10 Ekim 2013 Perşembe

Faşo Ağa

Andımız yasaklandı. Ben Serkan’ı düşündüm. İlkokul arkadaşım Serkan geldi aklıma.

Alnındaki damarlar belirginleşirdi “TÜRKÜM” diye bağırdığında, ardından okulun bahçesindeki çocuklar tekrar ederdi. Öğretmenim en çok Serkan’a söyletirdi Andımızı, en gür onun sesi çıkardı, en güzel o ezberlemişti Andımızı.
Serkan’ın siyah önlüğü ve kepçe kulakları vardı, isyankar saçlarını yana yatırırdı annesi sabahları.
Serkan “Doğruyum, çalışkanım, yasam…” diye bağırırken hazır olda dururdu, ayakları bitişik, el parmakları dimdik yere bakardı, başı dalgalanan Türk bayrağına kalkardı, arkasından bütün okul tekrar ederdi.
“Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak” diye devam ederken gür sesi bahçe duvarlarında yankılanırdı, çocuklar tekrar ederdi. Mikrofonsuz gür sesi Serkan’ın… Andımız deyince hep ilkokul arkadaşım gelir aklıma. Kepçe kulaklı, Beşiktaşlı, gür sesli Serkan. Okulu inleten Serkan.
Aklıma hiç ırkçılık gelmez benim, hiç insanları rencide etmek gelmez.
Atalarımızın kanıyla sulanan Türkiye topraklarında yaşayan herkes biraz Türk değil midir?
Dün yemek yiyoruz ofiste, masadakilerin tamamı muhacir. Bulgaristan var, Yugoslavya var, Yunanistan var, var oğlu var… Ege’de biraz böyledir, birkaç kuşak gittin mi geriye bir göçmenlik bir muhacirlik bulursun. Birkaç kuşak geriye gittin mi kimde ne ırklar kimde ne milletler bulmazsın ki? Sadece Ege’de de değil aslında.
Anadolu toprakları Türk diye kucaklamış herkesi, hâlbuki hangimiz, kaçımız tam anlamıyla Orta Asya’dan göç etmiş Türkleriz?
Düşünüp duruyorum da, ne bileyim çıkamıyorum işin içinden. Andımız deyince benim aklıma ne yaparsan yap, ne söylersen söyle faşizm gelmiyor abicim! İlkokul arkadaşım geliyor, sahi acep Serkan şimdi n’apıyor? Ah ulen ne biçim okurdum Andımızı diyor mu?
Ama bak faşizm dedin mi aklıma FAŞO AĞA geliyor. Bilir misin Kemal Sunal’ın filmini? Köyün ağası canından bezdirmiştir bizim Kemal Sunal’ı. “Faşo ağa” yazar duvara, ne demek derler Faşo, böyle p.şt gibi i.ne gibi bişey diye cevap verir, p.ştlara i.nelere fena hakarettir aslında : )

14 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

Yeliz ben bu yazına şapka çıkarırım...İnceden inceden giydirmek bu kadar güzel olur...

Adsız dedi ki...

18 yıllık bir öğretmen olarak her gün çocukların anlamını bilmediği bir şeyi böğürerek söylemesinin daha yararını göremedim.Hele o en haylazı koca koroyu bu böğürmesi ile inadına duvara çarpması yok mu o zaman kakafoniye bile dönüşür bizim okulda.Gerçi bu hükümet yapınca aklıma benim de çapanoğlu gelmedi değil.Ama gerçekten artık zaman değişti.Küçücük çocuklara rahat hazır ol değip ne dua ne milliyet ile ilgili şeyler söyletmek garip geliyor artık.Tıpkı tekbirle okula girilmeyeceği gibi.Yerine zorlama başka bir şey koymazlarsa eğer iyi oldu.Ne gerek hiç yapamayacağı,tutamayacağı sözleri küçük çocukların böğürmesi.Türk olmayan ve artık bunu evde çatır çatır ortaya koyan öğrencilerimiz de var.Onların gözlerimizin içine bakarak Türküm demesi çok acıklı gelir bana.Dese bir türlü demese bir türlü.Ben anlatamadım belki ama artık zaman değişti.Yerine zorla tekbir mekbir koymayacaklarsa da bu hal çok iyi oldu.
Zerrin

yeliz dedi ki...

Sağ ol lale ablacım:)

yeliz dedi ki...

