4 Aralık 2009 Cuma

Uyku günlüğü - 1 ("yatır kaldır"da ilk 2 gece)

Eğer dişse bundan sonra yapacaklarım işe yaramayacak, diş değilse bir an önce hatalı ebeveynliğimi telafi etmem gerekiyor, zaman işliyor.
Prop meselesini hain Hülya soktu önce kafama, iyi de etti, ben hiç düşünmemiştim, olasılıklarıma dahil ettim. Sonra sevgili "sadece anne" bana güzel bir link göndermiş, nerdeyse beni tarif ediyor. Buradan ulaşabilirsiniz. Kısaca Dana'ya gelen soru "8 aylık bebeğimi şş pat ile yatakta uyutuyorum ancak gece 4 defa kalkıyor, yine şş pat ile uyutmaya çalışıyorum, bazen yarım saati buluyor, uyuması, ama yine uyanıyor." Dana'nın cevabı ise: "istemeden bir prop haline gelmişsin. Bebeklerin uykuya geçişleri bir yolculuk olarak tanımlanır. Uyanıkken A diyelim, uyku ise B olsun. İşte uykuya geçiş bu A-B arasındaki süredir. Bu süreyi bebek nasıl geçiriyorsa, gecenin ilerleyen saatlerinde uyandığında da aynı süreci talep edecek, başka şekilde uyuyamayacaktır. Önceleri şş pat kolay olmuştur ancak zaman ilerledikçe ve bebek bilinçlendikçe zorlaşır. Yapacağın şey şu: hergün şş pat süresini azaltmak ve yarım dakika şş pat yaptıktan sonra 1 dakika kadar durmak. Sonra tekrar daha kısa şş pat ve yine 1 dakika durmak. Birkaç gün bu şekilde yapınca bir süre sonra sadece yatağa koyabilirsin. Gece uyandığında ise aynı yöntemi uygulamalısın."
Sonra Tracy'i bir daha okudum. Yatır kaldır yöntemine, ağlamak işin içine girdiği için temkinli yaklaşıyordum. Ama Tracy'de yazanlar beni ikna etti.
Ne diyor? evet ağlayacak ama bu canı yandığı için yada size kızdığı için değil, farklı bir şekilde uyutulmaya tepki verdiği için. Üstelik yanında olacaksınız, yani güven yitirmesi söz konusu değil. Peki, ikna olduk...

2 aralık çarşamba
Gündüz çok uyumamış (toplam 2 saat ve öğlen 2 buçuktan beri ayaktaydı)
Mutluydu ve pek uykusu varmış gibi değildi.
Tüm gün güzel güzel yemiş olmasına rağmen akşam mercimek çorbası ve etli bezelyeden oluşan yemeğini yemedi. Emdi. Gece tahılı denedim, yine yemedi. Vazgeçtim.
Lavaboda ufak bir duş aldık, sularla oynadık.
Pijilerimizi giydik. Biraz kitap okuduk. Odanın ışığını kapattık. Yine uykuya geçmek için koltukta oturduk, şş pat ve ninni ile sakinleştik. Gözler kapanmadan yatağa yattı. Linkte dediği gibi öncekine göre çok çok daha az şş şş yaptım, elimi çektim, yanında oturmaya devam ettim. Mızıldandı, ellerini kavuşturup oynadı. Pandasına dokunmak istemedi. Uyur gibiyken uyandı, tekrar çok az şş pat yaptım, hatta bu defa sadece pat. döndü poposunu elleriyle oynarken daldı. Evet galiba ilk defa kendi kendine daldı. 1-2 defa döndü, emziği attı ama uyanmadı.
Uyku öğününü unuttum, 10 da verecektim. 10 geçe uyandı, emzirdim. - ilk hata!!!
olsun ilk geceden herşey mükemmel olacak değil. 11 e doğru uyandı. Emzik verdim - dıııt - 2. hata!!! vermeyince çok ağlıyor, buna çözüm bulmak zor?
uyudu. ben de çok oyalanmadan yatağa girdim, Tracy okurken uyuyakalmışım, 12 buçukta uyandı. elimi üzerine koydum, pat pat yaptım, çekildim, yine ağladı, yine aynı şekilde pat pat yaptım çekildim, uyudu.
Hem de 5 e kadar. Yatır kaldır yapmayı denedim. 20 dakika sürdü, uyudu. Ama 10 dakika, yine devam (bu arada nerdeyse 11 kilo olmuş veledi yatırıp kaldırmak ciddi kondisyon istiyor) burnu çok akmış, nazal aspiratör yaptık, çok ağladı. Yine yatı kaldır. Yatırdığımda ellerimi tutmak istiyor, koluma yapışıyor ama vazgeçmedim, konuşarak orda olduğumu hissettirdim, dokunarak değil ve 6 ya 10 kala uyudu. Nerdeyse 1 saat sürdü. 7 ye doğru uyandı. Kucağıma aldım, çekmeceden yelek arıyorum, eliyle çenemi tutup yüzümü kendisine çevirdi ve gözlerimin içine baktı. Öpüştük:)

