20 Mart 2013 Çarşamba

Bezsiz Bebek

18 ay geç mi? Katiyen!

Facebook’ta benim de üyesi olduğum Bezsiz bebek grubu gün geçtikçe daha çok ilgi görüyor, güzel paylaşımlar oluyor. Şimdiye kadar pek anlatmamış olsam da Arca da aslında bir “bezsiz bebek” ve onun da bir hikayesi var.

Bezsiz bebek kitabı ile Arca on dört aylıkken tanışmıştım. Bebekliğinden itibaren belli bir yerde (ana kucağı) ve belli bir saatte (sabah) mıçan bir bebem olunca ahanda tamam demiştim ben bu işi kotarırım.

Dediğim gibi kitabı bir güzel okudum. Süreci bebeğiniz yenidoğanken bile başlatabiliyorsunuz. Açık konuşayım kitabın ilk bölümleri pek aklıma yatmamıştı. Etrafımdaki muhalefetleri saymıyorum (muhterem kocam, sayın tıp neferi Arca’nın doktoru) benim içime sinmeyen bir şeyler vardı. Sanırım bebek evrelerini kendimize uygun bulmadım.

İşin özü şu; bebeğinin acıktığını, uykusu geldiğini nasıl takip ediyorsan tuvalet ihtiyacını da takip eder ve bezine yapmasına gerek kalmadan tuvalete yaptırırsın.

Evet kolay gibi görünüyor ama iş tamamen sende bitiyor. Ben Arca henüz bebekken de elime kitabı almış olsaydım muhtemelen uğraşamazdım.

Bizim evdeki modelde çiş önden tahmin edilebilir bir olay değildi. O kadar çok işerdi ki Arca, böbreklerinde bir sorun olduğundan şüphelenirdik. Oysa kaka tamamen başka bir hikayeydi. Zamanı, mekanı ve hatta debisi bile rutindi.

Evin muhtelif yerlerinde sidik kokusundan eş dost ayağını keser olunca çişten vazgeçmekten başka şansımız kalmadı. Kaka ile devam ettik.

Kaka İKEA’nın dandik lazımlığı ile bağdaştırıldı ve tuvaletteki arkadaşı Alüüü ile eşsiz bir keyfe dönüştü. Keyif diyorum zira kaka yapmanın ne kadar rahatlatıcı bir şey olduğunu alt metin üst metin ve hatta sok göze mesajı olmak üzere muhtelif şekillerde çocuğun beynini yıkadım. On sekiz aylık iken altında bez olmasına rağmen arabada kakasını yapmayarak tuttuğu ve eve gelince lazımlığına yaptığı gün Arca’nın kakasını bir daha asla beze yapmayacağını anladığımız gün oldu.

Ve gerçekten de bir daha asla beze yapmadı.

Bu bir tuvalet eğitimi değil bir tuvalet iletişimi.

Tıp dünyasının aksine tuvalet iletişiminin iki yaşından sonraya bırakılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. O dönem edinilmiş alışkanlıklara daha bir bağlı oluyorlar sanki ve sanki beze çiş kaka yapmak çocuk büyüdükçe bizim onda sabitlediğimiz bir alışkanlığa dönüşüyor. Neden çişini kakasını beze değil de tuvalete lazımlığa yapması konusunda alışkanlık edinmesine önayak olmayalım?

Bezsiz bebek ilginizi çekiyorsa mutlaka avrusu ve böyleyken böylee bloglarına göz atın ve facebook sayfasına katılın, linkler aşağıda:
http://boyleykenboylee.blogspot.com/search/label/tuvalet%20iletişimi#.UUjYTXwaySM
http://yavrusu.blogspot.com/2012/12/tuvalet-iletisimi.html
http://www.facebook.com/groups/bezsizbebek/

Benim bu postu yazmaktaki amacım, "her şey dört dörtlük olmak zorunda değil, bebem bir yaşını geçti bizden artık geçti demeye gerek yok, bak 18 aylıkken de tuvalet iletişimi kurulabiliyor. Hem çiş hem kaka olarak değil, bak sadece kakayı kotarmak bile ne büyük rahatlık" demek. Ben yaptım oldu, sen de yaparsın bacım demek:)

9 yorum:

lale dedi ki...

