4 Ağustos 2015 Salı

Ebeveyn eğitim kitapları gerekli!

Geçen yazıda "ebeveyn eğitim kitapları gerekli mi?" diye sormuş, "okusan da olur, okumasan da olur" listesi çıkarmıştım. Okuyucuya katkılarım bu kadarla kalacak sanıyorsan yanılıyorsun bacım! 

Okuduklarım arasından şiddetle tavsiye ettiklerimi de listeledim, allahım bu kadar fayda sağlayan başka bir blog daha bilmiyorum ve bekle beni, kollarımı açtım sana geliyorum!
Yeterince geyiğe bağladığımıza göre; sadede gelebiliriz. 


Bir ebeveyn eğitim kitabını üç şartı (hepsi ya da en azından ikisini) yerine getiriyorsa, tavsiye ederim.
1. İşe yarıyor mu? Yani ebeveynlik yolculuğunda sana destek olabilecek mi?
2. Sahip olduğundan farklı bir bakış açısı sağlıyor mu?
3. Üslubuyla olsun, yaklaşımıyla olsun, sana kendini bu ebeveynlik yolculuğunda iyi hissettiriyor mu?

Aşağıda okuyacağınız listedeki kitapları okudum, bana destek olduklarına, bakış açımı değiştirdiklerine kanaat getirdim, ayırca kendimi de iyi hissettirdiler, yani gönül rahatlığı ile, "okuyunuz, okutunuz" diyebilirim:

1. Hamileyseniz, derhal en yakın kitapçıya gidip "bebeğinizi beklerken sizi neler bekler" kitabını satın alıyorsunuz. Derhal! Bir gün kitapçıda dolanırken biri hamile iki kadının bu kitap ve bir başkası arasında kararsız kaldığını görünce, derhal diyaloglarına daldım, pardon sözlerini balla kestim:P ve diğerini bırakıp kasaya bu kitap ile yollanmalarını sağladım.

2.  "Bebek bakım sorunlarına mucize çözümler" kitabı Arca bebekken en çok faydalandığım kitap oldu. Tracy Hogg'un önerileri bebekli hayatımıza harika bir düzen getirmişti. Yatır kaldır ile zorlu bir sürece soktuğunu inkar edemeyeceğim ama bence bebek bakımı ile ilgili çok doğru bilgiler veriyor. Bebeğinizin ilk yılında düzenine önem veriyorsanız, çok faydalanırsınız. Ama uyarayım, yatağını ayırın, kucakta sallamayın gibi kuralları var. Size aykırı geliyorsa, boşverin.
Aynı yazarın "çocukluğa geçiş sorunlarına mucize çözümler"i de bir o kadar başarılı. Mesela tuvalete ters oturtma önerisi Arca’da çok işe yaramıştı.

3. Mahallenin en mutlu yumurcağı özellikle toddler denen o 2-4 yaş arasında çok yardımcı olmuştu. O naif tatlı bebekten bir mağara adamı çıkınca anne kısmısı biraz afallıyor ama bu kitap sayesinde taşlar yerine oturuyor.

4. Toddler demişken, empati kurmamı sağlayan, isabetli tespitleri olan “2 ve 3-4 yaşındaki çocuğunuz büyürken” serisini tek geçerim. Gerçi Arca 3-4 yaşındayken ben saç baş yoluyor ve empati kuramıyorken kitap bana feci vicdan yaptırmıştı ama her ne kadar kötü hissettirdiyse de faydalanmıştım, şimdi kitaba b.k atmayalım:)

Bizim velet eşek kadar oldu bunun 5-6 yaş için olanını da okudum. Israrla isteyiniz…Gerçi link veremedim üzgünüm, isteyemiyorsunuz, zira Beyaz Balina yayınevinde baskısı tükenmiş. Sahaflardan temin edilebilir belki? Ya da çok eski bir seri olduğu için belki e-kitap olarak düşmüştür korsana:)

5. Çocuğunuzla birlikte büyümek, Naomi Aldort: harika bakış açıları sunuyor, hem çok keyifle okudum, hem de kendimi iyi hissettirdi. Çocuğumuzla büyümüyor muyuz biz de?

6. "Çocuğunuza sınır koyma" ve "Çocuğunuzla İşbirliği yapabilme" : bu iki kitap bence birbirine çok benziyor. Kuralları nasıl koyabileceğimizi, çocuğumuzla aramıza nasıl sınır çekebileceğimizi çok güzel anlatıyor. Seçim vermek, tehdit etmekten ziyade seçimlerinin sonuçlarına katlanacağını anlatmakta bu kitaplardan çok fayda gördüm. Koşul sunmak değil, ÖNCE ve SONRA kavramlarını kullanmayı bu kitaplar sayesinde öğrendim. Kısaca tavsiye eder, konu ile ilgili yazının linkini şuracığa koyarım:)

7. Koruyucu Psikoloji : Bana çok iyi gelen kitaplardan biri. Anne olarak yaptığım yanlışlar yüzünden vicdan yaptırmayan "hiçbir şey için geç değil" mesajı veren ve güzelce yol gösteren bir kitap. Pek az sayıdaki Türk yazar önerimden biri. İlgili yazı için tık.

8. Çocuğum yemek yemiyor: Eğer sofrada sorunlarınız varsa, bu kitap kesinlikle tavsiye!!!

9. Leyla Navaro, Beni gerçekten duyuyor musun? Çocuklarımızı dinlemeyi ama gerçekten dinlemeyi öğretiyor. Arca'nın doktoru tavsiye etmişti, severek okumuştum. Hala da ara sıra açar okurum.

