17 Ekim 2014 Cuma

Mevsiminde

Sizin yaşadığınız şehri bilmem ama biz burada İzmir’de hala son yaz yaşıyoruz. Yapraklar kurudu, ayaklarımızın dibine düştü, sabahları ise, insan üzerine ince bir mont olsun, almak istiyor. Gel gör ki hala gün içinde ve hatta akşamları hala sıcak. Dilim sonbahar geldi demeye varmıyor. İnsan bir ürperti, bir battaniye sıcaklığı arıyor önce…

Mevsim güze dönerken sebze-meyveler de dönüşüyor. Sevenler tezgahlarda kereviz görünce gülümsüyorlardır, eminim. Aman söyleyeyim henüz soğuk yemedi kerevizler, kış aylarındaki gibi olmaz. Bugünlerde coşkuyla aramıza katılanlar olduğu kadar sessizce aramızdan ayrılanlar da var… Semizotu, taze fasulye, bamya…

Geçen fark ettim ki, bu devir teslim törenleri sırasında ben geçmiş ayların gıdalarıyla ilgili derin bir muhasebeye giriyorum. Hayır, tabii ki, kendimle ilgili değil. Arca ile ilgili…
Hatta geçtiğimiz haftalarda İlker’le etraflıca konuştuk.
“Mevsiminde bamyaları yedi mi, aman yedi pek güzel, etli yedi, kıymalı yedi, haftada en az bir yedi. Buzluğa da attık birkaç öğünlük var, oh…”

“Bak semizotunun da yemeğini seviyor boşuna salatasını yedireceğiz diye uğraştık. Adam üzerine boca ediyor yoğurdu ohhh… Geçen en sevdiği yemeklerin başında saydı yav…”

“Patlıcan? Yok patlıcana ıyyy diyor. Vallahi çok da tın! O kadar da faydası yokmuş öyle diyorlar. Boşver yemeyiversin. Barbunya da zorla yiyor, ite kaka… Fasulye de bir ara baydıydı değil mi? Sonra yeniden sevmeye başladı neyse ki… Kabak hiçççç, halbuki eskiden ne çok severdi… ”

“Aaa ama bak biberi, domatesi, acuru çok yedi bu yaz. İyi oldu.”

“Armut az mı yedi? Hmmm evet bir defa denk geldi, o limon armutlardan. Karpuz da çok yemedi, kötüydü bu sene karpuzlar tatsız… Ama şeftali, üzüm çok yedi Allah için, kiraz da… Kayısı sevmiyor bence”

“bence de…”

Herkes mi böyle yoksa sadece ben mi manyağım?
Bu kadar korkmayasın, Arca'ya şu yedin bunu yemedin yapmıyoruz tabii ki... Sadece severek yediklerinin faydalarını sayıp olumlama yapıyoruz. 

Ama vallaha kınama bacım! Zaten her tarafımızı hormondu, GDO’ydu bilmem neydi sarmış durumda. Paketli gıdadan uzak tutalım, şekeri kısıtlayalım, hepsine eyvallah da insan gerçekten ne yedireceğini şaşırıyor. Bak şimdi bu muhasebeye göre Arca yaz aylarının bereketinden ziyadesiyle faydalanmış görünüyor. E, iyi tamam da kışın ne halt edeceğiz bilmiyorum…

Arca denen velet her ortama her duruma kısa sürede adapte oluşuyla cümlemizi hayrete düşürürken, yemek konusunda inanılmaz muhafazakar. Yeni bir şey denetmek imkansız.

Yıllarca haşlanmış yumurta yedi, onun da beyazını sadece. İlker ne omlet yaptı, neler denedi, yok! Bir krepe tamam dedi aylar sonra. Sonra bir gün kaşarlı omleti o cüceye çırptırdım ve bam!! O günden beri bu dandik omlet favorisi…. 

Eh iyi de arkadaş, bu yumurta mevsimsiz bir gıda, sabrediyorsun, bak oluyor bir şekilde ama mevsim dediğin geçiveriyor. Uzun zaman önce öle bayıla yedirdiğim ve son kış tırnağını sokmadığı karnabaharı nasıl yedireceğim? Ya pırasayı? Sırf yesin diye, nefret etmeme rağmen ben bile yedim yav! Pırasa dö condonblö gibi antikuntinden bir yemek uydursam zinhar yemez! Elimizde hepi topu bir ıspanak var bu kışa, keyfi olursa bir de kereviz. Ne yiyecek lan bu çocuk! 

