7 Ağustos 2014 Perşembe

Izgara kalamar dolması

Tatil mevzusu sebebiyle kazanmış olduğum antipatiyi nefrete dönüştürmeden tarifi vereyim bu tekneydi denizdi, kalamardı meselesi kapansın aramızda.

Tarif kısaca İlker – Yeliz ortak dötten uydurması.
Ama yok o kadar da haksızlık etmeyelim. Önce bir yerde bir yemeği yiyoruz (mesela bunu Cunda’da yemiştik), yerken hoşumuza gittiyse zaten tarifi o an oluşturmaya başlıyoruz.

“Hmm nasıl yapmış bunu?”
“Peynir fazla erimemiş bak.”
“Evet kaşar olsa bak akar, akmayacak ızgarada.”
“Permasan?”
“Yok lan ağır olur. Sepet peyniri bu…”
“Sosunda bir ekşilik var, nar ekşisi değil de soya sosu ya da balsamik bu”
“Ben pişiririm sos senin işin, karışmam!”

Karışmadı. Ama sosa, yoksa tutmaktan temizlemeye, pişirmekten servisine kadar en ince ayrıntısına kadar muhteremin ellerinden çıktı kalamar ızgara.


Aslında yukarıdaki diyalogdan çıkarıverin tarifi uğraştırmayın beni diyebilirim ama demeyeceğim, hadi yine iyisiniz:P

Sepet peyniri Cunda’nın meşhur peyniri aslında. Her yerde bulunur mu bilmiyorum, ben o gün Alaçatı’daki Makro Center’da buldum. Açık konuşayım, çok başarılı değil, idare eder.  Uzunlamasına dilimlediğimiz peynirler kalamarların içine bir güzel yerleştiriyoruz, açık kalan kısmı da kürdan yardımıyla kapatıyoruz. Aynı dikmişsin gibi oluyor. Üzerine biraz zeytinyağı sürüyoruz ve mangala atıyoruz yavruları. Peynirleri yumuşayıp altı üstü bir güzel pişinceye kadar başından ayrılmayasın. Yok yanmaz da görüntü, koku mis, kaçırma diye söylüyorum : )

Diğer tarafta zeytinyağı, tuz, kekik, balsamik sirkeyi çırpıyorsun. Sos dediğin, bu yani atla deve değil. Izgarada pişen kalamar servis tabağına, sos da kalamarın üzerine alınıyor ve afiyetle yeniyor.

Bu deneme yanılma bir tarif tabii ki, mesela yanıldığım noktanın balsamik sirke olduğunu düşünüyorum. Bence soya sosuydu gerçeği. Bir de İlker dedi ki sos da sıcak olacak, hatta kaynar olacak. Lokantada yediğimiz bebek kalamarlar bir güveç kabının içinde sosu sıcak ve cızırdar şekilde servis edilmişti. Bence fırında güveci ve içinde sosu pişirdiler ve kalamarları da bunun içine servisten hemen önce ilave ettiler.

Bu yanılsamalara rağmen muhteşemdi. Soya sosu alternatifini deneyen olursa, yazsın ha, tembellik istemem.
Unutmadan… Izgara kalamar dolmasına eşlik edecek şarap KAV beyaz... şefin tavsiyesi :)


2 yorum:

lale dedi ki...

Semali'ye adımımı attım bir ızgara kalamar dolması geçti önümden . Semaaa diye bağrındım hemen:))
Ben hemen öğreneyim size ne peyniri kullandığını...Nasılsa siz daha çook yaparsınız:)

lale dedi ki...

heh sordum geldim. Semali'yi biliyorsun siz de Cunda'da yemek yemiştiniz orada... Sema diyor k, ya tuzu suda alınmış tulum peyniri ya da mıhlama yapılan peynir kullanıyormuş..