3 Aralık perşembe
yöntemden sabah Ümit ablaya bahsettim, diş olduğunda ısrarlı ama Tracy nin ilgili sayfalarını işaretledim, okuyacak ve öğlen de uygulamaya çalışacak. Gerçi öğlen uykuları normal ama yine de istikrarı elden bırakmamak lazım.
Gün boyu çok yemek yememiş, akşam da bayıldığı kerevizi istemedi, yarım porsiyon gece tahılı yedi. Emdi, emerken ısırdı ve artık gerçekten can acıtıyor, her an radikal bir kararla bu emme işine son verebilirim diyor, sonra kendi bıraksın, olmadı 1 yaşına kadar sabredeyim diye yan çiziyorum.
Neyse gelelim akşama...
20:30 uykumuz var belli...
dünün nispeten ilk güne göre iyi geçtiğini düşünüp Dana'nın önerisine kulak tıkadım ve direkt yatır-kaldır a geçtim. Uykulu iken birden ellerini kollarını hareket ettirmeye başladı. Ağlamadığı için kucağa almadım, almadıkça daha fazla kollarını oynatmaya başladı, bir taraftan da gülüyor. İyice uykusu açıldı. Uykulu çocuğu uyandırdım resmen, aktive ettim. Yatakta yan yana yatıyoruz, kucağıma alıyorum, yok yok cin!! Hata üstüne hata yapıyorum farkındayım ama soğukkanlılığımı yitirmeden tekrar tekrar deniyorum. Odadan çıkıp kitabını aldık, tekrar girdik, içerisi loş, koltuğa oturduk, yanyana, kısık sesle kitaba bakarak masal anlattım. Hah tamam tekrar uyku moduna girdi. Bu defa yatır kaldır filan yapmayacağım. Dana'nın yöntemini kullanacağım dedim, ve uyguladım. Ve bu defa 15 dakikada kendi kendine uyudu. Ne yaptım? çok kısık sesle ve çok kısa şş pat ve duraklama, sonra aynısını 1-2 defa daha tekrarlama. Durup bekleme. Sonunda daldı. (21:15) yarım saati boşa harcamış oldum.
22:00 uyanmadan uyku öğünü verdim.
03:00 uyandı. Önce Tracy'nin dediği gibi elimi üzerine koydum, ağlamaya devam edince 2 defa yatır kaldır yaptım, uyudu.
04:00 uyandı. yine aynı yöntem, önce üzerine elimi koydum, sonra yatır kaldır - 2 defa, uyudu. Ama bu defa ağlayarak 10 dakika sonra uyandı. Tekrar aynı şekilde yapmak istedim, bu defa yaygarayı bastı. Ama nasıl ağlamak!! Yıkıyor. Arca ömrü hayatında bu kadar ağlamamıştı. Bir de baba diye ağlıyor, İlker gelmiş koltuğa oturmuş (Losttaki Jacob gibi!!) ben Arcaya