13 Kasım 2014 Perşembe

Ödev meselesi- ne kadar dahil olacağız?

Bir uzman ya da tecrübeli ana baba fikrine ihtiyacım var.

Arca'nın proje ödevi konusu "muz". 
Muzun 6 adet faydasını yazacak.


İlker her gün arcayı okuldan alırken panolara asılmış ödevleri okuyor ve çok beğeniyor. 
Muzla ilgili büyük kartonlara resimler çıktılar neler neler yapılmış. Yani şu görseldeki Arca ödevinden bin kat güzellermiş. 

İyi de bu kendi ödevi? 

Yani ben ancak eli yazmaktan yoruldu diye bazı maddeleri yazdım, onları da okuttum tekrar. Sonra muzun faydaları diye internetten kendi aradı ve o muz ağacı resmi içine sinesiye kadar üç defa uğraştı. Bu kadar oluyor napsın? Şimdi dergiden de resim kesmedik ya da printerimiz yok çıktı alamadık. Bu çok mu kötü? Eziklenir mi? 

Ben çok gurur duymuştum ama İlker beğenmeyince taktım şimdi kafaya? He ne diyorsunuz?

19 yorum:

ümran dedi ki...

Daha dün toplantıda bu konuyu konuştuk öğretmenimizle. Çocuğun kendi yapması önemli önemli olan. Arca anaokuluna gitmiyor muydu? Bence muz ağacına benzetmesi bile yeterli.

yeliz dedi ki...

evet anaokulu, yani ana sınıfı oldu şimdi 6 yaş.

dido dedi ki...

Bence ödev Arca'nın, o yüzden ebeveynlerin ödev yarışı haline getirilmesi gereksiz. Sen bakma öyle annelere-babalara. Gayet güzel :)

Hüma Kuşu dedi ki...

ben bilmiyordum muzun bu kadar faydasını yahu.. :))
bence kendisi diğer ödevleri görünce görsel kullanmak isterse kullansın, istemezse boşverin kullanmasın.. nolcak ki? yani bu tabii uzman olmayan ve çocuğu henüz küçük birinin yorumu..

GeCe dedi ki...

İçine sinmediyse çizim yerine yine kendi yapabileceği bir ağaç resmi tavsiye edeceğim mesela elişi kağıtlarından ağacın gövdesini yapraklarını kesip (kesme yapıştırma ona ait olsun) yapıştırabilir üzerine sarıdan muzlar kesip yapıştırabilir belki daha çok hoşuna gider

Adsız dedi ki...

Benim kızım 6. sınıfa gidiyor. Ben de başta senin kafadaydım lakin bizim öğretmenler hep anne-babanın da desteğini isteyen tipler olduğu için biz bayağı bayağı ödevi yapar hale geldik...Evet çocuğun ödevi kendi başına yapması önemli ama öğretmenin gözünde de çocuğunun eğitimini önemseyen ve destek olan aile imajı önemli. Geldiğimiz noktada ödev klasörümdekileri bir görsen. Daha dün operayla ilgili bir sunuş hazırladım mesela...Yapma diyen anne -babalara bakma valla çocuk eziklendiğiyle kalıyor sonuçta:))

Nil dedi ki...

Ben de maalesef burnunu herşeye sokan anne babalardanım. Güzel olup beğenilince çok hoşlarına gidiyor çocukların.

Elif Ayvaz dedi ki...

Anne değilim ama ödevi çocuklar yapmalı bence. Diğer türlü ebeveynlerin ödevi oluyor zaten. Yardım bazen gerekli ama tamamiyle anne baba elinden çıkan ödev de saçma bana göre.

Bezen Hindistan dedi ki...

Bence cocugun sadece kendisinin yaptigi odev en guzeli. Umarim ogretmeniniz de oyle dusunur de oyle odevleri digerlerinden daha cok goz onune koyar, onlarin yaklasimi asil oluyor cocuklarin iyi hissedip hissetmemesinde. Eline saglik Arcanin bu arada.

Adsız dedi ki...

Kendi yaptığı ödevden daha değerli ne olabilirki, çocuklar küçükken bizde yapardık ve heyecanlı kaç alacağımızı veya beğenilip beğenilmediğini merak ederdik. Çocuklar da bize bakar gülerlerdi.

iştemutluluk dedi ki...

Kesinlikle ödev çok başarılı. Normal koşullarda okuma yazmayı bilmesi beklenmeyen bir çocuk maddeleri bile kendi el yazısı ile yazmış. Daha ne yapsın? Okuldaki diğer ödevlerin çok daha muntazam , çok daha albenili olması kesinlikle artı puan olmamalı öğretmenlerin gözünde. Bence içiniz rahat olsun. Çocuğa sadece ödevi araştırması ve bitirebilmesi için destek verilmeli. Mutlaka kendisi yapmalı ödevi bence. Aferin Arca ya . Benim kızım seneye anasınıfına gidecek. Bu sene biz de benzer ödevler alıyoruz ama sınıftaki birkaç diğer veli gibi asla biz yapmıyoruz.

fatma dedi ki...

Bir olması gereken var, bir de OLAN! Büyük oğlum ilkokuldayken olması gereken gibi yaşadık okul hayatını ve tabi ödevlerimizi. O dönem ve sonra arkadaşlarımın yaşadıklarından öğrendiğim herkes gibi olmak gerektiği:(( Şimdi anasınıfında olan oğlumun gelecek sene başlayacak ilkokul dönemine kendimi hazırlamaya çalışıyorum. Öğretmenlerde pek ala biliyor o ödevleri anne-babanın yaptığını:((((

Hatice ST dedi ki...