Biz çok şanslıydık bu konuda, Nazlı bir yaşındayken, aynı klozet şeklinde renkli bir lazımlık almıştık.O kadar özendi ki, gitti geldi oturdu, iki gün içinde biz lazımlığı atacak duruma geldik. A bi baktık gece de tutuyor çocuk çişini, biz bir korkalım,çocuğun idrar torbası patlayacak diye koştuk doktora... O da çocuk kaslarını kontrol edebiliyor korkmayın dedi, Gamse de ondan gördüğünü yaptı...Rol model önemlidir:)
Anam çocuklarımla ilgili unuttuğum şeyleri burada hatırlıyorum...Bir gün gelip de yorum altı toplayayım bari:)

Tuten dedi ki...

Böyle azimli analara çok özeniyorum. Bezsiz bebek ve yıkanabilir bez hamile olmadan önce araştırdığım tonla okudğum 2 konu. Hoş yıkanabilir bez konusunda çok hazırdım; aldım ettim bizimkinin popo dandik çıktı o bile alerji yaptı ama yapmasaydı tükürdüğümü yalarmışım bana göre değilmiş.
Aren 17 aylık çiş de diyor kaka da ama ben başlarsam devam ettiremem diye korkuyorum

yeliz dedi ki...

Lale ablacım ben de senin yorumlarını derlemek istiyorum o kadar faydalı ki..

Tutenc, kolay değil ama sürece yayarsan inan ki zorluğunu fark etmiyorsun
Çişte uğraşmadım bile belliydi başımıza gelecekler ama kaka konusunda sinyaller vardı
Ve arca çok yardımcı oldu sinyalleri alıyorsun denemekten zarar gelmez.
Öpüyorum sevgiler

Elummia dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum! Bazı şeyleri yok yere kült haline getirdiğimizi düşünüyorum. Doktorlar zorlamayın diyor, isteyince söyler diyor. Oysa anne babaların rolü bebiklere yardımcı olmayı da içermiyor mu? Benimki daha karnımda, bezli de değil bezsiz de kafa rahat :) Ama 2,5 yaşında bir yeğenim var ve "bu koku nereden geliyooor?" diye sorduğumda gayet "benim popomdaan?" diye çok normalmişçesine cevap veriyor. Veya kakasını yaptıysa herhangi bir yere oturmak istemiyor. Bu kadar bilinçlenmişken, beklemek niye ki?

Etkaca dedi ki...

Orta Asya da 40ını dolduran bebenin mutat aralıklarla altı açılıyor ve çiş tutuluyor, arkadaşımın oğlu 6 aylık ve çişi gelince ağlıyor, bizimki 2 yaşında umurumda mı dünyaa:)) bence dayatılman yanlış bilgi kurbanı oluyor ev ekonomimiz :)

Nar cicegi dedi ki...

Bacim.. Güzel yazi olmus.. Biz de face de izlemedeyiz.. Bizim bebe 5 haftalik.. Aynen senin yaptigin gibi sadece kaka ile basladik.. Cis mümkün degil.. El kadar bebek bile kaksinin geldigini belli ediyor.annelerin ümidi kirilmamali ilk basarisizliklarda.. Cok da sey beklememeli hemen.. Hersey sirayla...sevgiler

BitliTurist dedi ki...

Hafta sonu kitabı gördüm ve çok dikkatimi çekti. Daha almaya ihtşyacım yok dşye adını not alıp devam ettim. Ama bir taraftan da dün ve bugün kitabı bloglardan araştırıyorken sizin de hemen üzerine yazdığınızı görünce çok sevindim.

Asıl uygulamalar önemli diyorum ve bu kitabı kesinlikle almam gerektiğine bir kez daha inanıyorum. :)

Bizden dedi ki...

Malesef biz hala bu işi başaramadık.geçen yaz hallederiz dedik,tüm denemelere rağmen olmadı.2 yaş kontrolünde doktorumuz zorlamayın deyip araya kış girince biz de üstelemedik.Şimdi 2,5 yaşında.2-3 haftadır tekrardan ağırlık verdim bu konuya,ama Cansu hiç istekli değil,aksine tepkili bile diyebilirim.Ben de geç kaldığımızı düşünüyorum.Linklere ve kitaba bakmanın tam zamanı sanırım,teşekkürler,sevgiler...

Unknown dedi ki...

18 aylık arda ben pek cesaretli değilim yazıları okuyunca kafam bile karıştıı.