9 Kasım 2020 Pazartesi

Okuyamamak

 Yine o travmalardayız.

Günlerce televizyonumuz İzmir’e odaklı, elimizde Twitter İzmir’deki “mucize”lere kilitlendik. Ne mucizesi şerefsizler! El kadar çocukların günlerce beton yığını altında mücadelesini kazanmasını değil, bir zahmet o binaların yıkılmamasını sağlayacak kanunları ve de o kanunları uygulamayı sağlayın da “kimseye bir şey olmadı”ya mucize diyelim, ya da 6.6 şiddetindeki bir depremi gündem bile yapmayalım mesela...

Neyse ya, giresim yok, girersem oralara, çıkamayacağım korkarım.

Derdimi s.ksinler (çok affedersiniz başka bir tabir bulamadım malum serde küfürbazlık var) üzerinize afiyet, okuyamıyorum efendim... 

Alıyorum elime Oya Baydar Elveda Alyoşa gurbetlik basıyor, bir klasikle kopsam mı diyorum, Gazap Üzümleri... yok gelmiyor gerisi. 

Isabel Allende diyorum, çok güzel koparır beni, bir bakıyorum elimde sadece Japon Sevgili’si var, çekmiyor ne yalan söyleyeyim... 

Maeve Binchy , her defasında beni yeniden kitaplarla barıştıran kadın.. ikinci tur en iyi üçlüsü (tara sokağı, itlayanca aşk başkadır, aşk mutfakta pişer) bitmiş hem de iki dilde! 

Çabam büyük, kişisel gelişim kitaplarına da dalmaya çalıştım ama bir karış suda keyifsiz debelendim de, çıktım yürüdüm gittim... demem o ki, sarmadı bir türlü... ne etmeli? 

Hangi kitapları okumalı? Ne okuyorsunuz bu aralar?Deyiverin bacım yoksa edebiyatın iyileştirici gücünden mahrum mu kalayım?

21 yorum:

MINDMILLS dedi ki...

Merhaba. Öncelikle ailenize çok geçmiş olsun. Deprem üzüntüsüyle ben de kendimi kitaplara veremez oldum. Neye el atsam yarım bırakma hali bastı. Zorlamakla olmuyor. Vazgeçtim. Biraz dizi ve bağımsız filmlere döndüm. Misal Borgen, bambaşka bir dünya, çok iyi geldi. Mubi'de (Türkiye'de) çok iyi filmler var bu ara. Two/One, Borg McEnroe, bir de Mubi dışında seyrettiğim On Body and Soul, On Chesil Beach gibi filmler çok iyi toparladı beni. Filmler sayesinde yeniden okumaya başlayabildim. Şimdi Jenny Erpenbeck Gidiyor Gitti Gitmiş (Gehen Ging Gegangen veya Go Went Gone) okuyorum ve bitmek üzere. Umarım siz de yeniden okuma ritminizi kendi zamanınızda yakalarsınız. Sevgiler..

Kaystros Tyrha dedi ki...

İlk paragrafınıza imzamı basarım. Hakikaten şerefsizlik bu yaptıkları. Kalkmışlar kurtarma işlerinin ne kadar organize olduğundan, yardımların nasıl zamanında uğraştırıldığından, çadırların ne denli çabuk kurulduğundan bahsediyorlar. Neden deprem merkezine çok daha yakın konumda olan Kuşadası, Seferihisar ve Urla'da tek hasar oluşmazken Bayraklı ve Manavkuyu'da yıkıldı onca binalar diye soran yok.

Eğer okumadıysanız bence Gazap Üzümleri güzel bir seçenek:)

serpil dedi ki...

Birlikte Yaşamanın Yolları / Camille Bordas, kitabı yeni bitirdim ve sizin de seveceğinizi düşünüyorum, özgün adı How to Behave in a Crowd.
Sevgiler :)

Ebrutir dedi ki...

