26 Şubat 2019 Salı

Yazık lan bana!

Eğitime sardım. Ne yani kırkımıza geldik diye unumuzu eleyip eleğimizi asacak mıydık? Hangi devirde yaşıyoruz? ‘50s? 

Kurumsalda çalışmanın en birinci avantajı beleş eğitimler. Kurum, kuruma faydan olsun diye seni eğitime gönderdiklerini sanadursun - ki illa ki faydası oluyordur - sen kişisel gelişe dur anacım:) 

Çoğu zaman eğitimlerin inek öğrencisi konumuna düşüyorum? Neden? Çünkü eğitimcilerin feyz aldıkları kitapları, makaleleri, gerek kendi gelişimim gerekse çocuğumu yetiştirmek için hatmetmişim. 

Dahil olduğum son eğitim “advanced communication and self management”. Tercümesiyle uğraşamayacağım bir zahmet google translate bebeyim. Şahsen communication kısmı on numara, self management desen sallantıda. Onu halletmeli zira kimi zaman kontrolden çıktığım oluyor, allah affetsin. 

Eğitime kaydımı yaptırayım mı derken on küsur senedir şirkette çalışan arkadaşım Marijke’den departmana bir mail geldi: arkadaşlar eğitimi kaçırmayın! Aldığım en faydalı eğitimdi! 

Ah Marijke sen dersin de ben atlamaz mıyım!

Allah biliyor ya, “eğitimi alacağız ama zaten bildiklerimi anlatacaklar, “ diye aklımdan geçirmediysem şerefsizim. Nitekim “etkin insanların yedi alışkanlığı” kitabının yazarından bahsederken hoca, atladım! Okudum ben onu! Okumadığım var mı acaba:) 

Bu kadar okumuşluğum olup da, bu eğitimlere katılıyor olmamın iki sebebi olabilir: 1. ziyadesiyle mütevazi bir insanım, "oldum" demiyorum... 2. okuduklarımdan bir b.k anlamamışım.

Hepimiz sebebin 1 olduğunu biliyoruz değil mi? Bilmeyenler için iki seçenek var: 1. sağ üstteki çarpı işaretine tıklayıp aramızdan ayrılmak 2. Blogun arşivine dalarak şahsımı tanımak...

1 cevabını seçenlere güle güle, 2 ile devam edelim.

Eğitim için yapılması gereken ilk şey bir kişilik testini tamamlamaktı. Tamamladık. İş başvurularında aşina olduğumuz tarzda bir test. Dört renk var: Kırmızı, mavi, yeşil, sarı
NLP Kişilik testi (Renginiz hangisi acaba :) ??
Her insanda her renkten var, ama bazılarından biraz fazla var, ya da şöyle diyelim: Sen o renkleri iş hayatında daha fazla kullanıyorsun, insanlar o renkleri daha fazla görüyor sende.

Mavi: Detaycı, analizci, meraklı, soru soran, biraz soğuk, ciddi...
Kırmızı: aceleci, talepkar, öncü, rekabetçi, kaybetmeyi sevmeyen, mücadeleci
Sarı: Dışa dönük, beğenilmek isteyen, arkadaş canlısı, ikna edici
Yeşil: sadık, uyumlu, sakin...

Detayları merak edenler için yapabileceğim tek şey bir link vermek: tık

Biz konumuza dönelim.

Yaptığın testin sonucunda bir kişilik analizi sunuluyor sana. Ben? Ben ayarsızım, net.

Neden mi? anlatayım.

Yukarıda belirttiğim renklerden mavi ve yeşil içedönüklüğü, kırmızı ve sarı dışadönüklüğü ifade ediyor. Karar vermede kırmızı ve maviyi öne çıkaranlar mantıksal, sarı ve yeşili kullananlar duygusal karar verenler... Normal bir insansan, kırmızı-yeşil ya da mavi-sarı renklerinin belirgin olması pek olası değil, veya bilinçli yansıtılan kişiliğine ait renklerinin (başkaları ile etkileşim halinde iken), az bilinçli (yani tamamen kendi halindeyken) yansıtılan kişiliğine ait renklerinle aynı olması beklenir.

Ben? Ben manyağım.

Gerçi blogu baştan sona okuyanlar, kanımca bu karara varmak için kişilik testine ihtiyaç duymamışlardır.

Neyse... Eğitimciyi çok pis bunalttım. Dedim ki, "bu ben olamam! Ben çift kişilikli miyim?" "Hayır", dedi, "bu çok normal". "Yav bırak allasen, böyle karakter mi olur? Ben anormal bir psikopat mıyım?" "Hayır canım, olur mu  öyle şey" dedi. E be kadın benim renkler ters köşe, bilinçli bilinçsiz kişiliklerim daha da ters köşe, böyle insan mı olur? Ben bildiğin manyağım! dedim, ay hala normal diyor başka bir şey demiyor.

Sınıfta benim profilimde çıkmış bir allahın kulu yok. Bir tane absürd var onda da bütün renkler eşit çıktı, ay canıma minnet, dengeliyim der geçerim, ben dengeli bile değilim! Neyim lan ben?

Eğitmen bana, kişilik testi sonuçlarımın Türkçesini gönderdi, üstüne ekstradan test ders notlarını benimle paylaştı. Sınıfta halime acıyanlardan Lorenzo, evvelden okumuş olduğu bir kitabı önerdi, Luigi Prandello'dan "Biri, Hiçbiri, Binlercesi".

Hepsini okudum. Beni bu hayatta en iyi tanıyan muhterem kocamla paylaştım, İş arkadaşlarımla paylaştım. Sonuç? Herkes benim profilimde yazanlarla hemfikir, dahası ben de hemfikirim. Test doğru ben manyağım. Yazık lan bana!

9 yorum:

SevKoz dedi ki...

Ay çok hastaydım dün gece 1 e kadar serum aldım ama sayende sabah sabah gülme krizi geçirdim gerçekten çok tesekkurler

Ecehan dedi ki...

Aaaa çok güzel bir test olmuş. Ve ama sen manyak değilsin ;))Ya da hepimiz mi manyağız?

Babaannemintakvimciği dedi ki...

çok güldüm çok ...testler ne der ne demez bilmiyorum ama bence siz çok şekersiniz ...sevgilerimle...

Colorful dedi ki...

Sirketteki Sales egitim kapsaminda bende yaptim bu DISC i iki ay once. Sonuclar feci accurate Yeliz. Ben sonuclari degerlendirdigi 1 saat session yaptim trainer ile. Hatta sonuclari birkac arkadasima gonderdim hepsi aa bu sen dedi, esim de dahil :) DISC i s0n 15 yil icinde 2-3 kez yapmis calisma arkadaslarim sonucun hep ayni ciktigini soylemisti bir de.

Furkan YETEK dedi ki...

Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

yeliz dedi ki...

:)

yeliz dedi ki...

teşekkürler :)

yeliz dedi ki...

evet korkutucu derecede doğru. Zaten profilim bu kadar doğru çıkınca daha da yazık lan bana dedim :))) ama ben yıllar içinde değiştiğimizi düşünüyorum, dur onu da başka bir yazıda anlatayım

yeliz dedi ki...

teşekkürler :)