3 Mart 2019 Pazar

Sevin lan beni!


Renklerimi söylemedim, değil mi?
Söyleyeyim zira asıl anlatmak istediğim renk değil.



Mavi- sarı benim renklerim. Yani iki zıt kutup: Cool Blue + Sunshine Yellow.
Image result for insights discovery

Başkaları ile etkileşimde isem, işteyken beni böyle görüyorlar: Mavi, yani detaycı, kuralcı, ciddi, soru soran, her şeyin nasıl olduğunu öğrenmeye çalışan, güvenilir, iyi konsantre olabilen, tutarlı, objektif, sistematik, pratik, mantıklı, ve aynı zamanda biraz sarı, sunshine parlayan, yaratıcı, süper çözümler bulabilen, koordinatör...

En kendim olduğumda, başkalarıyla etkileşimde olmadığımda ise tüm bunların tam tersiymişim. Yani kırmızı- yeşil.

Yani bir dairenin ne kadar zıt yönü varsa, hepsi bende, bilinçli- az bilinçli...

Ve hayır, eğitmenin tersine, bunun normal olduğunu düşünmüyorum. Tamam psikopat değilim ama normal de değilim. İnsanların büyük kısmı, ya yeşil mavi, ya mavi kırmızı, ya kırmızı sarı ya da yeşil sarı çıkıyorlar testin sonucunda. Benim gibi mavi sarı çıkmıyorlar, ya da kimse onlara kimseyle iletişimde olmadığında kırmızı yeşil özelliklerin ağır basıyor, sen busun aslında demiyor. O grafiteki dörtgenler var ya, onlar iç içe geçmiş durumda, normal bir insanda.

Ben? Ben işte öyle ortaya karışık...

Önceki yazıda bahsettiğim gibi, tüm renkleri bilinçli ya da az bilinçli olarak bünyede barındırmam bende bir rahatsızlık oluşturdu. Normal olduğuna ikna olmadım, belki de eğitmenin yetersizliği, bilemiyorum. Grafiklerin nasıl çıkarıldığına dair manueller gönderdi bana, profilimin Türkçesini de gönderdi ki, ihtiyaç yoktu, profil analizim her dilde benimle örtüşüyordu.

Ben zaten profilimin analizine itiraz etmiyordum ki... Beni bu hayatta en iyi tanıyan kocam bile "bu sensin!" demişken nasıl itiraz edebilirim ki? Benim o!

Observer Creative Coordinator (yaratıcı gözlemci koordine eden)
An individual in the Creative Position may have a graph that looks like this

Benim derdim, benim neden böyle olduğumdu.

Anlamalıydım.

Evet böyle tipler vardı, bunlara "creative" deniyordu ama bunların pek normal olduğu söylenemezdi.

Okuduğum bir yazıda creative kişilerin neden böyle olduklarına dair bazı psikolojik tespitler yapılmış:
1. Kişi, hayatında bir geçiş dönemi yaşıyor olabilir. (Yani :) )
2. Kişinin ebeveynleri birbirine zıt kişilikte olabilir. (evet doğru! Harika bir ailede büyümüş olabilirim. Ama annem ve babam birbirinden gece ve gündüz kadar farklı iki kişilik. Onları idare etmenin ne demek olduğunu bir bana bir de ablama sorun. )
3. Kişi büyürken sürekli yer değiştirmiş ve dolayısı ile kendini her değişiklikte yeniden inşa etmek zorunda kalmış olabilir. (sadece bu maddeye katılmıyorum çünkü ergenliğim, bırak evi mahalleyi, şehri, ülkeyi... aynı odada geçti :P)
4. Kişi büyürken yüksek taleplerin, mücadelelerin ve travmaların etkisinde kalmış ve bunlarla başa çıkmak için farklı stratejiler geliştirmiş olabilir. (Detaya girmeyeceğim çünkü roman olur, fakat evet kesinlikle katılıyorum.)

Evet canlarım geçen yazıda "yazık lan bana" derken acitasyon yapmıyordum, acıların çocuğum ben!

Dengesizim, önceden tahmin edilebilen biri değilim ama bir taraftan da arabulucu, koordinasyonu sağlayıcı, yaratıcı, çözümcü bir insanım, sevin lan beni :)

PS 1: Vallahi kendimi çözünce rahatladım. Hep böyleydim diyemem, özellikle ergenlikle birlikte hep böyle oldum biliyorum. Evvelinde yani çocukken despot, dominant, rekabetçi, kıskanç, kendine aşırı güvenli bir kırmızıydım. Yıllar içinde kendimi nasıl törpülediğimi şimdi fark ediyorum. Yıllar içinde bu yönlerim, fazla ilgi gösterilmeyen evin küçük çocuğuna dönüştü. Biraz ortaya çıkarmalı bence, nitekim bu eğitim süresince nasıl saldırgan olunur, tekrar öğrenmeye çalışacağım.

PS 2: Bu testi ve sonuçlarını neden bu kadar taktığımı düşünenler olabilir. Sebebi Jung. Ben Jung'un öğretilerine, çıkarımlarına çok değer veriyorum. Bu testte de Jung'tan kısımlar var. 

10 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Seviyorummmmm hem de çoookkk :)

GeCe dedi ki...

Madem anladın bence şimdi bu zenginlikten yararlanma zamanı. Çok renkli bir kişilik derler ya kelimenin tam anlamıyla öyleymişsin.

Acaba bu testlerin basitçe online yapılabilir olanı var mıdır merak ettim şimdi :))

Colorful dedi ki...

DISC ucretli bir test bildigim kadariyla. 60-70GBP gibi ucreti var yanilmiyorsam.

yeliz dedi ki...

Evet 120 euro dediler bize de :( paralıymış.

yeliz dedi ki...

Ben de:))))

Vuslat dedi ki...

İş ortamında nasıl birisin bilemem ama sosyal medyada biz seni gayet seviyoruz.

Babaannemintakvimciği dedi ki...

sonuç olarak bence siz kendinizi seviyorsunuz kendinizden memnunsunuz ben öyle hissettim ve bence önemli olan bu...sevgilerimle...

yeliz dedi ki...

Ben de seni:)

yeliz dedi ki...

Bence de:) her şey kendini sevmekle başlıyor.

Adsız dedi ki...

http://habibbostan.com/bel-fitigi-tedavisi/
Mükemmel bir yazı. okuyun öğrenin.