konsantreyim fark etmemdim, görünce Arcayı elimden düşürüyordum korkudan. Neyse bu arada Arcayla sürekli konuşuyorum, kesinlikle yatır kaldır filan yapmıyorum, sırtı yay gibi, zaten yatırmak mümkün değil, kucağımdan bile atlamak istiyor. Kucağımda oturduk, sesimle sakinleştirmeye çalışıyorum. Ihlamurlu suyundan verdim, sakinledi. Bu süreye kadar hiç emzik vermemiştim, hatta oh emziğe de ihtiyaç duymadı diye sevinmiştim, ama son olarak emzik verdim. Sarıldık birbirimize. Sakinleşti, yatağına yatırdım, bir daha kaldırmama gerek kalmadan uyudu. (04:45)
Ben uyuyamadım!!! Kafamın içinde tilkiler dönüyor. Yav büyüme sıçraması mı acaba? karnı mı acıkmıştı? Ben yanlış mı yapıyorum. Bana kızdı kesin, olsun birazcık kızsın, yanındaydım, sakinleştirdim. Hain velet babasını çağırdı. Bu arada dalmışım.
06:30 uyandı. Yatağında oturur vaziyette buldum kendilerini. Keyifli. Kucağıma atladı, oh keyifli keyifli öpüştüki koklaştık. Tekrar uyutmaya uğraşmadım zaten 7 de kalkmamız gerekecekti, biraz birlikte vakit geçirelim dedim. Birlikte maillere baktık. Ve yorumlardan çok sayıda aynı aylarda aynı sıkıntıyı çekmiş, çeken anneler olduğunu gördüm. Yalnız değilz. Ama bu kader mi? Kaderse tamam diyeceğim ama hala kader olduğuna inanasım gelmiyor. Hala umudum var...
Üstelik ilk 2 gecenin sorunlu geçtiğine, başarısız olduğuma inanıyorum. Ama kimse bana kolay olacağını söylemedi. Evet heryerim tutuldu, evet hala nezle-grip olmama rağmen sıcak yataktan çıkıp olmadık işler yapıyorum gibi görünüyor, evet belki çok zor ve bugün uyumak üzereyim ama azimliyim. Biz Arca ile ne işler başardık, iyi bir takımız, sarılığı yendik, emme işini hallettik, silikon meme uçlarından kurtulduk, ek gıdalara sorunsuz geçtik... uzun bir yolu birlikte geçiyoruz, ve iyi bir takımız, bunu da başaracağız.
Önemli not: bir teşekkür babamıza!! Aslında mizaç olarak benden 10 kat sabırlı olmasına rağmen Arca ile ilgili konularda benim yarım kadar sabır gösteremeyen bir baba ama buna rağmen Arca ağlarken sadece ihtiyacım olur diye sessizce oturdu, yorum bile yapmadı, destek oldu. Bizim takımın en önemli üyesi o!!