Bence bu ödevi bu haliyle gönderip, öğretmeni ve Arca'yı sonrasında iyi okumak lazım...

Bir kereliğine ezik hissetmekten birşey olmaz... Ancak okul ortamı eğer işin vitrin kısmına da değer veren bir ortam ise o zaman anne babanın da bu tür aktivitelere dahil olması gerekir diye düşünüyorum...

Amaç çocuğa muzun faydalarını öğretmek ise ve Arca bunu öğrendiyse bu ödevi hazırlarken geçirdiği süreç en kıymetlisi aslında...

Ancak bir de işin diğer boyutu var o da şu ki bu tür ödevlerin sergilenmesi sadece ödevi yapan çocuğu değil, o ödevi inceleyen diğer çocukların da eğitimine katkı sağlıyor.. ve eğer sınıfta herkes okuma yazma bilmiyorsa bu ödevin diğer çocuklara bir yararı olmayacaktır..

Bir de çocukların görsel zekalarının gelişmesi için görsel materyallere de ihtiyaç var, bu ödev dilsel zekaya hitap eden bir ödev (belki bir miktar da yazdığı için bedensel zekası devreye girdi)... Anne babanın desteğiyle yapılan ödevlerde o an için farkında olmadığımız ancak ödevin konusu ve içeriğinin yanında çocuk için başka yararlarının da olduğunu düşünüyorum...

Tabi burada annelerin ve babaların ödev stresine girdiği, tüm ödevleri çocuktan bağımsız yaptığı ya da çocuğun kapasitesinin çok çok üzerinde ödevler yaptığı durumlardan bahsetmediğimin de altını çizmek istiyorum....

Adsız dedi ki...

Hatice ST'ye kesinlikle katılıyorum. Ayrıca, veli desteği olmadan hazırlanan ödevler ister istemez özensiz olabiliyor. Bu da sunuş sırasında diğer çocukların dinleme ve öğrenme konusundaki heveslerini kırıyor.

bilge ve annesi dedi ki...

bence gayet güzel ve şirin olmuş. Ödev mevzusu sinir bozucu bir durum biz velilerin bu konuya dahil edilmemiz çok saçma geliyor bana. Çocukların özgüvenlerini yıpratıyorlar.

Öykücü dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Öykücü dedi ki...




Öykücü14 Kasım 2014 15:04

Bir arkadaşımın oğluna proje ödevi olarak ev yapmak verilmiş.Kartondan bir ev yapmış çocukcağız.Babası makine mühendisi ve kesinlikle ödevlerin çocuk tarafından yapılması gerektiğini düşünüyor bu sebeple hiç yardım etmemiş.Arkadaşım okula gidip diğer çocukların ödevlerini gördüğünde ise şok olmuş.Çünkü mimarla anlaşıp tahtadan ev yaptıran aileler bile varmış.

Bence işin en kötü yanı öğretmenin o çocuklarla bizim arkadaşın oğlunu bir tutması.Bu çocuğun kendi emeği olduğu belli e o zaman daha yüksek bir puan almalı.O daha güzel olan 60 alsa bizim kartondan ev 100 alsa daha afilli bir son olmaz mıydı?

zeytin dedi ki...

Çok şaşırdım ana sınıfında bu şekilde verilen bir ödeve.Bunlar okuma yazma dönemini geçirdiler mi?Eğer daha geçmeden bu şekilde yazdırılıyorsa daha nice yıl çekeceğiniz var derim bir öğretmen olarak.Her şeyin bir zamanı var.Hem ödev ağır hem ana sınıfında çala kalem yazma ödevi olmaz,çok ilginç gerçekten.Daha küçükken çala kalem yazdırma ödevleri verirlerse, bu çocuklara daha sonra ne verecekler?(Bir sene boyunca yaptığı şu harf hataları ve yazım alanlarını yanlış kullanmayı birinci sınıf öğretmeni nasıl düzeltecek diye çok kaygılandım.18 yılı bitirmiş bir öğretmen olarak gördüğüm:Yanlış nasıl öğrenirse düzeltmek çok zor oluyor özellikle erkek öğrencilerde.Öğretmen için de çocuk için de aile için de huzursuz zamanlar geçiyor sırf bu aceleci bilinçsiz yükleme yüzünden.Ben ana sınıfında kocaman resimlerin içini dana gibi boyatan öğretmelere bile içimden laf sayarken daha da zalim olanın da bulunduğunu hiç düşünmemiştim.A4 kağıdındaki boyama bile gereksiz ,işlevsiz ve çok yorucu iken bu yazı işini anlayamadım.
Ödev(üst sınıfta) konusuna gelince,asla anne baba yapmamalı derim.Annesi-babası yaptıysa zaten değerlendirirken öğretmen ona göre değerlendirdiğini umuyorum.Adı bile yanlış bu ödevin; adı proje değil performans görevi olmalıydı.Öğretmen özel yapılmış ödevlere fazla not veriyorsa bu veli toplantısında gündem maddelerine (sene başında )ek olarak topluca konuşulabilir.En değerlisi çocuğun kendi emeği.Ben bu tür beceri ödevlerini de eve verilmesini anlamıyorum.Çocuk sınıfta yapmalı beceriye dönük ödevleri.

yeliz dedi ki...

Herkese tek tek cevap yazamadım kusura bakmayın.
Değerli cevaplarınız için teşekkürler.