24 Eylül 2019 Salı

Yeni sezonda şahsım

Yeni yayın sezonunda şahsımdaki en büyük değişiklik dil oldu.

Fransızcayı park ettim. Bakınız park ettim diyorum, asla bırakmadım, bırakmam. Ayol dil, şiir! Nasıl bırakırsın?

Flamancaya başladım.


Neden? Çünkü;
1. Yalnızım. Evde iki Flamanca konuşanın arasında yalnız kalıyorum. Tamam Fransızcayı tercih etmemin sebeplerinden biri Arca'nın sınırlı da olsa Fransızca derslerine yardımcı olmaktı ama kanımca onun Fransızcası benimkini çoktan geçti, yani bana ve güdük Fransızcama pek ihtiyaç kalmadı.
2. Japon şirketinde çalışıyorum ama şirket 45 yıl evvel Flaman bölgesinde faaliyete başlamış ve benim müdürüm de dahil şirketteki Belçikalıların hemen hemen tamamı Flaman. Yani Flamanca bilmek daha kıymetli.
3. Pratikte halk arasında Fransızca konuşulan Brüksel'de, aslında Flamanca da resmi dil (düşün yani bütün tabelalar iki dilli), nitekim herhangi bir kurumda sadece Flamanca konuşarak her işinizi halledebilirsiniz. Daha doğrusu, kurum size Flamanca hizmet vermekle yükümlü. Yani illa Fransızca bilmek zorunda değilsiniz.
4. Aynı durum hizmet sektöründe de geçerli. Nitekim, İlker Flamancasını pratik etmek için inatla her yerde (market, lokanta, postane....) Flamanca konuşuyor ve gayet de anlaşıyor.
5. Brüksel Flaman bölgesi ile çevrili, dolayısı ile, benim işime de yakın bir Flaman şehrine taşınmamız mevzubahis olduğundan Fransızcanın hükmü yok (hatta fazlasıyla milliyetçi Flamanlar konuşabilmelerine rağmen dillerini-kültürlerini kaybetmemek için - bence tamamen pislğine ve intikamına - Fransızca konuşmuyorlar)
6. Sanayi daha gelişmiş olduğu için iş imkanları Flaman bölgesinde daha fazla. Flamanca öğrenmenin benim sektörümde geçer akçeliği daha fazla.
7. İşaretler... Komik ama gerçek... işaretler var. Geçen sömestr iş seyahatleri, dönem ortası İlker'in İzmir'e gitmesi gibi mazeretlerle Fransızca derslerinin büyük kısmına katılamadım. Katılamayınca da kur sonu sınavlara girmeyip kur tekrarlamaya niyet ettim. Gel gör ki, kura bir türlü yazılamadım. Yok efendim tatile girdiler, sonra kayıtlar doldu. Başka kursa yazılayım derken iyice işler karıştı. Dedim ki, bu iş sakat. Tam da o anda Arca'nın okulu Flamanca bilmeyen veliler için Flamanca uygun fiyatlı ve de hemen dibimizde, okulda kurs ayarlamasınlar mı? Fransızcaya haftada bir, iki saat yol gideceğime, Flamancaya haftada iki, evin dibinde gidebilecektim. Üstelik Fransızca ile birlikte devam ettiririm diye, ofisteki Flamanca kursuna çoktan yazılmıştım.

İşte böyle...

Flamanca kursuna departmandaki iki Türk bir Rus şeklinde (Rus gayet de yüksek seviye) yazılmamız kalan dört Flamanı ziyadesiyle mutlu etmiş olacak, geliştirmemiz için ellerinden geleni yapıyorlar. Eyvallah. Bugün Flamanca ödevimi yaparken evin Flamanca uzmanları bana Flamanca ders vermek için sıraya girdiler a-la! Hadi bakalım hayırlısı...

Bir diğer değişiklik inanmayacaksınz ama -eskisi kadar - fazla mesai yapmamam! Evet geçtiğimiz hafta fazla mesai saatim 1 saatten fazla olmadı. Allahım Avrupalılaşmada sana geliyorum. İnanılmaz iyi geldi. Evdeki işlerimi yaptım, kendime vakit ayırdım. Vay be o birkaç saat meğer ne kadar önemliymiş. Umarım bundan böyle hep böyle...

Hadi bana eyvallah!





8 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Harika haberler bunlar :)

Ecehan dedi ki...

Arca bi sayfa açmıştı galiba, onu bulamıyorum artık, vaz mı geçti? Ben mi yanlış hatırlıyorum?

deeptone dedi ki...

yeni dil öğrenmek ne hoş bişi yaaa :) jacques brel-les flamandes :) yani orda öğrenemezsen çok ayıp valla sana :)

yeliz dedi ki...

Ay inşallah devamı da gelir:)

yeliz dedi ki...

Sağ tarafta arcanın belçika günlüğü diye var. Epey aalladı belki ben flamanca devam ederim bakalım:)

yeliz dedi ki...

Öyle vallaha

Chakra Series dedi ki...

Yeni dil herkese lazım :)

paulsmith198914@gmail.com dedi ki...

I am interested in reading what you are writing about. Your desire to learn a new language is commendable.english research Through learning the language you will also learn a lot about traditions and culture.