18 Ocak 2016 Pazartesi

Çocuklarda müzik eğitimi

Çocuğunuz müzik eğitimi alıyor mu? Bir müzik aleti çalmak için ders alıyor mu? Neden? Neden çocuğunuza müzik aleti çalmak üzere ders aldırıyorsunuz? Neden hem çocuğunuzun hem de kendinizin değerli vaktinin bir kısmını bu işe ayırıyorsunuz?

Yeteneği olsun olmasın, çocukların bir müzik aleti çalması çok önemlidir. Her çocuk müzik yeteneği ile doğmayabilir, her altı yaşında piyano dersi almaya başlayan çocuk Fazıl Say olacak diye bir kaide de yoktur. O halde amaç ne? Açıkçası ben Arca'nın müzisyen halasının yönlendirmesine ayak uydurdum, onun bu konudaki tecrübelerine güvendim, ellerine teslim ettim. Ancak olayın sadece çocuğumun piyano çalmasından başka bir boyutta olduğunu fark ettiğimden beri farklı düşünüyorum.



Geçenlerde ecnebi çocuklarının çok donanımlı olduğu ile ilgili bir şeyler okumuştum. Mutlaka müzik aleti çalıyorlar, bir spor dalı ile ilgileniyorlar, okulda ilgi alanları ile ilgili fazladan projeler yapıyorlardı. Bu çocukların hepsi mi müzisyen oluyordu, hepsi mi sporcu? Hayır! Ecnebi memleketlerde (ah evropa:P) müzik eğitiminin temel amacı müziğin çocuğun duygularının etkin biçimde dışa vurması için fırsat yaratmasıdır. Müzik bir amaç değil, bir araçtır. Çocuğun öfkeden uzaklaşmasını, neşelenmesini sağlar müzik.

Diğer taraftan disiplin gerektirir. Çalışmadıktan sonra ilerlemek mümkün değildir. Arca bizi epey geriyor. Özellikle çalışma konusunda. Evde çalışmayı sevmiyor, yapılacak başka bir dolu şey - ipad oynamak, maç yapmak, maç izlemek... - varken piyano çalışmak hep ikinci plana atılıyor. Neler demedik ki... Bırak bile dedik, dilimiz kopsun! Halası gelsin hafta içi okulda çalışsın, ben çalıştırırım onu bile dedi. Yok hiçbiri kar etmedi.

Aklım ermiyordu. Okulda verilen ödevler boyundan beklenmeyecek bir sorumluluk ve özenle yapılırken piyano alıştırmaları sürekli erteleniyordu. Aaa Ece de onun öğretmeniydi, nasıl onun verdiği ödev yapılmazdı!

Ama Arca bize doğru yolu gösterdi: Piyano çalmayı çok seviyorum, piyano çalışmayı sevmiyorum! dedi çocuk daha ne desin?!

Ben de o günden beri lügatımdan çalışmayı çıkardım. Halasının ve öğretmenin de olduğu bir gün birlikte her gün kaç dakika piyano ÇALSIN (bak çalışsın değil) diye tartıştık. İlk hafta için günde 5 dakika çalmasına karar verdik hep birlikte. Bu da bir parçayı günde iki kere çalmak anlamına geliyordu. Ve işe yaradı!

Önemli olan ne? Çocuğun performansı mı? Yoksa, piyano çalarken aldığı keyif ve yaptığı işin sürekliliği mi? Çocukların Fazıl Say'dan muhtemelen haberleri yok ve onlar bir piyanist olma hedefinizi muhtemelen paylaşmıyorlar. Onlar sadece yapmaktan keyif aldıkları şeyleri yapmaya devam etmek istiyorlar. Zorlamak, işe yaramıyor. En azından bizde yaramıyor. Belki sizde yarar ama uzun ömürlü olur mu? Aldığınız müzik aleti evinizin nadide bir köşesinde tozlanmaya mı terk edilir? Kim bilir...
Arca piyano çalarken

5 yorum:

beryllium dedi ki...

Sevgili Yeliz benzer bakış açısına sahip bir anneyi okuma keyfini veriyorsunuz bana. Teşekkür ederim. Bu gayet ciddi masaya yatırılmış yazınıza yazmak istediğin en önemli yorumum şudur. O sarı eşofmandan fırlayan p.poyu yerim. :) Sevgiler.

Adsız dedi ki...

evde piyanonuz varmı? her gün 5 dakika demek sanırım bunu gerektirecek. benim oğlumun müziğe aşırı ilgisi var ancak henüz okuldaki ritim dersleri ile idare ediyor. sık taşınmam sebebi ile büyük ebatta müzik aletlerine karşı mesafeliyim sanırı. Piyano nedense en iyi seçenek gibi duruyor küçük çocuklarda. Ne yapsam bilemedim:(

yeliz dedi ki...

hahahah ben de hep yiyorum:)

yeliz dedi ki...

Bizde Arca'nın babasından kalma eski bir org var. Fena ses çıkarmıyor:) onunla idare ediyor. (tabii ki okuldaki piyanoları tercih ediyor:P) arkadaşlarım da piyano dersi alan çocukları için uygun fiyata oldukça güzel bir org aldılar yakınlarda. iyice ilerletmeden piyano almayı düşünmüyoruz şimdilik.

gulsenz dedi ki...

Tüm ciddiyetimle bende belirtmeden edemeyeceğim ; fotoğrafa bakar bakmaz o SARI eşofmandan fırlayan popoyu ısırmak geldi içimden :)) ilerde Arca Büyüyüp bu Yorumları okursa Hakkımızda ne düşünür bilemem :))