6 Aralık 2009 Pazar

Uyku günlüğü - 2 ("yatır kaldır"da 3. ve 4. gece)

önce Arcanın sevimli fotolarından birini koyalım da gevşeyelim:)

4 Aralık cuma...
Sabah 6 buçukta kalkıp Arca ile güzel bir sabah geçirdikten sonra işe gittim. Son birkaç günün ağır faturası tarafıma kesilmişti, heryerim ağrıyordu. Yıllar süren hamlığın üzerine 3 gün ağır spor yapmış gibiydim. Öğleye kadar ıhlamur, karanfil, tarçın... bilimum bitki çayları işe yaramadı, ve yığılmak üzereyken eve gitmeye karar verdim. Aslında benimki de salaklık az sabret de nezle-grip ne haltsa geçsin öyle başla bu işlere... yok koca olsun bu gece olsun!! Neyse öğlen yemeği de yiyemeyince toplandım çıktım. Eve bi geldim, buzdolabı bozulmuş, herşey erimiş. Arcanın 400 cc kadar sütü vardı, çözünmüş. İsabet oldu, sağ meme iptaldi zaten, emziremiyordum. Ama etler, tavuklar...Ümit ablayla gönderdik, benim ne pişirmeye ne de o kadar yemeği yemeğe halim var. Allahtan sadece voltajdan kart yanmış, motorda bişey yok da fazla masraf çıkmadı. Ümit abla ıhlamur kaynattı, içtim, bi türlü uyuyamıyorum. Bu arada Ümit abla Arcayı yatağa koymak ve bırakmak suretiyle uyutmuş ama elini üzerine koymayı yanlış anlamış, elini Arcaya vermiş, Arca bayılır zaten el tutmaya :) İşin mantığını anlatma fırsatı buldum, anladı sanıyorum, onun desteğine ihtiyacım var ve birlikte bu işi kotarmak için hiç imkanımız yok.
Uyuyamıyordum ya bi ara İlker geldi, ateşim çıkmış. İlaç verdi, uyumuşum. 2 saat. Bu arada Arca çok öksürmeye başladı ama sadece yattığında. Uyanıkken sorun yok, muhtemelen nezlesi hala geçmediği için geriye akıntı öksürük yapıyor. Uyandığımda İlker doktoru ile konuşuyordu, şurup verebilirsiniz demiş. İştah fena değil, birşeyler yedik.
20:30 Pek uyku yok gibi. 15 dakika sonra gözler ovuşturulmaya başladı. Odamıza çekildik. Ninni ile kucakta oturma, sakinleyince yatağa koyma, panda yine reddedildi, uyku açılır gibi oldu. Elimi sırtına koydum, pışpışlamadan öylece durduk,sakinleyince elimi çektim, yatağın yanında oturdum, mırıl mırıl konuştum, Arca ellerini kavuşturdu yine - yeni probumuz bu galiba - mıkır mıkır yaptı. Ben susup yataktan iyice uzaklaştım, UYUDU!! (21:10)
Şimdi bu kendi kendine uyumaya başlamak oluyor değil mi? Kendimi kandırmak istemiyorum. Öksürükten uyandığında sadece sırtına dokundum. Emzik verdim. (aman prop yapmasın!! Proplar kabusum!!)

22:30 uyku öğünü (22 ye çekmiştik, ama geç uyuyuca...) önce biberondan sonra sağlam memeden.

02:00 uyandı. 2 defa yatır kaldır, uyudu. Yatır kaldırda ağlamadı sadece mızıkladı.
04:00 uyandı. 2 defa yatır kaldır, uyudu. Yatır kaldırda ağlamadı sadece mızıkladı.

07:30 uyandı. Mamaaaa diyerek. Aç olunca mama diyor ama galiba bana da mama diyor arada.