10. Thomas Gordon, Etkili Anne Baba Eğitimi : etkin diyalog nasıl yapılır, çocuğun ağzından nasıl laf alınır? Hepsini anlatıyor. Çocukluktan ergenliğe kadar… Geçen yazıdaki kitabını ne kadar önermiyorsam bu kitabı da o kadar öneriyorum. Bence ergenlikte bile işe yarayacak çok faydalı bir kitap. Bir örnek okumak isterseniz buraya tıklayınız:)

11. Montessori Yöntemi ile Harika Çocuk nasıl Yetiştirilir? Montessori felsefesinin yaşama, doğaya, mimariye ve evin dekorasyonuna adapte edilmiş halini çok seviyorum. Siz de detaya girmek istemem ama en azından evimi, yaşamımı çocuğumu birey olarak kabul ederek düzenlemek isterim derseniz, "Harika çocuk nasıl yetiştirilir?" isimli kitabı okuyabilirsiniz. Adındaki iddiaya bakmayın, oldukça uygulanabilir örnekleri nefis fotoğraflarla sunuşuna bayılacaksınız. Örneklerinden birini anlatmıştım; tık. Ve eğer siz de Montessori felsefesinin detaylarını öğrenmek isterseniz; Maria Montessori, Annelik Sanatı kitabını okuyabilirsiniz. (Bendeki çok eski kitap bile fotokopi evet utanarak söylüyorum, fotokopi ama basmıyorlar işte, o yüzden link veremiyorum.)

12. Daha sade bir hayat, Idle Parent gibi kitaplar da kitaplığınızda olmalı, çünkü farklı bakış açılarına her zaman ihtiyaç var.

13. Biraz eğlenmek biraz kafa dağıtmak, eğlenirken de farkındalığınızı artırmak isterseniz, "Freud'a ne yaptık da çocuklarımız böyle oldu" isimli kitabı okuyabilirsiniz ve tabii benim kitap hakkında yazdıklarımı da:)

14. OSHO - Çocuk. Çocuğunuzu anlamak yolunda size bu güzel eşlikçiyi tavsiye edebilirim:) Size ihtiyaç duyduğunuz empatiyi verecek. Kendinizi sorgulatacak. Hırpalamadan.

15. Çocuğunuz: Evet kendi çocuğunuz. Link veremiyorum, zira henüz yazılmadı, onu çocuğunuz yazıyor, siz okuyorsunuz. Çünkü her çocuk kendi kitabını yazar.

Keyifli okumalar:)




13 yorum:

Unknown dedi ki...

Yeliz bir de derim ki "Anne Baba Çocuk Arasında" Haim Ginot tam bir başucu kitabı gibi;)

Unknown dedi ki...

Bir de 15 numara da herkesin kendi başucu eseri;) Seninkinin o parmağını ısırırım, hoş adam "ilkokula başlayacağım sen ne diyon teyze" diyebilir:)))

yeliz dedi ki...

Deniz iflah olmam ben sipariş verdim kitabı puahahahah

Adsız dedi ki...

Benim başucu kitabım " Koşulsuz Ebeveynlik: Ödül ve Cezaları Terk Edip, Sevgi ve Akılcılığa Yönelmek" Alfie Kohn - Görünmez Adam Yayıncılık
Kesinlikle tavsiye ederim ve tabii ki listedeki 15.sıra paha biçilmez kitap her anne için :):)
Sevgiler,
Petek

annegazetesi dedi ki...

Nacizane ben de Hürriyet Gazetesi'nde yazan Özgür Bolat'ın yazılarını çok beğeniyorum, tavsiye ederim.

Şu anda senin 3 numarayı okuyorum cidden güzel kitap, hem işe yarar önerileri var hem çok kolay okunuyor. Ağdalı bir dili yok.

Leydi'nin Günlüğü dedi ki...

Her birini not alıyorum. En kısa sürede alıp başlayacağım , sevgiler.. Ve unutmadan teşekkürler bizi aydınlatan bir post hazırladığın için..

Cebimdeki renkler dedi ki...

Çok teşekkürler nefis öneriler. Okumadiklarimi yazdım listeme ben de. En son okuduğum "Ama bu haksızlık" Anthony E. Wolf kitabı da bana çok yol gösterdi ve söylediğin 3 koşulu da sağlıyor :) Sistem Yayıncılık

Unknown dedi ki...

Ya ben hiç bu tarz kitaplar okumadım bu listeden denesem mi acaba? Benim gibilere faydalı bi yazı olmuş çok teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

Ya ben hiç bu tarz kitaplar okumadım bu listeden denesem mi acaba? Benim gibilere faydalı bi yazı olmuş çok teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

ahahaha o zaman bir diğerini yazmayıp seni frenleyeyim:)

Adsız dedi ki...

Yeliz çok teşekkürler. Sevgiler...Sezen

okuyanguzel dedi ki...

Merhaba Yeliz,
Anne Baba Çocuk Arasında adlı kitabı yeni okuduğumdan bir önceki postun yorumunda bahsetmiştim. Hemen uygulamaya koydum ve evet kesinlike işe yarıyor.

Listenden okumadıklarımı not aldım.Kısa sürede okuyacağım çünkü şimdiye kadar pek sorun yaşamadığım 9 yaşını bitirmek üzere olan oğlumla ciddi sorunlar yaşamaya başladım. :(

kisakahvemolas dedi ki...

Müthiş faydalı bir yazı olmuş.