Konu ile ilgili serinin tamamı :
Uyku günlüğü - 1
Uyku günlüğü - 2
Uyku günlüğü - 3
Uyku günlüğü - 4
Uyku günlüğü - 5
Uyku günlüğü - 6
Uyku günlüğü - SON

9 yorum:

enne dedi ki...

"...eliyle çenemi tutup yüzümü kendisine çevirdi ve gözlerimin içine baktı."

Sabrına hayranım. Ben bu şekilde yapamazdım inan. Birkaç gecedir oğlum gece uyanıp yanımda yatmak istiyor. Bir gece o hayatı yapmıştım, bana sokulup yüzümü severek uyudu. Şimdi hep bunu istiyor. Dün gece saatlerce yatırdım, kalktı ağladı. Sonunda ben uykusuzluğuma yenik düşüp yanıma aldım, bir iki saat uyudum. Bakalım bu akşam neler olacak?

enne dedi ki...

Hayatı nedir ya? Hatayı yaptım diye yazacakken hata yapan tek kişi ben miyim bu dünyada?

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

Losttaki Jacob gibi!!)
puhahaha
ilker direkt canlandı gözümde..
denemeye devam et bakaloım. 2.geceki kararsızlığını ve tereddütünü sezmiş arca ve uyuyamamış bence. o yüzden basmış çığlığı. o çeneyi tutup çeviren elleri yirim..

Ozguranne dedi ki...

Koltuktan düşüyordum gülmekten, kızım sen bir korku-komedi kitabı yazmalısın. Heyecan içinde okurken losttaki jacob diyince çok güldüm yauuu onu benimki de yapıyor, mütamadiyen hopluyoruz. Aman diyim ya..

Bu arada bizde, içeri biri girse, odanın önünden biri geçse bile Ela hemen sosyal bebek moduna girdiğinden bu yolda yalnızsın yolcu modeliyiz.

sevgiler, gönülden başarılar. 5 geldiği gibi gidiyor gibi duruyor bizde. Du bakalım. ama bu defa da ben uyuyamıyorum uyanıp. Hatta annem de uyanıp bekliyor. Beraber uyanıyorz 5te. Bize kim yatır kaldır yapacak sorarım size?

Damla dedi ki...

iyi şanslar

Adsız dedi ki...

Ben de aglatarak uyutamam diyenlerdendim.Mecbur kalinca deneyeyim dedim. Uyku rutinimizi yapiyoruz, ona birseyler okuduktan sonra opup iyi geceler deyip cikiyorum. Iki sefer 20 dak kadar agladi oyle uyudu. Simdi ben ciktiktan sonra cribinde kendi kendine oynuyor, yuvarlaniyor, sonra da uyuyor; masallah. Guven kaybi olacak vs korkulari gereksiz olabilir. Cocuk her uykusuna aglayarak dalmiyor, alisana kadar ki bazi cocuklarda bu cok cabuk oluyor.Onca eziyete degmiyor inanin.Bunu kisa bir sure oncesine kadar sizin gibi dusunen ve davranan ama canina tak ettikten sonra aglamasina "cold turkey" taktigi ile cevap verip ikinci seferden sonra toplam 8 saat araliksiz gece uykusu cekebilmis bir anne olarak soyluyorum:)Kolay gelsin.

k.i.s.d. dedi ki...

Ya bizimkinin de huyu suyu belli olmuyor ama bak kendi kendine uyumayı öğrendi, gerçekten yatağına bırakıyorum ve uyuyor. Buna rağmen gece 3 defa uyanıp meme emmek istiyor. Emzirmezsem normalde ağlamayan küçük adam deliler gibi ağlıyor. Off ki ne off. Azminin devamını sabrının artmasını ve bu cendereden hayırlısıyla çıkmanı diler Jacop a burdan selam ederim. Sahi gidim bakim şu Lost'a son sezon ne zaman başliyo ki aceba?

CAFE MERCİMEK dedi ki...

tam 3 sene siz bu tekniği uygulayalı, bende kitabı okuyorum suanda bu hafta başlayacağız, ama bizim durumumuz çok kötü, gece 11-12 kere uyanıyoruz, 45dk falan yani, bakalım nasıl yapacağım yanlış birşey yapmakta istemiyorum, peki şimdi durumlar nedir sizde, 3 yıl geçmiş aradan gece uykularınız nasıl, böle bodoslama yazdım bende bu tekniği denemiş bir anne bulunca heyecanlandım da

yeliz dedi ki...

Merhaba
Tekniği uyguladıktan sonra bir süre gayet iyi gitti. Ancak yaklaşık bir aylık bir hastane tecrübemiz oldu ve sürekli arca ile birlikte uyuduk. Sonrasında da hiç umursamadım. Uykusuzluk çok kötü biliyorum ama geçiyor. Şimdi tabii ki sorun yok gündüz uykuları kalktı be okulda yorulduğu için uykusu daha kesintisiz. Belki size ihtiyaç duyuyordur birlikte yattığınızda da uyanıyor mu?