Bak şimdiden tırıs tırıs… Allahtan balık var mevsimi şimdi mis gibi… Haftada 1-2 alabilsek ne iyi olur. Yanına marul salatası… mis…

Vitamini de meyveden alsın diyeceğim, dayarız mandalina, portakal diyeceğim de tırsıyorum.

Neden dersen... Bak şimdi alerji sonuçlarını bekliyoruz. Dün çıkacaktı, te Ankara’lara gönderildi, daha ses yok. Tırsıyorum. Boktan bir sonuç çıkmasın, tamam mı? Artık bu ekrana bakıp trans mı olursunuz, evrene mesaj mı iletirsiniz ne edersiniz bilemiyorum ama inşallah korktuğumuz kadar alerjik bir bünye çıkmaz. İnşallah balık yemeyecek, portakal yasak, domates tüketmeyecek gibi Arca’nın sevdiği ve çok faydalı gıdalardan uzak kalmasına gerek kalmasın, tamam mı anlaştık mı?
Anlaştıysak, bizi önümüzdeki yaza kadar terk eden yaz lezzetlerine şükrederek yazıyı bitirebiliriz…

#80şükürvesilesi Nr 6

28 yorum:

Nil dedi ki...

Bizde yemek seçen cüceden çok babamızdır. Geçen sene ilk defa pırasalı börek yaptım : " pırasa bu dünyaya börek olmak için gelmiş ne diye yemeğini yapıp işkence ediyorsun zavallıya" dedi. Pırasa yedirmenin yolunu bulmuş bulunmaktayım.
Karnıbaharı kızartıp sarmısaklı yoğurtla dayıyorum.
Ispanağı temizlemesi zor diye annemden nasipleniyorum.
Brokoliyi benden başkası yemiyor.
Kereviz daha yeni girdi mutfağımıza.
Ee ne kaldı geriye?
Bakliyata gömeceğiz yine :)

Ayla dedi ki...

Fırında Karnabahırı denediniz mi hiç.. Benim oğlum bu haliyle 2-3 dilim yiyor ve ben artık yeme diyorum:) Bizim evde kışın on günde bir pişer. Eğer bu kış Arca yemezse bu haliyle tavsiye ederim.

http://hanimignesi.blogspot.com.tr/2007/11/frnda-karnbahar.html

Bu arada inşallah Ankara'dan güzel haberler ulaşır evinize.

yeliz dedi ki...

ay ben de deneyeyim pırasalı böreği belki ben de severim:)
mesela babaannesi ıspanaklı böreğin içinde kakalıyor, nefis oluyor, söylemiyoruz tabii:)

yeliz dedi ki...

ohoooo güzele benziyor. Deneyeceğim:)
çok teşekkürler iyi dileklerin için inşallah:)

ahu dedi ki...

Yeliz bende pırasalı börek diyecektim ki zaten denmiş:) Birde pırasa soğangillerden :P olduğu için çiğ olarak salatalara çok yakışıyor. Bir dene istersen emin ol tadından anlamaz ki çiğ tüketmek daha sağlıklı zaten. Patates salatası yada morul salatasıyla başlıyabilirsin.Pırasalı patates köftesi de denenebilir :)

ahu dedi ki...

Birde pırasadan dolma yapılıyor yemedim ama güzel olabilir

Gulcin dedi ki...

Bak ayni seyi yazacaktim :) ben sahsen zeytinyaglisina bayilirim ama ilk kez yemeyi 21 yasinda kabul ettim :))) Ama pirasa hakikaten borek icin harika Yeliz bir de koftesi cok guzel oluyor. Belki onu da yer cuce :) Test sonuclarini merakla bekliyorum haydi kalbini ferah tut insallah beklediginiz gibi hafif gelsin.

annegazetesi dedi ki...

Ben 5 yaşındayken alerji hastası olduğum ortaya çıkmıştı (milyon tane testten sonra). Ama neye karşı? (Bak burası çok güzel) Kola, cips, çikolata, şeker, sakız, yani bakkalda satılan her türlü zararlı aburcubur veeee sigara dumanı! O yüzden bakkal ürünlerine hala çok mesafeliyimdir ve asla sigara içmedim. (Seni kandırmışlar, nasıl olur, deme, çünkü koruyucu katkı maddesi var ya hani raf ömrü uzatangiller, hah işte ona alerjim vardı benim) İnşallah cücenin de alerjisi ya o tip ürünleredir ya da hiç alerjisi yoktur. Aklımıza öyle domates, yumurta, balık falan getirmiyoruz. Dimi?

