28 Mart 2021 Pazar

Pandemi yoksa şimdi çocuklara mı?

 Pandemide bir yılı devirdik. Bir yıldır hiçbir şey değişmemiş gibi geliyor ama aslında pek çok şey aynı değil. Her şeyden önce bu virüs hakkında geçen yıla göre çok şey biliyoruz ve fakat aslında yeni varyasyonlarına dair hemen hiçbir şey... 

Geçen yıl bu zamanlar ile şimdinin önlemleri arasında dağlar kadar fark var.

Ne gibi mi? En azından Belçika için söyleyebilirim...

Mesela tam bir yıl önce kimse sokağa çıkmıyordu. Maske kıtlığı vardı. Şimdi bar, lokanta, son sıkılaştırılmış önlemlerle kuaför ve giyim mağazaları hariç her yer açık. 

Normal hayatın sürdürülebilirliği, iş-okul-kurs-hastane-eczane-market-kasap-pazar-take away kapsamında sağlanabiliyor. 

Ofise gitmemek norm, fakat geçerli sebeplerin varsa - ki gerçek bir pandemi kafasıyla bizim gibi evden çalışabilecek insanların geçerli sebebi olamamalı - ofise gidebilirsin. Nitekim ben Mart ayının neredeyse tamamını ofiste geçirdim, ve Mayıs sonuna kadar da haftada iki gün ofiste bulunma izni aldım. Geçerli sebebim yeni personelime şirkete alışma sürecinde destek olmak, eğitim vermek vesaire... Geçen sene bunun lafını edemezdim, evden ver eğitimini der, geçerlerdi.

Bundan sebep, benim endişem aşılamalar her kesimde ve her ülkede ivedilikle yapılmaz ise, geçen sene Haziran - Temmuz aylarında yaşanan vaka sayılarındaki düşüşü, ve dolayısıyla kurallarda, seyahatlerde esneklikleri bu yıl yaşayamayacağız. Çünkü işin seyri değişiyor.

Belçika, bugüne kadar çevre sınır komşusu büyük devletlere nazaran (Almanya, Hollanda, Fransa) epey gevşek bir önlem paketi uygularken, vaka sayılarının yüzde kırkının çocuk olması gerçeğiyle feci silkelendi. 

Bu haftaya kadar ortalama bir ilkokul çocuğu, pandemi öncesinden farksız rutinlerini sürdürebiliyordu: Okula gitmek, kurslara, spor antrenmanlarına katılmak, hobi aktivitelerine devam etmek, maske takmadan... Türkiye'deki uzaktan eğitim sistemi, kurs ve hobilerin iptali ve hatta sokağa çıkma yasağından muzdarip arkadaşlarından farklı olarak Arca, geçen seneki ilk iki ay lock down hariç, neredeyse hiç pandemi etkisi hissetmemişti.  

Lakin işler boka sardı arkadaşlar. Her gün çocuk vakalar arttı, öyle ki gün geldi bir çocuktan yayılan virüs bir kasabanın tamamını lock down aşamasına getirdi. Evet yeni varyasyon mudur, mutasyon mudur nedir, çocukları daha çok etkiliyordu. 

Nitekim geçen hafta evvela ilkokul 5-6. sınıflara maske zorunluluğu geldi. Sonra okuldaki öğle yemekleri kaldırıldı. Ve en nihayetinde Paskalya tatili bir hafta geriye çekilerek üç haftaya çıkarıldı. 

Bence biraz geç bile kalındı, neden mi?

Tüm bu yukarıda sizlerle paylaştıklarımı, biz bugün, evet Pazar sabahı Arca'yı yüksek risk grubunda olduğundan dolayı test merkezine giderken tartıştık. 

Arca yüksek risk grubundaydı, bu bize cumartesi akşam 19:00 civarı bildirilmişti ve ivedilikle iki test (pazar ve perşembe) yaptırıp ikisi de negatif çıkasıya kadar Arca karantinada kalmak zorundaydı. Neden? 

Çünkü sınıfından biri pozitif çıkmıştı. Buyrun burdan yakın'dı...

O sınıf çok şükür ki, Arca'nın ilkokul sınıfı değil, sadece öğretmenlerinin teşvikiyle "nasıl bir şeymiş deneyimlesin" diye haftada iki saat katıldığı ortaokul kısmındaki, Arca dahil dört kişilik nüfusu olan Latin sınıfıydı, neyse ki sınıfın tamamı kızdı ve Arca'nın kızlarla işi olmazdı, futbol bile oynamayan ortaokul kızlarıydı peh, bırak etkileşimi... Ama işte yine de, maskeli de olsa, o sınıfta iki saat geçirmişti ve o çocuklardan birinin pozitif olması Arca'y risk grubuna sokuyordu.

Moral bozmak istemiyorum ama Arca'nın kıç kadar okulunda bile vaka çıktı mı çıktı! Çocuklar bu virüsten etkilenmiyorlar demek artık cahillik olur. Aman dikkat varyasyon mudur ne haltsa artık çocuklara musallat. aman dikkat. 

Bizim fırsatçı da işin dalgasında, neymiş waffle’ını odasına getirelimmiş, karantinadaymış oldu!




5 yorum:

*mehtap dedi ki...

ev içi mesajlaşma iyiymiş:)

okuyanguzel dedi ki...

:)

parıldayan çiçek dedi ki...

Selam Belçika korona karantina haberleri için teşekkürler. Bizim torunlar bir aydır okula gidiyor. Okulda maskeliler. Biz alıp götürüyoruz. Küçük torun ana sınıfında bir başka sınıfta korona çıkmış. İkizi bizim torunun sınıfında. Şimdilik evde. Her an değişebilir. Okullar kapanabilir .Hafta sonu yasakları gelebilir. Bir belirsizlik var. Çocuklar okulda olmaktan çok mutlu oldular. Tabii bizde. Sevgiler.

pelinpembesi dedi ki...

Bizde de bugün galiba kabine toplanıyormuş, her an eve kapanmalar başlayabilir.
vaka sayıları hızlıca yükseldi. eşim babasına refakatçi hastanede , ben haftanın tüm günü
okulda, kızım 17 yaşında başına buyruk bir şekilde arkadaşlarıyla her an her yerde. valla
sonumuz hayrolsun

Evde Yazar dedi ki...

Evet konu endişe edilecek düzeyde, ama sizin mesajlaşmanız çok tatlı :)