3 Kasım 2021 Çarşamba

Bayramlar, değerler, Atatürk…

 Belçika’da Kasım ayına tatille başlanır, 1 kasım azizler günü, tatil. Bu civarda bir haftalık okul tatili olur ve bizim ofis özellikle de okul çocuğu olanlar tüm hafta izin alırlar. Ben de kocamın dönüşü oğlumun tatili derken iki gün izin aldım, sakin birkaç günün tadını çıkarıyorum. 

Haftaya da uzun haftasonu yapmışlar, ayın onbirinde birinci dünya savaşının ateşkesi kutlanıyor, peşi sıra haftasonuna denk gelmiş resmi bir tatili koymuş dört gün tatil etmişler. Tabii bunlar bizim memlekette aşina olunmayan bayramlar, kutlamalar…


Ne azizimiz var ne de birinci dünya savaşının ateşkesi bize yaramış…


Gurbette çocuk olmanın gereği hem yaşadığım memleketin hem de doğduğun memleketin tarihine, değerlerine hakim olmak, en azından farkında olmak. Zenginlik bence… şans.



İlk geldiğimiz yıl, buradaki Türk çalışanı çok olan bir şirketin organize ettiği 23 nisan kutlamalarına Arca’yı götürmek için kilometrelerce yol gitmiştim. Arca şirket çalışanlarının gösterilerini izleyip marşlara eşlik etmişti, sonradan düşündüm, belki de pek gerek yoktu. Neden biliyor musun, çünkü bence değerler aile tarafından verilmeli, iki saat şiir marş dinleterek değil. Yani illa ki bir Türk okulunda okumana gerek yok Atatürk’ü anlamak için. Nesilden nesile aktarılabilir, Türkiye’de yaşamasan da… çünkü Atatürk’ü anlamanın kıymeti hangi ülkede yaşarsan yaşa, hangi millete dine mensup olursan ol, değişmez. 


Arca’nın okulu bizim şirketin karşısında, dolayısıyla ofise gittiğim günlerin sabahında araba sohbetleri yapıyoruz. Son birkaç günün konusu, Türkiye’deki milli bayramlarımız ve tabii ki Atatürk’tü. 


Türkiye’deki kısacık eğitim hayatında(ilkokul 3. Sınıfa kadar) Arca, 23 nisanı çocuk, 19 mayısı gençlik bayramı biliyordu, en isabetli bilgisi 29 ekimdi evet cumhuriyet kurulmuştu peki bu ne demekti?


Kronolojik sırayı, Atatürk’ün neyi ne zaman nasıl yaptığını anlattıkça, bizim evin ergeninin merakı arttı, nihayetinde Atatürk’ün bir diktatör değil, aksine bir isyankar, hatta cumhuriyeti kurduktan sonra bir halkı topyekün dönüştürmek için bir devrimci olduğunu anlayınca “vay be!” Dedi, vay be! 


Okullarda Arca’nın yaşıtlarına milli değerlerimiz, bayramlarımız, Atatürk’ümüz nasıl anlatılıyor şimdilerde, bilmiyorum, bildiğim, ne anlatılırsa anlatılsın, Atatürk’ü ve devrimciliği her evde konuşulmalı.

2 yorum:

Ecehan dedi ki...

Kesinlikle haklısınız... Arca'nın bloğu vardı, yazıyor mu? ;)

okuyanguzel dedi ki...

Artık her sene okul açıldığı hafta 15 Temmuz Bayramı nı kutluyoruz, anıyoruz. Bütün bir hafta çocuklara bununla ilgili şeyler yaptırılıyor. Cumhuriyet Bayramı neymiş ki bunun yanında hissiyatı oluşturuluyor bence :(