Itır dedi ki...

Kapuska ile aranız nasıl? Arda beni pek şaşırttı, iki kıştır gömülüyor kapuskaya! Bunda tabii benim pişirmememin, evgili Mumu'muzun pişirmesinin katkısı büyük. Farklı bir şekilde yapıyor, çok ufak kesiyor lahanayı ve yeşil mercimekli pişiriyor. Arda zaten yeşil mercimeği seviyor (kara şimşek dediğim sene onunla da barışıp baştacı etmişti!) o yüzden pek sevdi mercimekli kapuskayı. Ufak kesilince de öyle çataldan sarkıp bööö diye sallanmıyo, sanırım o görüntüden de hoşlanmyordu..Bir de baharat kullanmaktan hoslanıyor, sanırım kndini daha büyük hissediyor :) Önüne kimyon da koyunca onu serpip yemek hoşuna gidiyor..Fikir olabilir belki bunlar..İyi haberler işallah!

yeliz dedi ki...

ay inşallah yumuşacık bir sonuç olur:)

yeliz dedi ki...

evet çiğ deneyeceğim. Galiba o cıvık cıvık yemeği içimi bir hoş ediyor. Halbuki ne çok seveni var değil mi:) dolmasını hiç duymamıştım ilginçmiş:)

yeliz dedi ki...

ay inşallah böyle boktan şeylere yani gıda koruycu şeysine alerji çıkar çıkacaksa:) şu son bir ay hemen hiç çikolata yemedi. kraker bisküvi de yemedi neredeyse... bir de kendisi yemek istemiyor allahtan şimdilik iyi bir iradesi var. kuru meyve ve kuruyemişlerle atıştırmalık yapıyoruz çok seviniyorum:)

yeliz dedi ki...

kapuska bizim evde pişmezdi, ama üniversitede yemiş sevmiştim ben. Annem hep sarmasını yapar lahananın ve arca ona bayılıyor allahtan. ve yeşil mercimeğe de bayılıyor, çok ilginç:) ben hiç yemem mesela. tabii biz sevindirik oluyoruz. Olur da bir gün sarmasından yemeyecek olursa deneyelim mercimekli kapuskayı, çok teşekkürler:)

GeCe dedi ki...

İnşallah sonuçlar yüzünüzü güldürür. Pırasayı kesinlikle börek diyorum ben de eğer peynirli börek seviyorsa peynirle karıştırın nefis oluyor. Brokoli ve karnabahar kızartıp sarımsaklı yoğurtla güzel olur ama brokoliyi fırında graten şeklinde (beşamel sos peynir vs) pişirince (ama mutlaka içine biraz dilimlenip hafif kızartılmış patAtes de ekleyerek) şahane olur. Karnabahar da aynen böyle patatesle veya kıymalı harçla katştırıp graten olunca daha güzel yeniyor

Adsız dedi ki...

İnş.Arca nın sonuçlar tertemiz gelir ve her şeyden istediği kadar yiyebilir.
eğer omlet yiyorsa sana harika bir pırasalı omlet tarifi vereyim.1 tane pırasa incecik kıyıyoruz içine peynir rendeliyoruz biraz süt, 2-3 adet yumurta,maydanoz,dereotu,biraz kabartma tozu,az un(yulaf ,mısır çavdar vb)biraz sıvıyağ bunları karıştırıyorum.tereyağ erimiş olan tavaya kek kıvamında olan bu karışımı döküyoruz ve tavanın kapağını kapatıyorz.kabarmaya başlayınca hafif sallayıp ters çevirmek için büyükçe bir tabak kullanıyorum.Sonra hoop diğer tarafını pişiriyorum.Her hafta sonu o yeşillikli olan seyden istiyor Çınar:) ayıla bayıla yiyor.herşey olduğu için içinde 1 dilimi bile yemesi kafi bence.
Malzemenin ölçülerini sorma çünkü hepsi göz kararı:) not:içine çörekotuda koyunca güzel oluyor.
Adile

Öykücü dedi ki...

Sebze ve meyveye alerji çıkmayacak, kesin! Deterjanlara olabilir belki.Sabun tozu kullanırsınız siz de.

