9 Aralık 2011 Cuma

Bacılar! Analar ! toplaşın, mühim izahatlarım var! Vol.3

Şimdiye kadar gerek sosyal paylaşım ağlarında gerekse yakın çevrenizde önceki derslerimizdeki kavramları kullandığınızı varsayıyorum. Evde beyiniz üzerinde uygulayabilirsiniz. Hatta ona da öğretmekte fayda var toplum içinde ana baba olarak ne kadar bilinçli görünürseniz o kadar iyi!

Günün çorbasında ayrımcılık yok "analara faydalı bilgiler kılavuzu" dedik ama baba, hala teyze amca dayı ve hatta dileyen aile büyükleri tarafından kolayca anlaşılabilen herkese açık bir hizmettir!

Önceki derslerimizi kaçıranlar için;
1. ders konuları : "farkındalık" - "sonuca değil sürece" - "algısı açık" için buraya bir tık!
2. ders konuları : "öğütle değil örnek olarak eğitim" - "sınırları çizmek" - "doğal ebeveynlik" - "kötü hava yoktur kötü kıyafet vardır" için buraya bir tık!

Son dersimize geçmeden önce bu kavramları kullanırken geleneksel bir takım enstantaneler katarsan, "beyim, bizim kız, velet..." etraf analar seni bağrına basar, bir üst ligte kendinden sayabileceği biri olarak görür seni, puanın feci artar. Kısaca bunları öğrendim, götüm kalktı yok, mütevazi bir portre çizeceksin!

Mutlu anne = mutlu bebek diğer bir başka tabir ile, uçakta acil durum anında önce kendi maskeni takma durumu. Bu acayip geren bir mottodur. Fazla üzerine düşülen istisnasız her şey gibi elinde patlamaya hazırdır. Dolayısı ile bokunu çıkarmadan dozunda vermek lazım. Sürekli “mutlu anne= mutlu bebek” diye dolaşırsan sağda solda, bencil kadın yaftası yiyiverirsin, benden söylemesi.

İçselleştirmek: Bak buna da bayılıyorum. Kısaca ezberci zihniyet olmayacaksın. Okuduğunu anlayacaksın, anlayarak öğreneceksin. Zıt anlamlısı = sokma akıl.

Bu kelimeyi sık sık kullanmalı anneler! Konuşma dilinde kullanımına toplum hala hazır olmasa da, hala daha yadırgansa da sanal paylaşımda, yazılı sosyal medyadaki etkisi çok yüksektir. İçselleştirmeyi cümle içinde doğru kullanan annenin etrafı bir anda müritlerle dolar, herkes daha ne yazacak diye ağzı açık bekler. Üstüne “farkındalık” veya “algısı açık” gibi terimlerle paylaşımların arkası gelirse efsane bile olursun şerefsizim!

Faaliyet: İki yaş sonrası kesme kırpma, çiziktirme, saçma sapan boyama işleri. Havalı olsun diye faaliyet diyoruz, daha monticesi "aktivite". Çocuğa da öğreteceksin bu lafı. Toplum içinde “annem gel faaliyet yapalım” demesi için teşvik edeceksin ki cemi cümle “vay kadına bak faaliyet olayını hayatına nasıl da sokmuş” diyecek, sen de hemen düzelteceksin “evet şekerim, faaliyet olayını içselleştirdik.”

Bak bak bak! Kavramları harmanlıyoruz, bir bütün halinde sunuyoruz. İki terimi aynı cümlede kullanabiliyorsan ve sırıtmıyorsa oldun demektir!

Sanal ve gerçek alemde başarılar diler, bebelerin gözlerinden büyüklerin ellerinden öperim.

9 yorum:

ayak izleri-sevgi dedi ki...

ya bitmesin, bitmesin.. devamını istiyoruz..

Adsız dedi ki...

Süpersin! :)

ElfAna dedi ki...

Yeliz, koptum! :)))))

paranoya dedi ki...

Yeliz harika olmuş yazılar. Bağımlısı oldum, bakıp duruyorum yenisi var mı diye :)

yeliz dedi ki...

Aklıma geldikçe serinin devamı gelir kanımca, bu bir sıkımlık kadardı.
ben de yazarken çok eğlendim

Adsız dedi ki...

Muhtesem! Baba olarak bile "duyumsadim" "ozumsedim" "icsellestirm" "surecle butunsellestim"adeta :))

Gözde dedi ki...

Bütün faaliyetleri de feysbukta paylasacaksin, sadece yapmak yetmez.

tuğba dedi ki...

zevkle okudum :) Bundan sonra sıkı takipçinim :)

havari 2 dedi ki...

çok aydınlatıcı bir yazı dizisi olmuş :)
tebrikler