22 Mayıs 2009 Cuma

süt izni TAMAM:)

Haftaya salı işe başlıyorum:(
Birkaç hafta önce genel müdür bizi ziyaret ettiğinde süt izni konusunda alternatiflerinizi sunun, karar verelim demişti. ben de bir heveslendim ki sormayın. Bizim şirkette şöyle uygulanıyor : önümüzdeki 39 hafta boyunca günde 1,5 saat veya haftada 1 gün izin. Ama bu olay benim işime gelmez, çünkü Arcanın en az 3 öğününü benden almaması anlamına gelir ki benim en çok kafama taktığım konu bu!!!
İlkerle kafa kafaya verdik, bir durum değerlendirmesi yaptık. Öncelikle Arcaya tam olarak ne kadar anne sütü vermek istiyoruz? 6 ay sadece anne sütü alsın , sonrası Arcanın keyfine kalmış, ister geceleri takılsın memede, ister hiç almasın ama önemli olan ilk 6 ay! İşe başladıktan sonra bebeğini 1 yıl emziren çok güzel tecrübeler var ama sürekli süt sağmanın ve emzirmenin azalmasının sütü azalttığı da gerçek, - doktor bile hazırlıklı olun dedi - yani Arcanın 6 aydan daha az süt alması olası!!! Bu fikir beni inanılmaz geriyordu, çünkü ben şu "sütü yarıyor" dediklerindenim. Arca çok iri bir bebek olarak doğmadı ama şu anda nerdeyse 7 kilo, hani şimdiye kadar mama takviyesi gerekseydi bu kadar takmazdım bu işe başlama olayına ama bizim koşullarımızda sadece emzirmeye devam etme şansı varken göz göre göre bunu yitirmek istemiyorum. Süt sağma işleri de istediğim gibi gitmedi açıkçası, sadece 20 kap doldurabildim, bunların da kimisi 90-100 cc ama kimisi sadece 50-60 cc!
Neyse gelelim alternatiflere... Önce işleri evden mi takip etsem dedik. Aralarda emzireceğim. Bu biraz detaylı düşününce pek iyi görünmedi, home office fikri güzel ama Arca etrafta oldukça işe konsantre olmak çok zor.
Birleştirip de işe geç başlama derdinde değilim, zaten bizim şirkette böylesi hiç yapılmadı, iyi gözle bakılmaz. Herkes ağzımın içine bakıyor, 8 hafta daha yokum ben kardeşim diyene tekmeyi basarlar. Aynı şey ücretsiz izin için de geçerli, dahası para lazım ne ücretsizi!!!
Sonra aklıma geldi. Ya ben 39 hafta boyunca hergün 1,5 saat erken çıkacağıma 13 hafta boyunca 4,5 saat erken çıkayım!!! Böylece sabah 7:30 gibi Arca emer, ben kaçar, sonra 11 gibi öğününü biberondan alır, ben de 13:30 gibi çıkar, 14:00 öğününe taze memeyi yetiştiririm. Arca 13 hafta sonunda 6 ayını doldurmuş olacak. Diğer taraftan bu benim psikolojime de hizmet eden bir fikir. Bir anda tam günle işe başlamaktansa 3 aylık bir geçiş dönemi yaşarım, hem bebişi güzel güzel emziririm hem de öğleden sonralarımı onunla geçiririm. Hemen bu fikri döktüm yazıya, genel müdüre. O kadar eminim ki kabul edeceğine, rahatım, kendimi de bir güzel şartladım, böylece de işe dönüş sendromunu hafiften atlatıyorum. Ümit ablayla biberondan verme olayını da denedik, bir öğününü böyle verdik. Sonra maillerimi kontrol ettim yine, cevap gelmiş, günde 1,5 saat olarak kullanın demiş!!! Nasıl sinirlendim, gözüm döndü. Ya mübarek zaten böyle oluyor bu izin işi, niye alternatif sun dedin o zaman!! niye heveslendirdin! İlk sinir geçtikten sonra bu defa benim kafama dank etti, bütün gün bebişi göremeyeceğim. Başladım ağlamaya tutamıyorum kendimi. Ümit abla bi yandan, İlkerin annesi bi yandan zor sakinleştirdiler ama geçmedi bi türlü. Bu şekilde arayıp da konuşmak daha da zorlaştıracak, dedim ben bekleyeyim sabah konuşurum. Bir yandan İlker aldı beni karşısına "ya nolucak, şimdiye kadar anne sütü aldı, bundan sonra günde 1-2 öğün mama alsın nolucak" konuşmasını tekrarladı. Sakinleştim.
Bizim genel müdür meseleyi muhasebe müdürü ile konuşarak karar vermiş. (bizde muhasebe md, insan kaynakları gibi de çalışıyor) Fatma hatunu aradım, ya gülüm siz niye böyle karar verdiniz bu benim işime gelmez dedim. Meğer benim alternatifi çok incelememişler. Böyle böyle böyle ... anlattım, bak sen de 2 çocuk emzirdin bilirsin bu durumları ayakları yaptım, hesap kitap, hak verdi. Bizim genel müdür bekar çocuksuz, bilmiyor tabi bu işleri. Konuşmuşlar detayları, tamam dedi, senin iş oldu!!! Amanın havalara uçtum. Öyle sevindim ki - eşeğini yeniden bulan hoca misali !!! Bebişin 6 ay tam olarak anne sütü ile devam etmesi için bir engeli aşmış olduk. Artık memelere kuvvet!
Bu hadiseden çıkaracağım dersler:
1. Sana mükemmel gelen çözüm herkes için mükemmel olmayabilir gerçeğini kabul et!
2. Kendini kendi bulduğun çözüme odaklayıp şartlamayacaksın, hayal kırıklığına uğrayabilirsin.
3. Ağlayarak işler hallolmuyor.
4. Tatlı dille insanlara istediği yaptırabilirsin - yeter ki talebin mantıklı olsun.