Bence iyi bir geceydi. Evet kalktık ama en azından uyanık kalma süremiz birkaç dakika ile sınırlı oldu. (iyimser annenin züğürt tesellisi - napiyim kendimi motive etmem lazım :) )

5 Aralık cumartesi
Sağlam meme ve çözünmüş sütten oluşan süt faslı sonra anne sakat memeyi sağdı, sonra kahvaltı. Bende halsizlik devam ettiği için İlker kahvaltıyı hazırlarken, Arca da oyun halısında oynarken ben sadece uzandığım koltuktan onu seyredebildim. Arcayı yatağa koymak suretiyle uyuttum. Mızıldandığına elimi sırtına koydum. Pış pış yok, elini tutmak yok. Arca ellerini kavuşturdu yine, bir süre sonra uyudu. 1 saat güzel bir uyku çekti. Bu arada İlkerin işi çıktı, ben annemi aradım. Hastayken Arcaya bakmam mümkün değil, çabuk yoruluyorum. Annem geldi, işleri devraldı. Arca ara öğün yoğurdunu yedikten sonra uyumadı, oynadı. Ben banyo yaptım, rahatladım. Ağrılarım azaldı ama hala çabuk yorulmaya devam. Öğle yemeğinden sonra Arcanın uykusu geldi. Kucakta çok tutmadan yatağa koydum, hemencecik uyudu. Güzeeelll...
Ben de uyumuşum. Arca arada öksürerek uyanmış, annem pışpışlamış (kadına şimdiye kadar böyle yaptıdık, yeni yönteme bir günde alışmasını bekleyemezdim) Arca 1,5 saat uyumuş. Babam gelmiş, ben uyandım. İlker gelince annemler gitti. Arca pislikten kokuşmak üzereydi, yıkadık, acayip keyiflendi. giyinirken mızıkladı, babayla oyun, keyif, bana izlemesi daha da keyif:)
20:30 uyku sinyalleri geldi. Odamıza gittik. Birkaç dakika sarılmak ninni, sonra yatak. Birkaç dakika konuşma.. Mızıldanınca elimi sırtına koydum, pışpış yok. yine eller kavuştu, mıkırdanma, uyku.... zzzzzzzzzzzzzzz
22:00 uyku öğünü burnu çok tıkanmış, temizleme, hafiften uyku açıldı ama tekrar daldı.
01:30 uyandı, 2 defa yatır kaldır, uyudu.
03:00 uyandı, 2 defa yatır kaldır, uyudu.

ŞİMDİ DE YATIR KALDIR MI PROP OLUYOR???

04:00 uyanmış. ben duymadım, çok ağlamış. İlker başında uyutmaya çalışıyordu. Olayı ele aldım. Belki ona bırakmalıydım, Arcanın dikkati iyice dağıldı. İlker koltuğa oturdu. Arca ağlamıyor, yatakta öylece duruyor. Yüzüstü yatırınca dizlerinin üzerine kalkıp oturuyor, oyuna çevirdi, defalarca. Yatağın içinde savaş yapıyoruz. Arada yatırmaya çalışıyorum zira kendisi kalktığı için kaldır kısmına gerek kalmıyor. İlkere uyku ağır bastı, çıkayım dedi, tam da Arcanın dalmaya yakın olduğu an, ayağının altındaki biberon kapağı ses çıkardı, Arca CİN! Hadiii baştan. Bu defa kucağıma alıp ninni söyledim. Tüm ritüel tekrar başladı.

Tracy kalk gel mezarından şu anneye yardım et !!!

Arca tekrar uyku moduna girdi, yatağa bırakıldı, uzuuuun bir süre başında bekledim, sonunda uyudu. Bu hadise nerdeyse 1 saat sürdü. Herşey iyiye giderken niye böyle birşey yaşadık sorusunun cevabını Tracy ye gömülüp aradım, uyuyaklamışım.
06:00 uyandı yatır kaldır, 1 defa, uyudu.
06:30 uyandı, yanına bile gitmedim, İlkere çok yorgun olduğumu söyledim, birlikte kaka yapıp oynamışlar. 8 gibi meme için uyandım, oynadık, kahvaltı...

09:30 uyku geldi, yatağa koydum, artık pış pış filan yok!! kımıldadı, mızıldadı uyudu...

Anne yorumu: Mehter takımı gibiyiz. 2 ileri 1 geri... tutmuyor bir türlü. ama durmak yok yola devam. Önümde 3 gece daha var. Tracy ye ihtiyacım var. Bana nerde yanlış yaptığımı gösterse... bilemiyorum. Kendi kendine uykuya dalabiliyor olması sevindirici, umut verici ama gece uyanmaları farklı saatlerde devam ediyor. Yatır kaldırı hatalı yapıyorsam propa dönüşme tehlikesi var. Ama 1 sn bile tutmuyorum kucağımda. Ayrıca hiç ağlamadığı zamanlar ne olacak? O zaman kucağa almaya gerek yok ama uykusu da açılıyor??? zor zor zor.... Kafamdaki tilkiler artık ikamet aldılar, yerleşik düzene geçtiler, kovsam da gitmiyorlar, beni bırakmıyorlar!!! Tracy kurtar beni!!!