Ben doğduğumda sabuna alerjikmişim, doktorlar anlayamamış, ölüyormuşum neredeyse.Anne bezlerimi kaynatıp asarmış, sarı sarı çok utanırdım komşulardan diyor:)

Beslenme konusu benim de aynı.Ne yedi ne yemedi hesabındayım hep.Pırasayı haşlanmış nohutlu, sarımsaklı, limonlu, kuru naneli denediniz mi? Tıpkı bamya gibi yani.Bamya seviyorsa bu tip yaparsanız da sever sanki.Bir de pırasayı soğanın yerine yemeklere katabilirsiniz.

Karnıbaharı haşnamış sarımsaklı yoğurtla yediriyordum geçen gün kızarttım , bayıldı! Kızartıp tahinli yoğurtlu sos ile yedirebilirsiniz belki.

Sevgiler.

okuyanguzel dedi ki...

Yumurtalı pırasa denediniz mi?
Pırasayı soğanla kavurup daha sonra yumurta kırıyorsun. Hele de pırasalar taze ve küçüklerse nefis oluyor.

Kötü birşey çıkmayacak. HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK !!

ruhdagı dedi ki...

Ayyy! pırasa manyağı biri olarak çok incindim örselendim. Ben kış sebzelerinin aşığıyım. Kereviz, pancar k.bahar pırasaaaaaa o kadar mutluyum ki anlatamam. Hatta bugün semt pazarı birazdan pazara gidip mutlaka pırasa alıcam :)

Bizim evde ben kadar kimse bayılmıyor. Bende Egeye genelde yemediği sebzelerden çorba yapıyorum içine mercimek bulgur ilavesiyle en azından tatmış oluyor. Ben acizane çorba yap diyebilirim.
Ya neden pırasayı sevmiyorsunuz halen anlayamıyorum ??? :D

Bezen Hindistan dedi ki...

Karnibahari haslayip, ezip, unla ve biraz maydanozala karistirip mini pankek gibi yagsiz tavada pisirip veriyorum gozleme adi altinda. Hic karnibahar tadi gelmedigi ve notr bir tadi oldugu icin seviyor kizlarim. Tavsiye ederim. Maydanoz yerine karalahana falan koyuyorum bazen o da oluyor. Rendelenmis kabak da omletin icinde pek guzel gidiyor tadi ve goruntusu hic farkedilmiyor. Diger sebzeleri saklayarak yedirmenin yolunu bilen varsa omur boyu duacisi olurum:) Bizimkiler de boyle bir tur maalesef.

yeliz dedi ki...

İnşallah:) ben bu postu yorumlarla birlikte çıktı alacağım harika fikirler geldi çok sevinçliyim.

yeliz dedi ki...

Oo kulağa çok hoş geliyor cüce yemezse ben yerim:)

yeliz dedi ki...

Tahinli yoğurtlu sos hmmm harbiden çok enteresan:)

yeliz dedi ki...

Abovvv
Vallahi bu cüce yemezse ben kendime yapıpl yicrm bu tariflerle de sevmezsem pırasayı daha da sevmem

yeliz dedi ki...

Bizimki çorba kaktırmacasını yemiyor:) yok be millet sever pırasayı benim boğazımdan geçmiyor:) ama bu kış bu tariflerle yiyeceğim kesin:)

yeliz dedi ki...

Deneyeceğim bacım allah razı olsun:)

fatma dedi ki...

brokoliyi unutmayalım:))) kıyma ve patatesle yapıyorum seviyorlar. Kendimize ise buharda pişirip zeytinyağ,sarımsak ve limonla muhteşem oluyor. Patates, havuç, brokoli veya brüksel lahanasıyla zeytinyağlı yemeği de benim oğullarım seviyor. ayrıca mücver tarzı köfteler ve ona ve yumurtaya bulayıp kızartmak ve yoğurtla yemek de güzel:))

Unknown dedi ki...

Yeliz yer mi bilmem ama Ada pancar püresini sever rengide pancarı çok olursa pembe az olursa turuncu gibi oluyor:) pancar,patates,havuç,tereyağ ve sütaş süzme peynir ile yapıyorum ben,püre seven bir çocuksa pancarı da içine katmak iyi oluyor:) bu arada alerji sonuçları da iyi çıkacak

Adsız dedi ki...

Yelizcim ben de geçenlerde ıspanak kavurmasında soğan yerine pırasa koydum.Bu alternatif de aklında olsun.