Gevşedim rahatladım artık gönül rahatlığı ile işe dönebilirim...

14 yorum:

zuhre dedi ki...

Madde 5: Hiç bir şeye vaktinden evvel üzülme ve sevinme. Önce biraz zaman geçsin ; bekle.

Ben bu kaideyi çok seviyorum ve unutmamaya çalışıyorum.Bir kitapta okumuştum.

Seni ve Arca'yı çoooook öpüyorum.Geçecek Yelizciğim geçecek. Ama büyüklerin dediği gibi delerek geçecek :))))

yeliz dedi ki...

zühre ablacım,
öncelikle SANA çok teşekkür ederim. çünkü bana emzirme için ne yap et biraz daha ertele çalışmayı demiştin, çünkü benim gibi yoğun çalışma ortamlarında sütün azalması yüksek olasılıktı. Tabii benim koşullarımda ertelemek mümkün değildi, ama senin bu uyarın orta yol bulunabilir mi diye beyin jimnastiği yapmama sebep oldu. Kısacası çıkış noktam öncelikle sen oldun, sonra da genel müdürün heveslendirmesi:) sonsuz sevgiler...

bu arada annemden duydum, 15 haziranda geliyormuşsunuz İzmire, nasıl sevindim anlatamam, iple çekiyorum. Nili ısırıyorum:)

Ozguranne dedi ki...

Oy süper olmuş çok sevindim:))) Maceralarını takip ediyorum. Laga luga yapan işyerlerini de esefle kınıyorum bu vesiyleyle. (Gerçi seninki yine fena değil.) Öperim sizi.

ruhdagı dedi ki...