Japon sevgili güzel, biraz sabredince akıyor gidiyor.

Ebrutir dedi ki...

Hınzır Kız’ı da tavsiye ederim, yazarı nobelli mario vargas llosa, nasıl böyle büyük bir yazarı bu kadar geç keşfetmişim üzüldüm. Ama şiddetle tavsiye ederim bu yazarı.

GeCe dedi ki...

Herkesin elinde ayfer tunç’un osman’ını görünce onu okumaya karar verdim ama o bir seriymiş, kapak kızı ve yeşil peri gecesi ilk ikisi. Ben de o yüzden önce onları okudum çok güzel aktı elimden bırakamadım o derece bir haftada iki kitabı bitirdim. Biraz ara verdim sonra osmana gececeğim

Evde Yazar dedi ki...

İtiraf ediyorum, pandemi başladığından bu yana benim de okuma rutinlerim aksıyor :(

okuyanguzel dedi ki...

Ursula belki iyi gider diye düşündüm. Yada Ayfer Tunç'u bana sevdiren sen olduğuna göre Osman çıkmış ya bence bir deneyebilirsin.

Sevgilerimi gönderiyorum :)

Adsız dedi ki...

Bir Dinazorun Anılarını çok sevince Bir Dinazorun Gezilerine başladım. Mina Urgan'ın keyifli anlatımını öyle sevdim ki tavsiye ederim Yeliz.
Pınar

Adsız dedi ki...

Belirli bi kitap öneremem, zira uzunnn zamandır ben de okuyamayanlardanım.Ama ne zaman bunalsam, içim daralsa eski bir dostla konuşur, dertleşir gibi Jane Eyre sarılırım.Kısaltılmamış, üç cildinden birini seçer rast gele bir sayfasini açar, eski bir dostla kaldığim yerden sohbetime devam ederim.Bazen yeni başlangıçlar değil de, eskiler daha iyi gelebiliyor.
Serap

yeliz dedi ki...

Çok teşekkürler ben de bu dönem biraz dizi film ile kendimi avutmaya çalışıyorum:)

yeliz dedi ki...

Depremle birlikte ben de çok sorguladım çok kızdım ama en çok da hiçbir şey öğrenmemiş olduğumuza kızdım.
Gqzap üzümleri de bana bakıyor :) inşallah bir kendime geleyim ilk iş okuyacağım teşekkürler

yeliz dedi ki...

Mutlaka bakacağım teşekkürler

yeliz dedi ki...

Bana diğer kitaplarına göre daha değişik geldi, belki Şilide geçmediği içindir:) bir şans daha vereceğim teşekkürler

yeliz dedi ki...

Ay okudum Hıznır Kızı. Bayıldım. Benim için de yazarın ilk kitabıydı halbuki ne önemli bir yazarmış. Yüzbaşı ve kadınlar taburunu edindim okuyacağım

yeliz dedi ki...

Kapak kızı ve yeşil peri gecesini okudum ve çok sevdim. Osman’ı da gördüm ama burada yeni çıkmış bir kitabı nasıl edinirim henüz bilmiyorum

yeliz dedi ki...

Hepsi bölük pörçük. Başlayıp da bitirdiğim sindirebildiğim kitap sayısı o kadar az ki:(

yeliz dedi ki...

Ursula çok üst üste geldi, ama ara sıra birkaç denemesini okuyorum. Osmanı edinmeye çalışacağım, zira serinin önceki kitaplarını çok beğenmiştim

yeliz dedi ki...

Çok teşekkürler ikisini de yıllar evvel okumuştum gerçekten çok keyifli

yeliz dedi ki...

Harika bir fikir! Ve denedim çok iyi geldi... bir de eski bir kitabın sayfaları seni onu okuduğun zamanlara götürmesi zaman yolculuğu gibi:)

GeCe dedi ki...

Ekitap olarak var alıcam ben :)