28 Mayıs 2021 Cuma

Ergen Talks! Vol.3

 Evde ortak bir anlaşmaya varılmış işbölümü var. 13’üne merdiven dayamış bir bireyi katiyen zorlamayacak görevlerden bazıları şöyle:

Çöp atmak

Garajdaki depodan su bira şarap gibi stoklardan yukarı taşımak

Ayakkabıları dolaba kaldırmak

Tabağı sıyırıp bulaşık makinasına koymak

Odasını haftada bir temizlemek

Çamaşırlarını yerleştirmek

Sabahları yatağını toplamak


Anlaşmaya varılmış olmasına rağmen evdeki bazı ergen şahıslar unutmak-sallamak-ertelemek suretiyle, bu görevlerden yırtmanın binbir çeşit yolunu denerler. Anası olacak kadın da üşenmez, tekrar tekrar anlatır, hatırlatır ... ister ki anası, hatırlatmak bir kenara, ergeni bu görevleri öyle içselleştirsin ki kendisi farkına varsın mesela su mu yok, söylemeden depoya insin, çöp taşıyor mu kovadan, haber etsin çöp atmalıyım desin .... nerdeeee... 


Artık anası beklentiyi düşürmüştür, ister ki ergeni en azından hatırlatıldığı anda tamam  deyip yapıversin. Ama nerdeeee...


Yine böyle bir akşam, yemekler yendi sofra toplandı, çöp ağzına kadar doldu, ev çöp kokuyor o derece! 


Anası ergenine dedi ki”evladım çöp atılması lazım. Ne zaman gidersin? Şimdi mi? “


Ergeni ertelemenin beşinci cildi üzerinde pratik yapma fırsatı yakalamışken kaçırmadı, bir de tatlı dilli eşek sıpası: “şimdi yemekten kalktım ağırlık çöktü, birazdan götüreceğim” peki... 


Unutuldu tabii ki

Çöpler iyice koktu tabii ki

Anası bekleyedursun sabah oluverdi.


Ergen erkenden kalkmış vakit de geçince mideciği kazınıvermiş. Anasına menemen buyurdu, ekmeğini şamandıra yapası varmış, aman sulu sulu olsunmış. Peki.


Anası girdi sabahın sekizinde mutfağa, soğanıydı domatıydı ama fırında mis çıtır ekmeğiydi, hazır ediverdi. Lakin çöp kovası dolu, taşmakta, soğanın yumurtanın kabuğunu tıkıştıracak yer kalmamış, bir de beter kokuyor sanırsın ev çöp arıtma tesisi. 


Cumartesi sabahıydı, nasıl olsa, çok da germedi, keyifle gömsün menemeni ergeni, bekledi bekledi... menemen bitti, ekmekle tavanın dibi sıyrıldı ayna gibi yapıldı da ufak birkaç parça kalıverdi kenarda. 


Göbeğini kaşıya kaşıya kalktı ergen, yollanacak odasına, kuvvetle muhtemel playstationa zira 2 saate antrenmana gidecek birkaç saat uzak kalacak, haklı tabii...


Nesi haklı lan! Ben bozarım bu oyunu! 


Hop dedim, nereye? Evvela tavanı çöpe sıyır da koy makinaya. Bak bakalım çöpe sıyırabileceğin yer kalmış mı? Tıkıştırdı zorlanaraktan... dedim geç karşıma tekrar et görevlerini. Ensesinin arkasından çöpün kokusu geliyor da (metan gazı patlamasına ramak kaldı) hiç tınmıyor seninki. 


Aldım elime sazımı, başladım anlatmaya, bak evladım sen çöpü atacağım dedin atmadın, bu sabah artık çöp eve doğru yol alıyoruz. Hatırlattım, sonra dedin unuttun, unuttuysan hatırlatmayı defalarca yapamam, hatırlattığım anda yap ki uzamasın... 


Böyle tatlı tatlı anlatmamışım gibi önce bir çok uzatmakla suçlandım, sonra üzerine dendi ki; “antrenmana 11:00’de giderken atarım” 


Asfalyalarım attı, “şimdi gideceksin”le “atmayacağım demiyorum ki giderken atacağım” arasında münakaşanın zirvesine çıktık. Hayır yani kokmasak, çöpte tıkıştırılacak bir santimetrekare yer kalmış olsa vallahi tamam diyeceğim de durum fena. 


