19 Şubat 2015 Perşembe

Atuan mezarları

Ursula K. Leguin ile kim tanışmama vesile olduysa kucaklar öperim kendisini, hay allah razı olsun.
Şahsı hatırlamıyorum ama Ursula'nın istisnasız her kitabını okurken Deniz'i düşünüyorum. Adını instagramda atuan yapan Denizi. Ursula = Deniz benim için.

Isabel Allende de Lale abladır, al oku, piman olmasın diyendir. Allende'nin her satırında Lale abla gülümser bana.
Daha örnekleri çok da dağılmayalım.
Atuan Mezarları diyordum. Yerdeniz Büyücüsünü okurken büyülenince derhal devamına başladım. Yerdeniz büyücüsü bir oğlan çocuğunun hem büyümesini hem de olgunlaşmasını anlatırken Atuan Mezarları bir kız çocuğunun adım adım bir kadına dönüşmesini anlatıyor. Çelişkileriyle, ikilemleriyle, suçluluk duygusuyla, naifliği ama aslında gücüyle... romanda kadının cinselliğine dair tüm sembollere yer vermiş yazar.
Ursula için fantastik derler, bilimkurgu derler, ama bence hemen hepsini bir potada eriten tarzlardan bağımsız bir yazardır. Hangi kitabında ne ile karşılaşacağını bilemezsin. Sanırım güzel olan da bu.
Yerdeniz üçlemesini belki de bir bütün olarak ele almak lazımdı, ben sabredemedim, tek tek hissettirdiklerini anlattım, belki de bir an önce okumanızı istediğim içindir, büyüsü kaçmadan soğumadan siz de dalın diye...

10 yorum:

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ben Ursula K. Leguin hiç okumadım .Lale önerdiyse aklımda olsun. Onun önerileri hiç şaşmaz çünkü.
Atuan Mezarlığı'ndan başlayayım ben en iyisi. Sağol tanııtım için :)

Unknown dedi ki...

İnsanların kafasına kakmışım gibi olmuş:) yalnız yazmışın ya Ursula =Deniz bende bir bayram havası:) Atuan ise ayır bir mevzu benim için bir takım kendini bulmaya çalışma halleri:) öperim, ayrıca kitabı sevdiğin için bir daha öperim:)

Unknown dedi ki...

Ay nihayet... Yerdeniz'e başlayınca, okuduktan sonra ne yazacağını çok merak ediyordum, özellikle de Atuan Mezarları ile ilgili olanı. Bu arada diziyi sevdiğine göre güzel haber diyebilirim, üçlemeden çıkalı çok oldu, 5,5 oldu diyebiliriz :) Buçuk da dördücü ile beşinci kitap arasındaki hikayeler. Yalnız aman sakın sırayı bozmayasın, kronolojik gidiyor çünkü tüm hikaye. İlk defa okuyor olduğun için aldığın keyfi kıskandığımı da belirtmeden geçemiyciim :)

Unknown dedi ki...

Merhaba, diziyi sırayla takip etmeyi tavsiye ederim çünkü kronolojik gidiyor denebilir. Okuma keyfini kaçırmamak için başkaca bir şey söyleyemiyorum :)

annegazetesi dedi ki...

Bana da yıllar evvel Başak'cım vermişti. Keyifle okumuştum. Gerçekten tarzı çok değişik.

yeliz dedi ki...

evet bilgecim doğru söylüyor önce yerdeniz büyücüsünden başlayınız:)

yeliz dedi ki...

ben de seni kocaman öperim denizim:) gerçekten atuan mezarları çok daha bayıldığım bir kitap oldu. üçüncüsünü de okuyacağım kesin:)

yeliz dedi ki...

yok yok deniz var, 6 kitabı tek tek yazdı, bilgilendirdi:) harika bir seri cidden yerdeniz büyücüsünü de sevmiştim ama bu kitabı ayrı sevdim.

yeliz dedi ki...

eğer okumadıysan Mülksüzleri de Karanlığın sol Eli'ni okumanı tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Ursula Bir tanedir. Çocuklarım ilkokulu yarılasınlar ilk tanıştıracağım kitaplardandır bu seri.