18 Ekim 2012 Perşembe

Günün sebzesi: Közlenmiş kırmızı biber

Bu ara mevsimi kırmızı biberin. Eskiden ben bunun bir etli dolmasını yapardım, üf hafif acılı filan yerken aklın çıkardı şerefsizim. Ama gel gör ki artık karbonhidrattan yana temkini elden bırakmıyor, dengeli besleniyoruz.
Mutfak blogger’ları gibi uzun uzadıya tarif verecek değilim. Tek diyeceğim bu yemeğin en can sıkıcı kısmı közledikten sonra kabuklarını soymaktır. Öncesi sonrası kolaydır malumunuz.

İyice yıkar, kurularsın, yağlı kağıdın üzerine sererken birkaç yerinden delersin biberleri, 180 C’de 20-25 dakikada ilik gibi olurlar.

Hah işte şimdi püf noktası geliyor! İlik gibi olmuş biberleri soğumasına fırsat vermeden buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını iyice kapatıyoruz. Kendi kendilerine soğurken terleme yapıyorlar, böylece kabuğu etinden kolayca sıyrılıyor. On beş dakika kendi kendilerine bırakmak kafi.
O kadar kolay ki minik parmaklar bile soyabilir!
(Hayır abicim! Çocuk işçi çalıştırmıyoruz! İnce motor gelişimine katkıda bulunuyoruz)
Sonrası mı? Bol sarımsak rendesi, zeytinyağı, elma sirkesi…

Şefin tavsiyesi, yanına tarhana çorbası ve kızarmış çavdar ekmeği : )


4 yorum:

Kız Kardeş Derya dedi ki...

Bugünün menüsünde bu güzellerden var bayılırım bende.O küçük parmaklara da ayrıca bittim! Sevgiler..

Cigdem dedi ki...

elinize saglik Arca'yla:), ben hastasiyimdir bu biberin, közlenmisi, dolmasi, ölüsü dirisi farketmez:). bu sok sogutma isini de bir deneyeyim, ben genelde sonlara dogru izgarayi acip, iyice közlüyorum, kabuklar kabarip ayrilsinlar diye.

firina atmadan cekirdeklerini cikariyorum, sadece tepesini kesip bosaltmak suretiyle, soyarken cekirdek yapismasi olmuyor. tepe kesik oldugundan delmeden de olur. görüldügü üzere söz konusu biber olunca yorum kisminda destan bile yazabilen biriyim:).

Elif dedi ki...

Bu biiberin bir asigida benim..her sekilde pismisini her ogun yerim yerim de doymam...
Bu arada Cİgdem'e katiliyorum yikadiktan sonra kafasini kesip icini ayiklarsan hem cok daha cabuk pisiyor hemde pullariyla tekrar ugrasmak zorunda kalmiyorsun..

laleninbahcesi dedi ki...

sabah kahvaltısında bile yeriz..Görümcemgil, közzledikten sonra içine dereotlu,falan lor dolduruyor ben de tulum peyniri,sonra dilim dilim kes yi:)