sanıyordum. Pabucumun enteli!


Aylar önce Bülbül’ü Öldürmek isimli kitabı almıştım. 

Bir süre kitaplıkta sırasını bekledi. Harper Lee ile ilgili kitabın ilk sayfalarında kısa bir hayat hikayesi var, Truman Capote ile çocukluk arkadaşı olduğundan bahsediyor. Bu arada Harper Lee ile ilgili sürekli önüme bir şeyler çıkıyor, okuyorum. Mesela Büyük Sihir kitabında bahsediyor kendisinden, sonra Facebook’ta bir test yaptım, benim hayatımın kitabı Bülbül’ü Öldürmek çıktı. Senin anlayacağın bacım bende kitap ve yazarı hakkında ciddi bir algı oluştu.

Ama yanlış bir algı. Ben salak, Harper Lee’yi erkek sanıyordum iyi mi?! Ve bunun yanlış olduğunu nasıl öğrendim? “En önemli kadın yazarlar” listesi oluşturan dandik bir web sitesinden! Hatta inanmadım, google’ladım ve fotoğraflarına baktım kadının. Evet kadınmış! Kadın.

Buraya kadar her insanın başına gelir diyebilirsin. İtirazım yok. Sonuçta yazar, münzevi bir hayat yaşamış, başka kitap yazmamış, Capote ile arkadaşmış falan filan…

Harper Lee vefat etti, allah rahmet eylesin. Ben kitabı okumaya başladım. Harper Lee’nin erkek olduğu konusu o kadar içime işlemiş ki; öyküyü anlatan başkahraman Scout’un da erkek olduğunu sandım. Bir de içimden diyorum, bak kadın ama bir oğlan çocuğunun ağzından nasıl da güzel anlatmış. Bir yerlerde ufaklığa “bayan ukala” diye hitap ediyorlar da öyle aydım meseleye, nerden baksan otuz kurk sayfayı okumuştum bile!


İşte böyle bacım, bundan gayrı ben kitap kurduyum, edebiyat severim, yazarları filan pek iyi tanıyorum diye dötü kalkmış entel sohbetlerine girecek olursam bu yazıyı önüme koymak serbest.  

8 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

1. Ben de
2. Ben de

derim. bu kadar olur yani aynen. Kısa bir süre önce okudum da kitabı. İster inan ister inanma. yani ben de mi salağım?? :(

ümran dedi ki...

Aynı şey kumkurdunu okurken başıma geldi. Zackarina'yı erkek sanarak altmış küsür sayfa okudum oğluma. Kız olduğunu okuduğumda."Poyraz zackarina kızmış dedim. E zaten kızdı anne dedi." Salak ben resimlere hiç bakma :) Pdf 'ten siyah beyaz çıktı almıştım öyle avutuyorum kendimi. Asa Lind de kadınmış bu arada :)

kozaminicinden dedi ki...

Sevgili Yeliz,
Ben yıllar önce filmini izlemiştim tavsiye ederim.
Çok yakın bir zamanda yeni yayınlanmış bir romanı daha var "Tespih Ağacının Gölgesinde".
Bülbülü Öldürmek romanının öncesini anlatıyor.

gulsenz dedi ki...

Üniversite de Çocuk Edebiyatı dersinde bir çocuk Kitabı'nı derinlemesine inceliyor ve sunum yapıyorduk! Bende Aytül Akal'ın Üç Sihirli Öpücük Kitabı'nı seçmiştim ve yazarın kendisi de yapacağım sunuma Hocamız Tarafından davet edilmişti! Kitapta bahsi geçen kardeşlerden birisi kız, birisi erkek OLMASINA ve resimlerinde kabak gibi meydanda OLMASINA rağmen, inatla iki kız KARDEŞ deyip durmuştum sunumda...en sonunda Aytül Hanım Dayanamayıp " sanırım sizin bir kız Kardeşiniz var ve öyle görmek istemişsiniz çocukları" deyince bir afalladım ve "aa ikisi de kız değil miydi onların?" Diye Yavaşça içime kaçan bir sesle sorduğumu hatırladım şimdi.... yaşasın salaklıklarımız, sonrasında anlatacak bir anı haline dönüşüveriyorlar :)

Öykücü dedi ki...

Bilimadamı kelimesi bile daha yeni biliminsanı oldu. Büyük patron erkektir sekreteri kadın. Süperman, Batman gibi süper kahraman kadın karakter var mı? Çocuk masallarında kahramanın kurtuluşu nedir , prensle evlenmek! Prens sadece evlenme teklif eder ve kahramanımız da mutlaka kabul eder.

Senin salaklığın değil bize böyle öğretiyorlar.Kahramanlat hep erkek!

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tam da şu sıra okuduğum kitap. Ben de ilk sayfalarda erkek olduğunu sanmıştım Yeliz:) ama zaten halası da etek giymeyip erkek gibi davranmasından şikayetçi. O yüzden bizde erkek izlenimi yarattı heralde. İkinci kitabı da aldım bu biter bitmez ona başlamayı düşünüyorum:)
Pınar

Kahve Kitap dedi ki...

Hahahah kitabı henüz okumadım; ancak Harper Lee gerçekten kadın mıymış yaa? Hadi canım!!

Yıllarca Emile Zola'yı erkek sanan biriyim ben ayrıca, heheeeyt :D

Harper Lee'yi googleladım hemen. Evet, kesinlikle bir kadın :)))

Sevgiyle, Sülbiye

Kahve Kitap dedi ki...

Hahahah kitabı henüz okumadım; ancak Harper Lee gerçekten kadın mıymış yaa? Hadi canım!!

Yıllarca Emile Zola'yı erkek sanan biriyim ben ayrıca, heheeeyt :D

Harper Lee'yi googleladım hemen. Evet, kesinlikle bir kadın :)))

Sevgiyle, Sülbiye