8 Şubat 2013 Cuma

Cibez(s) salatası

Pazar alışverişini bu hafta İlkerin annesi yaptı, cibez de almış. Ufak bir sevinç çığlığı attım, İzmirli olmayan bir torba ota sevincimin sebebini anlayamaz. Bu ot milleti abicim yılın belli zamanı olur ve o kadar kısa zamanda biter ki bazen yiyemeden ertesi yılı beklemen gerekir. Bir de özlemişsen var ya öf!

O akşam güya et vardı yemekte. Allah seni inandırsın eti cibez salatasına meze ettim, var sen düşün nasıl özlediğimi:)


Instagram'da bile paylaştım: cibes sevgilim:) diye...

Haklı olarak bilmeyenler vardı, öffff diye ağzı sulananların yanı sıra "aa nedir acaba?" Diyenler oldu.

Cibez (cibes diyen de var) lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir bitki aslında.

Ben güzelce yıkadıktan sonra ikeanın buharda pişirme aparatıyla haşlıyorum. Tadı suyuyla birlikte gitmemiş, içinde hapsolmuş oluyor. Zeytinyağı, sarımsak, limon, tuz dörtlüsünü derince bir kapta çırptıktan sonra haşlanmış ve soğumuş cibes(z)lerle bir güzel kavuşturuyorum. Burada ellerinle karıştırmak lazım. Sos iyice ot tarafından yenecek, iyice karışacak, sanacaksın ki ot o sosla yetişmiş.

Hemen dalmayacaksın çatalla, az sabredip dinlendireceksin. Sonra ister etin ister balığın yanına... Laf aramızda ben bir tas çorbanın yanında bile yerim.


6 yorum:

moriçe dedi ki...

ege de yenen bir çok şeyi bizim oralarda( karadeniz) bilmez insanlar. bi lahana biliriz bi de mısır:)) yer dururuz bunları.
eşinizin annesine kayınvalidem demek yerine İlkerin annesi demeniz dikkatimi çekti:)) ben kayınvalide lafınını hiç kullnamayan bi insan olduğumdan algım seçti birden:))

ruhdagı dedi ki...

İlk defa duydum ama her türlü otu sebzeyi severek yediğimden hoşuma gideceğine eminim :) Zaten z.yağ, tuz, sarımsak, limon olduktan sonra bana bile döksen yenir :D

yeliz dedi ki...

kara lahana dolmasını karadenzili oda arkadaşlarımın kolisinden yemiştim aman o ne tat öyle. burada da o yok:( eevet kayınvalide lafını uzak buluyorum ben nedense. bir de ilkerin annesi kv olmadan çok çok daha önce arkadaşımın annesiydi garip geliyor kv demek:) o da beni kızdırmak şstediği zamanlarda gelin der onun haricinde kızından ayırmaz sağ olsun:)

yeliz dedi ki...

hahah sen bize bi gel sana ot sofrası donatayım

Adsız dedi ki...

Yaa, ama ayıptır günahtır ben bu İstanbullarda kuzukulağını bile zor buluyorum yahu... :)
Bilge

yeliz dedi ki...

ya hiç unutmam istanbulda yaşayan kuzenime iki kilo taze börülce getirmiştik izmirden:)