30 Aralık 2011 Cuma

Burda biri pazarda teyzelere şevket-i bostan tarifi veriyor!

Pazara gidince ilk iş Elif nineye uğruyorum. Ot çer çöp hep ondan alıyorum, bazen de yumurta. Minik ama sarısı neredeyse turuncu yumurtaları var.

Cibes aldım. Şevketi bostanı görünce, çok değil 250 gram da ondan olsun dedim. Kıyamam Elif ninenin tartısı en az yarım kilo tartıyor, 250 gram istedin mi komşu tezgah, eh olsun biraz bekleyiverirsin. Benim şevketi bostan tartılırken annem yaşlarında bir teyze yanaştı yanıma, “biz bilmeyiz, bu nasıl pişiriliyor kızım?” diye sordu.

Bildiğim yerden soru geldi ya acayip mutlu oldum. Başladım anlatmaya… “Kuzu etiyle pişirilir ama ben geçende tereyağlısını fırınlanmış yedim, hastası oldum öyle yapacağım..” diye uzun uzun anlatıyorum. Teyzenin pek hoşuna gitti, almaya niyetlendi. Fiyatını okumak için etiketi döndürüvermesiyle arazi olması bir oldu. Evet kilosu hala 10 liradan satılıyor şevketi bostanın. Ama var ya nefis oluyor.

Haşlıyorsun, ince ince kıydıktan sonra iri doğranmış soğan ile bir çevirip üzerine keyfince tereyağını gezdirip fırına verdin mi tadından yenmez. Ben yedim, özellikle etin yanında nefis bir garnitür oldu. Tarif İlker’in annesinden, anlatmak ve yemek benden, kaçmak pazardaki teyzeden : )


Şevket-i bostan ne ola ki diyenler olursa, Günün çorbası hiç bir fedakarlıktan kaçmayarak bu nadide bitkinin henüz ayıklanmamış halini kendilerine bir fotoğraf karesinde tanıtır!












Bizim menüde tarhana çorbası ve domatesli roka salatası vardı, şevketi bostanın yanında. İlker BA-YIL-DI!! Evet sayın seyirciler İlker bu menünün hastası oldu!! An itibari ile kocama şevket-i bostanı sevdirmenin haklı gururunu yaşamaktayım...

9 yorum:

nil dedi ki...

Yürü be Yelizim, sonunda sevdirdin bir otu :)

gülden dedi ki...

izmirliler özellikle göçmen kültüründen gelenler bilir bu ot işlerini...sende bilirsin bu istanbul denen gri şehirde bir tane ot bulamıyorsun...bayağı turp otu salatası aşeriyorum...gelince ilk işim pazardan almak olucak...ellerine sağlık

Leylak Dalı dedi ki...

Ah Yeliz ben buna bayılırım. Üstelik 2-3 yıl öncesine kadar hiç yememiştim. Antalya pazarlarında arasıra görürdüm kumaşı olmayan şemsiye misali merak ederdim. Birgün alıp internet tarifiyle pişirdim. Şimdi gördüm mü kapıyorum ama çok az bulunuyor.
Ama çok canım çekti şimdi, bulursan verdiğin tarifle deneyeceğim. Ha bir de adı şevketibostan ya, dedemle adaş olduğu için de seviyorum galiba:))

Nil dedi ki...

daha önce adını bile duymuşluğum yok. müşerref oldum sayın şevket-i bostan.

Leylak Dalı dedi ki...

Yorumumu okudum da yayınlanınca "bulursam" yerine "bulursan" yazıp şevketibostanı sana havale etmişim, uyanığım di mi:)) Du bakalım bu hafta pazarı bir kolaçan edeyim.

Cebimdeki renkler dedi ki...

Buralarda yok ki alsak da yesek. Ellerine sağlık :)

Elif dedi ki...

Deli gibi ot sever biri olarak şevket-i bostan hiç yemedim iyim :))
Bugün pazara gideceğim alıp deneyim bari

Coşkun dedi ki...

Çok çok güzel lezzetli bir ottur şevketi bostan lezzetten öte şifa deposu yetiştiriciliğide bir okadarda eziyetli ben yetiştiriciliğini yapıyorum.

Coşkun dedi ki...

Çok çok güzel lezzetli bir ottur şevketi bostan lezzetten öte şifa deposu yetiştiriciliğide bir okadarda eziyetli ben yetiştiriciliğini yapıyorum.