Konu ile ilgili serinin tamamı :
Uyku günlüğü - 1
Uyku günlüğü - 2
Uyku günlüğü - 3
Uyku günlüğü - 4
Uyku günlüğü - 5
Uyku günlüğü - 6
Uyku günlüğü - SON

12 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ihtimalleri yazayım
1-nezle olduğu için uyanıyor ve geri dalamıyor
2-diş çıkaracak. tuna 2 aydır kıvranıyor. anca bir azı çıktı, öteki eli kulağında ya da eli götünde bilemiicem. tracy dişler 3er günlük periyodlarla çıkar diyor ya. ona burdan kocaman bir nahh yolluyorum. sevgiler tracy :)
3- Y/K yaparken fazla müdahil olmuşsun
4- arca oturmaya başladı diyorsun. bu yeni bir beceri. onu deniyor geceleri(gündüzlerin suyu çıktı ya)
5-hala propsun. propsun işte prospun... prop yeliz :)

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Yeliiiiiiizzzzzz ! Bizim Dilek'e gıcık olurdum Irmak'ı kitapla büyütüyor diye Allha'tan Mert Ömer'de vazgeçti; şimdi sen de bir 2. gıcık hadisesi olduuuuunnnn.Ne bu kızım Tracy.Kadın 10 çocuk mu büyüttü ki bu işin ilmini yapmış.Çocuklar makine değil.Hepsi birbirinden farklı ve insanoğlu insan.En iyi çözümü sen kendin bulacaksın.Geçmiş olsun hem sana hemö de Arca'ya.Bu arada Nil' de hasta. İki gündür ateşi var, umarım H1N1 değildir.Çok öpüyorum.

Ozguranne dedi ki...

Yeliz ilgiyle izliyorum. Bence dogru yoldasin, cok hizli bi yontem degil bildigim kadariyla yatir kaldir. Gelisme var sen kendin soyluyosun. Bu arada dis olabilir mi kontrol edin bence de?

Azmini taktir ediyorum, kimseye kulak asma. Gece uyandiginda yorum yapan kimse gelip pispis yapmiyor...:)
sevgiler.

Nihan dedi ki...

Yeliz süper gidiyorsun bence. Nezlili haliyle bu kadar ilerleme kaydetmiş olmanız süper. Sakın pes etme, Ozgur'e fena halde katiliyorum. Bence neredeyse ogrendi Arca bu uyku isini. Arada aksamalar tabii ki olacak. Biz buyukler bile her aksam ayni sekilde uyumuyoruz. Bu bebisler surekli yeni birseyler ogreniyorlar. Onlar icin hersey eglence, hersey ogrenme vesilesi, tabii ki arada uykulari bozulacak ama bence dogru yoldasiniz. Cani gonulden tebrikler...

yeliz dedi ki...

hain kadın hülya,
o tilkiler sensin değil mi:))) şaka şaka. haklısın hepsine katılıyorum hepsi olası, hepsi benim tilkiler, bakalım zaman ne gösterecek.

senem dedi ki...

Yeliz, bu iş gerçekten de bir ileri iki geri şeklinde ilerliyor. Ben de bloga gece uykuları düzene girdi diye yazdım, iki gece sonra benim canavar saat başı meme diye uyandı. Neden öyle yaptı bilmiyorum. Ertesi gece gene güzel güzel uyudu. Zor iş hakikaten ama galiba çocukların herhangi bir sisteme oturtulamayacağını, uykularını, yemelerini, gelişimlerini etkileyen binlerce faktör olduğunu baştan kabullenmek gerekiyor. Bakma, zaten göz açıp kapayana kadar büyüyecekler ve belki de biz o zaman keşke yine bebek olsa da geceleri kalkıp kalkıp kucağıma alsam diye düşüneceğiz.

Çok kolay gelsin. Arca'ya öpücükler.

