9 Haziran 2014 Pazartesi

Çocuklarda uyku saati

Arca'nın erken uyumasını çok önemsiyorum. O uyuduktan sonra yapacağım keyiften değil yav - evet tabii bu da var :P - bence çocuklar erken yatmalı. Özellikle de bizimki gibi erken kalkıyorsa. Biz sabah öpüşüp koklaşmadan ayrılmıyoruz. Ben sıvışabilirim aslında ama bebekkenden beridir alıştırdık vedalaşmaya, şimdi uyusun diye bıraksan arıza yapıyor.

Eh biz de bu durumda akşamları tam zamanlı olarak cüceyle ilgilenip - allah seni inandırsın bazen mutfak bile toplanmıyor - erkenden yatağa şutlamayı tercih ediyoruz.

Bir ara bizimle daha fazla vakit geçirmek için uyku saatini 21:00 sonrasına atmaya çalıştı. Özellikle şu yaz saati uygulaması tantanasıyla uyku saati şaşmaya başlamıştı. Gestapo ana mode on vol.129873914 derhal devreye girdi. Ulen nasıl sen kuralları piç edersin?!

Çok geçmeden dahiyane bir çözüm bulundu. Yok yav bulunmadı tamamen spontane gelişti her şey:)



Sizi bilmem ama bizim evdeki yer cücesi İsviçreli bilim insanlarının araştırmalarına çok önem veriyor.

Bundan aylar önce kefir içirmekte son derece kararlı olduğum günler. Allem etmek kallem etmek bir halta yaramadığında alıp karşıma konuşmuştum. Böyle böyle bu kefir denen mucize çocukların hastalıklarına iyi gelmekle kalmıyor hastayken içtiğin antibiyotiklerin vücuda zararlarını ortadan kaldırıyordu. İkna oldu. O gün bu gündür bizim evde bir kefir canavarı var!

Dediğim gibi, dahiyane bir fikir değil ama baktım bu bilim insanları, araştırma vesaire işe yarıyor, uyku meselesinde de şansımı denedim. Daha doğrusu uyku saati. Çok ciddi dedim ki; "arca evladım bilim insanları araştırmışlar çalışmışlar ve bir sonuca varmışlar. Saat gece ondan önce uyuyan çocuklar diğerlerine göre daha hızlı büyüyormuş çünkü tam da o saatten sonra büyüme hormonları salgılanmaya başlıyormuş."
"Yaa?"
"Yaaaa!!!"
"Ben ne zaman yatıyorum annem?"
"Sen tam dokuzda yatıyorsun o yüzden son zamanlarda çok kilo aldın büyüdün annem." 

Yemin etsem başım ağrımaz. Mantıklı ya da değil sonuçta böyle bir araştırma var ve cidden gece 22:00 ile 03:00 arası hücrelerin yenilendiğini okuduydum bir yerde. 

O gün bugündür allah seni inandırsın hava karardı mı başlıyor saati sormaya. Dokuz oldu mu bir telaş bir heyecan yatacak illa ki yatacak.

Bu defa da bir yere gidip geç kaldığımızda kafamızı yiyor ama ben razıyım. Eğer hafta sonuysa öğlen uyutuyoruz, ikna oluyor o zaman. Hale bakar mısın çocuk uykuda ısrar etmesin diye ikna ediyoruz:))

3 yorum:

annegazetesi dedi ki...

Ba-yıl-dım! :))) senin yönteme de arca'ya da bayıldım resmen! Biz çocukken ikna edilmemiz gerekmezdi, annem ilkokul öğretmeni olduğundan otoriterdi bakışları yeterdi tıpış tıpış yatağa gitmemize :) ama bu yöntemi kesinlikle aklımda tutucam, belki ege'ye de lazım olur kimbilir?

Unknown dedi ki...

Hahaha Yeliz yaw:) Çok güldüm bu bilim insanlarına, okuma ilerleyince makale ister senden:)

Ogrenen Anne dedi ki...

Allahım laftan anlayan çocuk ne süper bir şey, ben de senden okudum ve başladım 1 yaşındaki çocuğa laf anlatmaya bilimsel veriler sunmaya ama onun cevabı kafama oyuncak fırlatmak, dil çıkarıp koşup kaçmak falan oluyor :D O günler de gelecek biliyorum biliyorum sabır ommmm