11 Kasım 2019 Pazartesi

4 iş günü 3 gün haftasonu tatilini destekliyorum!

Son üç haftanın ikinci "uzun hafta sonu"ndan bildiriyorum, Micrsoft'un "4 gün iş 3 gün tatil" testinin verimliliğin 40% arttırdığı sonucuna gönülden katılıyorum. Buyrun haberi burada.

Dahası ben zaten bunu İzmir'de yaşarken her yaz uyguluyordum.

Gerçekten de verimliliğin artıyor, kendine ayırabildiğin zaman doğrultusunda motivasyonun da...

Vaktiyle Arca küçüktü, yaz okuluna gitmek istemediği ve bakıcısı da olmadığı zamanlar, anneanne babaanneye fazla yük olmasın diye benimsediğim bu yönteme şimdilerde de çok ihtiyaç duyduğumu fark ediyorum. Neden? Çünkü hafta sonu rutininin cumartesi ayağı Arca'yı maça götür, oradan al, kursa götür, arada derede market alışverişi yap, hani en fazla arkadaşlarla takıl şeklinde geçiyor. Pazar, evle ilgili yapılacak dünya kadar işin biriktiği gerçeği ile yüzleştiğin gün oluyor. Ailecek bir şey mi yapalım, haftalık ütü - tencere yemeği işine mi girelim, yoksa sadece yayıp dinlenelim mi, derken gün bitiyor. Kendine ne zaman zaman ayırıyorsun, diye soracak olsan cevabım yok.

Halbuki üç günlük hafta sonu tatili olsa öyle mi olur? Bir günü çocuğuna, bir günü eve-aileye bir gününü de kendi gelişimine ayırırsın. O zaman bir kursa gitmek de, evde hobinle ilgilenmek de zorlamaz.



Bu pazartesinin tatil olmasının sebebi Birinci Dünya Savaşı ateşkesinin kutlanması ve ölen askerleri anma günü olmasıymış. Bize öğretildiği şekilde "Almanya savaşı kaybedince biz de kaybetmiş sayıldık" ya (ya hadi git, önce savaşa girme ne işin var senin savaşta!) Türkiye'de kutlanmıyor tabii ki, aşina değiliz. Arca,  okulda öğrenince, bu savaş olaylarını sordu. Soru bildiğim yerden gelince seviniyorum, zira tarih en sevdiğim derslerden biriydi. Kişisel merak ve ilgiden tabii ki, sevmeyen de hiç sevmez tarihi. Baktım Arca'nın da ilgisi var, Çocuklar için Dünya Tarihi kitabının savaşlar bölümünü tekrar okumasını önerdim. Sabahtan beri elinden düşürmedi. Hep futbol sevecek değil ya, biraz da anasının ilgi alanlarına dalsın!


Bugün tam "evden çıkmamalık, yaymalık, evde takılmalık" gün. Layıkıyla başladık, uzun kahvaltı, peşi sıra çay keyfi... Birazdan barbunyayı ocağa koyarım, biraz da ders çalışmalı bugün, Arca'nın ve İlker'in sınavları var, benim de eğitimim...

Pazar görünümlü pazartesi... ve evet kesinlikle 3 gün hafta sonu tatili şart!

7 yorum:

Denize Bakan Ev dedi ki...

Yahu Almanya'da tatil yok, ne iş, bunlar iyice kraldan çok kralcı resmen :)))) Olsun fazla deşme, tatil iyidir.

Colorful dedi ki...

E bizde de yok (UK)

yeliz dedi ki...

Almanyada tatil olmaması normal adamlar 1.dünya savaşında yenildi neyi kutlayacaklar:) ama UK kutlar sçdiye düşünmüştüm hmm. İtalya da kutlamıyor

GeCe dedi ki...

Yeliz senin parental leave gibi hakların yok mu? Burda neredeyse tüm analar 4 bazıları da 3 gün çalışıyor. Gerçi expat olduğun için yıllık gelir vs konuları ön planda olabilir tabi bilmiyorum. Hakkın var mı diye bir soruşturabilirsin belki

okuyanguzel dedi ki...

Kesinlikle şart ! !
Yürekten destekliyorum :))

fatma dedi ki...

Kesinlikle 3 gün tatil 4 gün çalışma olmalı. Keşke, keşke

Evde Yazar dedi ki...

Kesinlikle atılıyorum ama bir de "burası Türkiye" gerçeği var :( Bizde mesaiye kalıp gün içinde yayan eleman makbuldür bilirsiniz, oy oy dertlerim depreşti yine :)