S.

yeliz dedi ki...

züzeeccciiim,

aman nolur bana dilek deme!!! dileki çok iyi hatırlıyorum, ırmak doğduğunda yazık ki tecrübelere kulak tıkayarak sadece kitaplara göre yetiştirmeye adamıştı kendini, yaptığı hataları da daha sonra kitaplara yükleyerek (bizim mevlütte epey dertleşmiştik) mertte tamamen doğal yöntemi seçtiğini söylemişti. Açıkçası ırmakta da kitaplara çok bağlı kaldığına inanmıyorum. Hiçbir kitap anneye kendini bebeğe emzik yap demez, ama o yaptığını itiraf ediyor. Bence o insanlara bir şekilde karışmayın demek için kitaplara göre eğittiğini söylüyordu:))) neyse...
haa bu arada o Tracy denen kadın onlarca çocuk büyütmüş ve de onbinlerce aileye rehberlik etmiş bir şahsiyet:) aman blog alemlerinde kendisine laf etmeyesin, fenomendir, harcarlar seni kuzen, ben bile kurtaramam:)))
şaka bi yana tabii her dediği doğru olmayabilir, nitekim dün gece 4 sıralarında öyle küfür yedi ki mezarında ters dönmüştür garanti:)üstelik pekçok arkadaşın bebeğinde işe yaramadı ama şimdiye kadar Arcanın düzenli bir bebek olmasında onun gösterdiği yolun çok katkısı var bu sebepten denemeden bırakamam...
Bir de şu kitap olayına dönersek, inan ki ben öyle tecrübeye saygısızlık eden bir tip değilim, beni biliyorsun. Annemi biliyorsun, mıçarım kitaba diyenin önde gidenidir. Dün dinledi beni, sonra senin sıcaklığını istiyordur, etrafına yorgan battaniye yerleştir, yatak çok boş, güven hissi versin dedi, bugün 2 uykusunda uyguladım, işe yarıyor. Tecrübeler değerli ama dediğin gibi herkesin bebeği bir değil. En güzeli herkesi dinlemek ve tecrübeleri kitapla harmanlayıp bebeğin için doğrusunu yaratabilmek.
aaa sen aşı olmuştun, Nilenerden geçicek, yok yok dert etme, dur bi arayayım seni, öpüyorum kocaman!!

yeliz dedi ki...

özgürüm,
haklısın bazen 3 gün ki en iyisi bu sanırım bazen bir hafta bazen daha da uzun sürüyormuş. Üstelik Arca gibi 9,5 aylık olmuş bir bebek için en iyi ihtimal 1 hafta olarak belirledim ben. Ama uzarsa da 10-12 gün devam ettirmeyi planlıyorum.
Destek yorumları çok rahatlatıyor, sağol.
Gece rüyamda Arcanın 6 azı dişinin çıktığınıgçrdüm hatta sabah parmağımı soktum. Yok, haftalardır devam eden kabarıklıklarda gelişme yok.

yeliz dedi ki...

nihancım teşekkürler...
en azından kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecek. hem artık ilk yatırışta hiç yatır kaldır yapmıyorum, mıkırdanıp uyuyor ve hiç ağlamıyor. Geceyi de çözdük mü tamam:) ay çok iyimserim, biraz iyileşiyorum ondan galiba üzerime bir ferahlık geldi:)

yeliz dedi ki...

hay allah senemcim, üzüldüm ama yine düzene girecektir, senin canavar uyumlu bir bebek bildiğim kadarıyla.. belki büyüme sıçramasıdır. herşeye hazılıklı olup çok sabretmek gerekiyor:)
sevgiler

laleninbahcesi dedi ki...

Yeliz önceki postunu okumuş korkup kaçmıştım. Sonucu bekliyorum merakla. İzlemedeyim yani. Kolay gelsin diyorum ,sabrına hayranlığımı sunuyorum.

Sevgiyle

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Canımsın,sen bakma bana.En doğrusu sana doğru gelendir.Ben Nil doğduğunda çok şaşkındım ve yalnız değildim.Evde Zamira ve Hakan hep yanımdaydı ve ben bana doğru gelen şeyleri dahi uygulama imkanı bulmadım çoğu zaman.Çünkü Nil benim yapmak istediklerime muhalefet edecek olsa ya Zamira ya da HAkan atlıyordu.Biraz büyüdüğünde ise o bizi çoktaaaan yönlendirmeye başlamıştı bile.Yani geç kalmıştık.O yüzden sen belki en zorunu ama en iyisini yaptın Arca ile yalnız kalmakta. SEni ve Arca'yı çoook öpüyorum.