22 Eylül 2019 Pazar

Kitap yorumu: 4321

Hayatı çok sevdiğim anlarda içime inceden bir sızı oturuyor.
Çok sevdiğim bir şey yer içerken (mesela bira:))
çok sevdiğim bir koku burnuma geldiğinde (kitap, ilker, arca, biçilmiş ot, yağmurdan sonra toprak, deniz, fırından çıkmış ekmek, temiz çarşaf, taze kahve...)
Çok sevdiğim bir şey yaparken (yazmak, yüzmek, okumak, bisiklete binmek...)

Hayat hem mücadele içinde olduğun hem de aşık olduğun hayat...
Hem güzel hem zor.
Belki de sızılar bu yüzden.
Baktığın yerden hayat, nasıl olursa olsun, kısa. Hep kısa ve aslında hepimiz “ölecek yaştayız”.


Paul Auster’in 1127 sayfalık romanı bitti. Yol ayrımından itibaren 4 farklı hayat anlattığı için 4321 adı.

Hayatının dönüm noktası neresi? Kitapta tek bir noktadan bahsetmiş ama bence yeterince yaşamışsan pek çok dönüm noktasıyla karşılaşmışsındır. Ben, kendi adıma en az dört tane sayabilirim.

Belki de bu yaşla orantılıdır, kim bilir? Her on yılda bir?

En büyük dönüm noktası bugün itibariyle Belçika’ya taşınmamız. Çünkü sonuçlarını henüz bilmiyoruz. Çünkü sonuçları bizden ziyade muhtemelen Arca’yı etkileyecek zira o, aramızda en genç olanı ve bu kararı almamızda onun söz hakkı olmadı.

4321 söz hakkı olmayanın yol ayrımından sonraki yaşamlarını konu ediyor. Bundan sebep, kitap bu dört hayatın kendine ait dönüm noktalarına daha gelmeden bitiyor.

Seçemeyecekleri bir hayatı yaşayan dört oğlan çocuğunun büyümelerine şahit olduğumuz 4321, okunmaya değer. Zira her bir hayat ayrı bir roman olsa, bu kadar sevilmez.
.....

Buraya kadar instagrama yazmıştım. Çünkü okuduğum kitaplar hakkındaki yorumlarımı paylaşmamı isteyen arkadaşlar oluyor ve çünkü ve maalesef artık pek azı blogu okuyor. Dolayısıyla instagramı anons merkezi olarak kullanıp, "hadi link verdim, gidin okuyun" demek istemiyorum. Ve doğru tahmin ettiniz, diğer taraftan bu blogdan vazgeçmeye niyetim yok çünkü burası benim hayat arşivim bir nevi. Diyeceğim şu ki, kitap yorumu olsun, keyfe keder yazılarım olsun, ara sıra kopyala yapıştır yapabilirim, hem instagramı hem de blogu takip edenler şaşırmasın diye baştan yazıyorum.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Instagram gönderini görünce keşke bloga kitap yorumunu yazsa diye gecirmistim icimden:) gununcorbasi chrome sekmelerimde hep açık duruyor ve arada yenileyip bakiyorum yeni post var mı diye. Aslında mail de geliyor ama geç geliyor ona cok güvenmiyorum bu yüzden:)
Blogdan vazgecmemene seviniyorum Yeliz:))
Pınar

SevKoz dedi ki...

Benim çok enteresan bulduğum ve çok keyif alarak okuduğum bir roman olmuştu... 4 hayatı ayrı ayrı devam ettirmek çok değişik bir fikir

yeliz dedi ki...

Harikasın çok sevindim:) tabii ki asla bırakmam. Blog benim vazgeçilmezim

yeliz dedi ki...

Bence de fakat her biri ayrı ayrı romanlar olsa o kadar da iyi olmazdı sanki:)

paulsmith198914@gmail.com dedi ki...

Good book review. You find it interesting. I had a desire to read this novel. Everyone in life has both points of go to this site for your essay no return and sharp turns. And even having changed direction, we remain by ourselves.