Zerrincim tabii sen eğitimcisin haklısın da aslında eğer anlamını bilmiyorsa içinden gelmiyorsa zorla nereye kadar. Ben çıkış noktasını garipsedim türklük benim için bir ırk değil kavram. Dediğim gibi toparlayamıyorum çünkü tartışacak kadar da bilgi sahibi değilim ama faşizmi andımız üzerinden şekillendiresiye kadar ben bu insanlara bu ülkede faşizmin yüzlerce örneğini sayabilirim. Bu arada sabahları be yapıyorlar şimdi çocuklar direkt sınıfa mı? Bu arada ben endişeliyim direkt sınıfa girmesinler bir dua etsinler gibi bir şey çıkabilir

pelin dedi ki...

anlamını bilmediğimiz de nereden çıktı veya anlamını bilmedikleri..ne kadar iyi anlamışız ki şimdi sahip çıkmaya çalışıyoruz..
neyse bunların niyeti başka..kötü..
ben bu yazıyı çok sevdim....

Handan dedi ki...

İçimden geçenlere tercüman olmuşusun Yelizcim...

buğday taneleri dedi ki...

ilkokulda hep ben okumak isterdim ama nasıl isterdim kapıda beklerdim falan. sürekli başkası okurdu, bir kere okumak nasipoldu ama :) okumak isteme sebebimin vatan millet sevgimle ilgili olduğunu düşünmüyorum. annem babam öğretmenim biz türküz de türküz falan da demezdi. ama yine de andımızı okumak isterdim.
apartmanımızın duvarları ince olduğundan oturma odasından yan komşusunun sohbetlerini duyabiliyorduk. yan komşu amca çocuklarına türkleri kötüleyip bize şöyle yaptılar böyle yaptılar falan derdi evet derdi. bir kesim "devlet"ten nefret ederek büyüdü ve andımızdan rahatsız oldukları için kaldırıldı bu kadar basit aslında.
ha çoluk çocuk için iyi oldu soğukta beklenmesin. and okumakla vatan sevgisi kazanılmıyor ki.

yeliz dedi ki...

ya işte onu anlıyorum aslında sana biri haykıra haykıra KÜRDÜM, ALMANIM, İNGİLİZİM dedirtmeye çalışsa demek istemezsin. bana ırkçılık gibi gelmiyor sadece. Atatürk gibi istese rahatlıkla diktatör olabilecek ama olmamayı seçmiş bir adamın faşist duygularla türklüğü dikte ettirmeye çalıştığını düşünemiyorum. olsa olsa vatan topraklarında birleştirici bir unsur olarak türklük kavramını öne çıkardığını düşünüyorum. diğer taraftan o günlerin üzerinden yıllar geçti, artık herkesin bir dünya vatandaşı olduğu günümüzde ırk üzerinden değerlendirmeler de yanlış geliyor. ama bilemiyorum işte, biz yazık ki kürt vatandaşlarımızla empati kuracak seviyede yetişmedik, bu da bizim eksiğimiz:(

yeliz dedi ki...

andımız kaldırılmakla kürtlere evvelden yapılmış haksızlıklar bitecekse eh iyi o zaman rahatlayalım, ama o kadar değil işte maalesef o kadar basit değil.

yeliz dedi ki...

sevgiyle:)

Tuten dedi ki...

Ya nedense benim aklıma direkt ırkçılık geliyor ve en çok Kürt çocuklara üzülüyorum düşünsene her sabah Türküm doğruyum diyor ama çocuk Kürt. Kürt olsaydım çok üzülürdüm be Yeliz. Hükümeti ve bu yasağı onaylamıyorum ama ben ırkçı buluyorum gerçekten. Yani andımızı okumak veya okumamak Ve Türkiye Cumhuriyetini güçlendirir ne de yerer veya Atatürkü unutturur veya Atatürk sevgisini aşılar. Bir Kürt çocuk 365 gün okusun andı evdeki ailesi Atatürk'e ana avrat düz giderse Türkleri aşağılarsa çocuk laf olsun diye okur işte.

Bunları yazınca doğru anlaşılmıyorum ama benim de hissiyatım bu; hükümetin amacını gailesini biliyorum ve asla onaylamıyorum doğru bulmuyorum bir daha belirteyim de

Tuten dedi ki...

yorumumdan sonra bu yorumunu okudum ve sevindim.

yeliz dedi ki...

yok ben anlıyorum seni tütenim:) empatiden yana fukarayım, doğru ifadeler seçemiyorum, hassas mevzular... sadece faşizm değil bu. dediğim gibi faşizm dedin mi andımıza gelene kadar neler yaşanıyor bu memlekette.

Asortik Krep dedi ki...

Ben de..