21 Temmuz 2019 Pazar

Bilmek yetmiyor bazen

Benim ruh ve beden sağlığımın hayrı için ailemin olması büyük nimet. Yalnızken kendimde psikopat semptomlar görüyorum. Ne gibi mi?

Mesela asosyalim. Bütün hafta sonunu evde geçirdim ve bundan hiç rahatsız olmadım. Tehlike! 

Yine bütün hafta sonu, domestiğe (ütü, yemek, temizlik) bağlamadığım zamanlarda çalıştım, hatta çalışmak için yemek davetlerini bile reddettim. Geçenlerde evde çalışırken de akşam yemeği yemeyi unutmuştum. Ben yalnız yaşasam var ya, asosyal, işkolik ve mutsuz kadının teki olurum yeminle!


Duru'nun tavsiyesi bızlatma kahvaltıları da olmasa muhtemelen gıdasızlıktan öleceğim. 

Bızlatma kahvaltısı ne mi? Anlatayım. Kefirin içine çilek dilimlerini, bir de yulafı atıyorsun, bızlatıp içiyorsun. Bu kadar. En azından sağlıklı. 

Hayır yani kilo versem bari. Yaş kırka gelince o iş zor bacım, aç da kalsan gitmiyor kilolar, yerleşik hayata geçiyorlar. Halbuki nasıl da biliyorum her şeyi, yani ne yapmak gerektiğini... 

Bilmek yetmiyor bazen.

Ne zamandır saatim yoktu, bozuldu, tamir de ettirmedim, öyle kaldı. İlker de bana yaşgünü hediyesi olarak bir saat aldı, akıllı olanlarından. Akıllı olsun diye ben istedim, sadece saate bakmayayım, aktivite bilgilerimi, işime yarayan pek çok uygulamayı da kullanayım dedim. 
bunu o kadar az görüyorum ki,
hatıra olsun diye fotoğrafını çekmişim :)
Hep ertelediğim, üzerine ciddi emek vermediğim, acelesi olmayan lakin uzun vadede çok önemli yararlar sağlayacağını bildiğim bir şey için yapılacaklar listesinde yer alıyordu bu saat: Altı ay içinde spor yapma / yaşamıma daha fazla hareket katma hedefi.

Saatin bana faydası şu oldu: Gün içerisinde aslında ne kadar az hareket ettiğimi, bedenimle ilgili faydalı hiçbir şey yapmadığımı. Üstelik neler yapmam gerektiğini bilmek için saate de, gecenin 23:30'unda "egzersiz halkanızı tamamlamak için hala vaktiniz var" demesine de ihtiyacım yok. 

Biliyorum. Günde en az on bin adım atmam gerektiğini, akşam yemeğini yediden önce yemem, ekmeği kesmem, çikolataya hayır demem, çok su içmem, birayı azaltmam, kahve yerine beyaz ya da yeşil çay içmem, ileri yaşlarda sağlık sorunu yaşamamak için kilo kontrolü yapmam gerektiğini çok iyi biliyorum.

Peki bunları bilmek uygulamamı sağlıyor mu? Maalesef.

Demek ki bilmek yetmiyor bazen... 




2 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Pazartesi sabah gelip iki yazı görme mutluluğu :))

Aynı aynı 4 kg aldım. Çok pişmanım. Vermeliyim :(

yeliz dedi ki...

ay sen müthiş kilo vermiştin bir ara. bu 4 kilo mutluluk kilosu mu acaba :)) aman sağlık olsun boşver .