Çok sevindim Yeliz. Cumartesi sabahı işe gitmeye hazırlınıyorum. Çıkmadan Arca'ya bir bakıyim demiştim :)

Bende bebeğim olursa işten çıkarım diye atıp tutmuştum ama mantıklı düşününce bunun doğru seçim olmadığına karar verdim. (Ortada bebek yok neyi düşünüyorsam!)
Bence zorda olsa devam etmek şart. Özellikle çalışan bir kadının işi birden bırakması insanı daha farklı bir depresyona sokuyor. Yani beni sokacağına eminim. Sonra tekrar sıfırdan işe dönmekte zor. Yaşta geçiyor. En iyisi devam kararı. Senin süt izninde tatlıya bağlanmış ne güzel. Darısı diğer annelere:)

7 kiloluk Arca'nın tatlı yanaklarından öperim popodan bir ısırık alabilirim ama söyliyim bak!

Sevgiler.

Nihan dedi ki...

Çok sevindim senin içini rahatlatan bir çözüm bulmuş olmana. Arca'ya da kocaman bir maşallah..

Oz dedi ki...

Yazının sonu nereye varacak merakla okudum:) Ama sonunda çok ama çok sevindim:) Öperiz Arcayı annesi:)

kuzunun annesi dedi ki...

Cok sevindim Yelizcim , bırakıp gitmek zor bebişleri hakkaten . Bakalım ben nasıl bir çözüm üretecegim Dr.umdan bir kıyak bekliyorum artık ;)Nasıl olsa yazın ders yok .
Arcadaki gelişim süper , resimlerdende anlamıstım zaten , pek bi yakışıklılaşmış . Öperiz.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ben de süt iznini nasıl halledeceksin diye sormak için aramıştım seni. iyi sonuçlanmasına sevindim.
olur o gözyaşları.
geldi mi koy ver gitsin

k.i.s.d. dedi ki...

Ne güzwl bir çözüm olmuş, senin adına çok sevindim. Bakalım bizimkiler napcak, ben napcam ve dahi hayatımız nolcek? :)

Unknown dedi ki...

senin için çok sevindim.fikrinde çok güzel..diğer annelere de bu fikri duyurmak lazım..

a_y_s_e dedi ki...

cok sevindim, cok iyi bir arajman olmus sizin icin, hem part-time gibi, hem de degil...

cikarilacak derslerden kendime pay cikartiyorum hemen...

sevgiler.

gunebakan dedi ki...

caniiiim nasil sevindim anlatamam sana. ben kizimda hic sut izni kullanamadim. kullandirmadilar. gerci kendi ezikligim. senin gibi disli olup savunsaydim belki biraz onlar da anlayis gosterecekti. ama benden onceki hicbir arkadas kullanmamis, hepsi yakmisti izinlerini, ben izin deyince tuhaf tuhaf bakmislardi. buna ragmen 1 yasa kadar emzirdim kuzumu. arada cuma gunleri gitmedim ise, ama fazla degil.
simdi ben de nasil bir formul uretsem diye dusunmeye basladim, senden de ilham alarak...
ama ondan once halletmem gereken bir dogum izni proseduru var ki, bakalim o nasil olacak...

zühre dedi ki...

Canımsın benim. en iyi çözüm yolunu sen bulacaktın, buldun da. Evet nasipse geliyooorruuuzzz. Çok özledim hepinizi. Arca'yı bol bol koklayacağım inşallah.Herkese bol selam ve sevgiler.

yeliz dedi ki...

özgür, özlem ve nihan,
çok teşekkürler...

sevgili ruhdağı,
ben de senin gibi düşünüyordum, asla çalışmayı bırakmam diyordum, bebek gelince insan bir an herşeyi boşverip sadece anne olmak istiyor. ama işin mantığına inersen ve mecburiyetin varsa katlanıyorsun:)

kuzucum inşallah bir rapor patlatırsınız da kurtarırsın bi süre daha.

kisd,
heyecanla bekliyorum sendeki gelişmeleri...

esracım bu uygulama benim gibi 6 ay emzirme isteyenlere uygulanabilir haklısın, umarım herkesin işine yarar.

teşekkürler ayşe, tam orta yol oldu...

günebakanım,
inşallah sen de benzer bir uygulamayı kendine adapte edebilirsin.
züzeciiim,
tekrar teşekkürler