En sonunda muhterem, topladı çöpü attı, ve ben dellenmede uzay seviyesini zorladım: muhteremin de evden çıkmış olmasının rahatlığıyla sesimin desibelini saldım gitti. 


Bakmayın muhteremin sabrına, geçen akşam da o zirveyi zorladı, düşün yani ben yatağımdaki uykumdan sıçradım da bağırışlara koştum şuursuzca... 


Ama onu sonra anlatayım. 


Şimdi çöp örneğine yorumu olan varsa bir dal alırım. Yok olmaz derseniz ki, geçecek ona da eyvallah.. neler geçmedi ki... biz bunu terrible 2 horrible 3 ve de fucking 4’unu görmüşüz geçirmişiz, geçer elbet ergenius da geçer...

11 yorum:

*mehtap dedi ki...

bir ergenle inatlaşmak zor,kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Bizim evdeki ergenle de tıpatıp aynı durumlar. Erteleme, unutma... bir babasının sinirleri zıplıyor bir benim. Nasıl davranacağım ceza mı vereyim bosvereyim mi bilemediğimden sana da yorumda bulunamıyorum Yeliz. Ama yorumları okumak icin bekliyorum.
Pınar

Adsız dedi ki...

Yeliz çok çok zor, Allah kolaylık versin. Ben çocuk bakmada o aşamaya gelemedim (funcking four delirmelerindeyim henüz) ama kendi ergenligimden hatırlarım, annem çok ittirirdi. O erteleme davranışı da yapıştı kaldı. İlişkinin zedelenmesi de cabası. İki seferde bir ona göstermeden sen atsan, inatlasmanin son noktasına gelmemesini saglasan belki? Üçü ona direk dokunmadikca tatlı dilin ise yarayacağını düşünmüyorum. Okuyan kadınsın, deneme yanılma araştırma derken öğrendiklerini paylaşırsan herkese faydası olur. Çok kolay gelsin, Allah sabır versin :)

ahu dedi ki...

Ya akılcı olmadığının farkındayım ama ben melemene başlamadan önce çöpü attırmayı denerdim. Uzun vadede de belki ortak yaşam görevlerini yerine getirmiyorsa ebeveynlerde onun eşyaları yada lüksleri ( en sevdiği yemek , en sevdiği giysinin yıkanmaması unutulması gibi ;p ) ortak yaşam işlerini öteleyebilir yada unutabilir belki !?

yeliz dedi ki...

Teşekkürler

yeliz dedi ki...

Ben de ikilemdeyim allahtan ilkerle birbirimizi dengeliyoruz ama bazen ikimizi birden delirtiyor

yeliz dedi ki...

Aslında çok değerli bir bilgi verdin bunu düşüneceğim. Ters tepkiyle davranış pekişebilir🙄

yeliz dedi ki...

Vallahi o da aklıma geldi ama rüşvet imasından korktum. Ama mahrum bırakma konusunu sık sık konuşuyoruz genelde de işe yarıyor

okuyanguzel dedi ki...

Aynı aynııı. Delirtti beni 3 haftada biliyorsun babasıyla yaşıyor artık. Babası ona fazla yüklenmiyormuş öyle diyor. :)
Bende bekliyorum önerileri heyecanla :)

fatma dedi ki...

Büyük oğlanda didişmem bitti çünkü artık kendi evinde ama öncesinde beni çıldırtıyordu. Odasına kesinlikle girmiyordum. İş paylaşımda ise ben evdeysem üstün körü yapıyor yoksam kardeşine havale ediyordu. Şimdi pre-ergen oğluşta da erteleme ve savsaklama gündemde ve sınırlarımı deniyor. Hafta sonu bulaşık makinası boşaltmasında beni çıldırttı. Daha tam inatlaşma sürecinde değiliz ve genelde birlikte yapıyoruz işleri. Bakalım önümüzdeki 2-3 yılda neler yaşayacağım. Size kolay gelsin;))

Çiğdem dedi ki...

"Tamam anneeeee" dediği ve yapmayıp unutmuşa yattığı ve o işi benim yapmak zorunda kaldığım her sefer istediği bir şeye "tamam canııııım" deyip yapmayarak karşılık verdim. Çöpü de atarım, keki de yaparım. O kek yapamıyor (du) ama :)Sonrası saçları karıştırıp (ki en sinir olduğu şey) "nabeeeer" demek çok eğlenceli. Onun istekleri sizinkinden çok unutmayın :)