11 Nisan 2021 Pazar

Ergen Talks! Vol.1

Okuduğunuz tüm kitapları kıvırıp...

Çöpe atın.

Temiz bir defter alın. 

Başlığı atın: ergen kılavuzu: .... (buraya çocuğunuzun adı gelecek)


Bizimkini yazmaya başladık.

Ergen kılavuzu: Arca 


Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, iyi gitmiyor. Bacak kıllarının çıkması, bıyıklarının bitmesi ve o sıkılası sivilceler, evin cücesinin büyüdüğü anlamına gelmiyor. Tam tersi! Beyni küçüldü sanki!


Sabırla, defalarca, nedenleriyle sonuçlarıyla anlattığımız her şeyi inadına yapar gibi deneyimlemesi = senin lafın benim dötüme 


Bizim evin normali bu artık.


Bir de şu var: neden?


Ulan her kurala her anlaşmaya nedenleriyle başlıyorsun, uzun uzun anlatıyor, ve sonunda ... yapma Arca diyorsun, otomatik tepki “neden” 


ebenin....


Ha bir de unutmak. Her haltı unutmak. Bu velet 3 yaşındaydı 81 ilin plakalarını ezbere sayıyordu... bir taksici bizim telefon numarasını aldıydı, kim milyoner olmak ister yarışmasına katılır da, plaka sorarlarsa bizim oğlanı arayacaktı: 

Şimdi gel gör beni bambaşka biri!

sabah tembihlediğini öğlen unutuyor. 


Okuldan kitabını getir... unuttum.


Kütüphaneye kitap siparişini 5 tane ver ki iki günde bir kitap almaya gitmeyelim. Verdim! 1 tane  fkdjwıkdnfjgkglş! 


Okula gitmeden evvel dişini fırçala, odanı yatağını topla... ah ya unuttum. 


Unutmaklar öttürsün seni Arca!


FİFA oynamayı, futbolcuların kimyası değerlerini filan hiç unutmuyorsun ama!


Küstahlık, her kuralı yersiz/zamansız sorgulama, sınırlarını genişletme denemeleri, bizim eve özgü bir şey değil! Veli toplantısı yaptık, derslerden konuşmadık bile! Tüm öğretmenleri hal ve gidişattan endişeli. Bir insanın matematiği 10, davranışı 7 olmamalı! Hele ki dilimiz damağımız kuruyasıya kadar anlatıyorsak... ben bir ara “ne kadar anlatsak boş, okulda burnu sürtülür, toplum bunu terbiye eder”i savunuyordum, peh! Adam okulu hizaya sokuyor. Ama işte bu böyle gitmez. Seneye ortaokulun kabadayısı olamayacak, çok pis sürünecek. Ben demiyorum, öğretmeni diyor. 


Düşün yani, demokratik, çocuk odaklı, gevşek, laylaylom okulun (evet laylaylom! Bi halt öğrettikleri yok, bizim anlama özürlü velede bile potansiyeli var diyorlar, annem siz neler yaşadınız, mal bu oğlan, demek istiyorum, flamancam yetmiyor) öğretmenlerini bile şikayet ettiren bu ergeni, seneye allahın ve de flaman eğitim sisteminin internetten izniyle katolik okuluna göndereceğiz. Yani tercihlerimizi daha ziyade katolik okullarından yana kullandık, neden? Disiplinli. Bizim oğlanın burnunun sürtülmesi şart. Anlarlar mı bilmem ama eti senin kemiği benim diyeceğiz, bakalım neler göreceğiz. 


Neyse ortaokul konusuna sonra geliriz. 


Veli toplantısından çok ciddi kararlarla çıktık, biz ana baba olarak ergen talks 128384858 yapacağız. Okul açıldıktan sonra her hafta öğretmenleriyle follow up toplantılarla karşılıklı fikir ve durum alışverişinde bulunacağız. 


Gerçi bana sorsan bunlara gerek yok, tam zamanıdır, bunu bir temiz döveceksin, ergen talks’muş, efendime söyleyeyim, çocuk odaklı yaklaşımmış, takipmiş..  hikaye, mum gibi olur şerefsizim.


Ergen talks da başlamadan biter diyeceğim ama lanet olsun ki şiddete karşıyız, artık çenemizle uzun uzun konuşmakla halledeceğiz, yani umarım yani inşallah... yani?


10 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Çooook zooorrr çoooookkkk. Başka da diyecek bir şeyim yok.

parıldayan çiçek dedi ki...

Size kolaylıklar gelsin. Kendi dünyasında Arca ve farklı kişilik. Bu yazdıklarınızı konuştunuz mu? ne dedi. Sizin sorun gördüğünüz o görmez. Katolik okulumu Arca nasıl karşıladı. Yazınız tekrar okuyayım. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Zor işiniz. Ortaokula veli toplantısına gittiğimde öğretmen o sınıfın misafiri dedi. diğer öğretmen algılaması yok dedi. adam evde bütün işine geleni ezberden sayıyor ama okulda böyle. Bıkmıştım okul işinden neyse sağlığı yerinde olsun Allah sizede sabır versin zamanla düzeliyor. Hülya

Adsız dedi ki...

Son zamanlarda en sık kullandığımız cümle, biz bunu dövmedik ondan böyle oldu��‍♀️ ergenlik, iyi ki ikinciyi yapmamışız dedirtti bize:)
Pınar

fatma dedi ki...

Bir tanesi ergenlik sonuna gelmiş diğeri ise pre-ergen döneminde bir anneyim. Evet zor. Anne baba için zor ama çocuk içinde zor. Bir karmaşa içinde kendinin bile tam anlayamadığı.
Yıllar önce beyin nöron bağlantılarıyla ilgili bir sunumda beyindeki nöronların en hızlı oluşumun hayatın ilk altı yılında olduğu dolayısıyla bu nöron bağlantıların daha çoğalması için çocuğa verilen eğitim ve aktivitelerin önemli olduğu, 45 yaşından sonra ise bu bağlantıların artık azalmaya başladığı tespit edilmiş. Beyindeki bu farklılıklar tıbbi görüntülemelerle tespit edilmiş ve sunum yapan tıp hocası bir de bu görüntülemelerde bir dönemdeki insanların beyin görüntülerinde nöron bağlantılarında sapmalar, farklılaşmalar ve azalmalar görüldüğünü anlatmıştı. O dönem ergenlik dönemiymiş.

Bu bilgiden sonra ergenlere daha anlayışlı yaklaşmak farz oluyor.Nöron bağlantılarında sorun var, ne yapsınlar!!!

yeliz dedi ki...

Tek tesellim bitecek, evet zor olacak ama bitecek...

yeliz dedi ki...

arca da okulları kendi süzgecinden geçirdi. Katolik okulu disiplinli dediğimize bakmayın, Türkiyedeki en gevşek okulundan hallice. Eğitimin disiplinli olması, geçmişlerinden, ödevlerin sınavların, projeerin sıkılığından kaynaklanıyor. Arca'nın ilk tercihini biz de ilk tercih yaptık ve Katolik okulu.

yeliz dedi ki...

Amin her şeyin başı sağlık. Bakmayın delleniyoruz arada ama en nihayetinde onun iyiliği için

yeliz dedi ki...

ay kahkaha attım! aynen! al bizden de o kadar

yeliz dedi ki...

aydınlandım resmen çok teşekkürler :) Gerçekten de bizim oğlanın 7 yaşına kadar çok akıllı ama son 1-2 yıldır mal olduğunu düşünmeye başlamıştık. Bu bilgiyle belki biraz tolerans gösterebilitiz size de kolaylıklar dilerim