17 Ağustos 2020 Pazartesi

Bugün de bunu öğrendim: kulak deldirme

Belçika’da çocukların kulaklarının delinmesi ve kreşe/anaokuluna kulaklarında küpe ile gitmeleri yasakmış! 

Ayol bizde bebekken delerler kulakları dedim. Belçikalı arkadaşlarımın gözleri boyoz gibi açıldı (izmirliler bilir, gözleri kocaman oldu yuvalarından fırlayacakmış gibi oldu manasında). 

Aslında mantıklı. Yani bebek-küçük çocuklarda kulakta küpe bir diğerinin dikkatini çekebilir ve asıldı mı eyvahlar olsun! 

İlla başka çocuğun şakası olması gerekmiyor, benim yaşadığım travma da pekala tehlikeliydi. Efendim, yedi yaşındayım, bir grup arkadaşla aşağı mahalleye yürüyoruz. Ablam da var. 

Kaldırımda yürürken benim kulaktaki küpe park etmiş bir kamyonun arka kasa çengeline takıl, cırt diye yırt kulağı! Birden bir ılıklık hissetmemle beyaz t-shirtte kan lekeleri görmem bir oldu, bastım yaygarayı.

Eve kadar nasıl döndük, o kulağı o çengelden nasıl kurtardık hatırlamıyorum. Muhtemelen soğukkanlı ablam halletmiştir. 

Yirmi yaşına kadar o kulağı tekrar deldirmedim. Nasıl korkmuşsam artık.

Kamu spotu: kanunda belirtmese de bebelerinizin kulağına küpe takmayın. Büyüsünler nerelerini deldireceklerine kendileri karar versinler. Nitekim benim muhterem kırk yaşından sonra küpe taktı. Hayır yani adamı uzun saçı küpesi yok (90’larda genç olanlar bilir) diye beğendik aldık, adam 25 sene sonra küpe taktı, tövbe estağfurullah! 

Bir başka öğrendiğim gereksiz bilgi: İspanya’da Türkiye’deki gibi bebekken kulak deldirmek yaygınmış. 


14 yorum:

Zeugma dedi ki...

Çok ilginç bir gelenekmiş. Epey şaşırmakla birlkte mantıklı buldum. Ben de çocukken bazı yaşlı kadınlar görürdüm. Kulak memesi ortadaki küpe deliğinden aşağı doğru tamamen yırtık. Yani kulak memesi iki parça halinde. Neden öyle olurdu hâlâ bilmiyorum. Küpeler ağır geldiği için zamanla aşağı doğru inmekten ya da kocaları mı asılıp koparıyordu acaba? Bak şimdi aklımda deli sorular:P

Zeugma dedi ki...

Ay bak yazmayı unuttum. O kamyon kasasının çengeline takılan küpeni okurken var ya, bütün hücrelerim titredi. Kıyamam ya:(
Bazen de yüzükler kapı kollarına takılıyor. Parmağı kopanlar var. Evlerden ırak. Çok kötü. Aman dikkat...

yeliz dedi ki...

Kulaklar ve de burun büyümesi hiç durmayan organlarımızmış. Belki de nenelerin kulaklar bebekken delindiyse 90 senede yerçekimi ve küpe etkisiyle iyice sarkmıştır(dedeleri aklıma getirmemeye çalıştım :) )

yeliz dedi ki...

Top altın küpeydi benimkiler. Çok iyi hatırlıyorum ama sallamtılı olmadıkları gibi minik de değildiler.

yeliz dedi ki...

Ay o kamyon park halinde değil de hareket ediyor olsaydı vay halime :))) şimdi gülüyorum ama gerçekten çok korkmuştum. Bugün 7 yaşındaki kızını erken olduğu konusunda ikna etmeye çalışan arkadaşıma anlattım, korkut gözünü ertelesin dedim, epey güldük:))

Adsız dedi ki...

çok küçükken bir yakınımıza bağırta bağırta deldirmişlerdi. Hiç küpe sevmem ve takmam belki de o yüzdendir. Hülya

Adsız dedi ki...

Ben kulağımı lisede kendi isteğimle deldirmiştim.küçüken tehlikeli olabileceği için kızımınkini de deldirtmedim. Liseyi bitiriyor ve hala deldirtmek istemiyor malesef. Şindi de keşke deldirtseydim küçükken diyorum. AYŞE

okuyanguzel dedi ki...

Çok mantıklı bir yasakmış.

Leylak Dalı dedi ki...

Benimkini de bebekken hamamda natır delmiş, nasıl deldiyse artık kulak mememin neredeyse bitim noktasında. Sallantılı küpe takamıyorum o yüzden, üstelik en sevdiğim takıdır küpe :)

yeliz dedi ki...

Kulak deldirme her anlamda travma ya çok fena

yeliz dedi ki...

Yok ya bence iyi yapmışsınız. İsterse kendi deldirir hem artık çok kolay ve rahat. Bizim zamanımızdaki gibi değil

yeliz dedi ki...

Bence de!

yeliz dedi ki...

Ay çok üzüldüm:( ben de küpe çok severim

benim dedi ki...

Amerika'da bizi Meksikalılar anlıyor. Hepsinin bebeklerinin kulağı delik. Beyaz Amerikalı kızlar için bu bir 'rite of passage'. Çoğu anne kızının 12-13 yaşına gelmeden kulak deldirmesine izin vermiyor. Galiba kulaktaki delikle burun ya da göbekteki delik arasında bir fark görmüyorlar.