28 Ocak 2015 Çarşamba

Kitap yorumu: Fi

Geçenlerde kitap ödünç aldığımdan bahsetmiştim ya, evet alıyorum ve bu çok hoşuma gidiyor. Bazı kitaplar oluyor, merak ediyorsun, illa kitaplığımda olsun kaygısı taşımıyorsun ya da senin için yepyeni bir yazar oluyor ve külliyatını biriktireceğim diye kasmıyorsun… İşte birbirinden ödünç kitap almak bu anlamda bütçeye müthiş bir katkı sağlıyor. Bizim kitap kulübü bu konuda benzersiz bir ortam.

Mesela bendeki Murat Menteş "Dublörün Dilemması" ve Emrah Serbes "Deliduman" kitapları kulüpteki bütün arkadaşları gezdi. Şimdi sıra Barış Bıçakçı’ya geldi. Benzer şekilde ben de basımını bulamadığım "Avalon’un sisleri"ni, devamını çok merak ettiğim ama gündemimde bir sipariş olmadığı için en az birkaç ay daha elime geçemeyecek olan "Yerdeniz 2-Atuan Mezarları"nı hep kulüp arkadaşlarımdan ödünç aldım, son zamanlarda elimden bırakamadığım Fi gibi.
Özellikle IG’de birbirinden görüp de okuyan ciddi bir okur kitlesi oldu Fi’nin. Kitap konulu paylaşımlarda artık bir fenomen olan fuufu’nun bu kitlenin oluşmasında ciddi katkısı yadsınamaz. Şiddetle tavsiye etmekle kalmadı, kitap kulübünün de ilk toplantısını Fi ve devam kitabı Çi’ye ayırdı. Çok merak ettim ama satın almakta da acele etmedim zira gereğinden fazla pompalanmış gibi geldi bana. Allahtan kulüpteki arkadaşlar almışlar da ben de sebeplenmiş oldum:)
Romanda gündelik hayatımızdan çok tanıdık simalarla karşılaşıyoruz. Yazarın, son derece gerçekçi karakterleri aracılığı ile sunduğu fikirlerini beğendim. Zihnimdeki düşüncelerin güzelce toparlanıp düzenlenmiş haliydi ve hoşuma gitti. Ama beni bir tık öteye taşıdı mı? Hayır.
Keyifle okudum, üslup son derece akıcı ve kolay anlaşılırdı, yani tam bir yolculuk kitabı… Ama edebi yönden doyurucu muydu? Hayır.
Emek verilmiş ve güzel bir iş çıkmış ortaya, takdir etmek lazım ama editörü her kimse bence kendini en yakın pencereden aşağı atabilir. Yazar, metinde hatalar yapabilir, anlam bozukluklarını, yazım hatalarını düzeltmek editörün işidir, değil midir? Özellikle kitabın sonlarına doğru çok sayıda hata vardı ve ben okurken görmezden gelmekten yoruldum. Kaldı ki konuşma dilindeki "di mi"ler "yapıcaz, edicem"ler zaten tüm kitap boyunca zihnimi kurcalamıştı.
Yazar, "bu kitap herkes için yazılmadı" demiş, her kitabın potansiyel okuyucusu olduğum için üstüme alınmadım:) Öyküyü beğendim, karakterleri beğendim. Okurda uyandırmak istediği his merak mıydı bilmiyorum ama ben merak ettim. Devam kitabı Çi’yi de okuyacağım, basıldığında Pi’yi de. Sadece beklentimin seviyesini makul sınırlar içinde tutacağım.

20 yorum:

oytunla hayat dedi ki...

bu kitabı bende merak ediyordum ama nedense elim bir türlü gitmiyordu. Herkes o kadar övdü ki kitabı.
Biraz daha bekletiyim ben en iyisi...
Teşekkürler yorumun için

Tuten dedi ki...

Eğer sen bu kitabı beğenmiş olsaydın ben de kendimi camdan atacaktım; pardon ama o IG'deki grup sadece sadece övgülere yer veren, yaracılı eleştirileri kabul edemeyen hatta bşr kaç eleştiri üstüste gelirse bir güzel bloklayan bir ekip :)) Hadi ilk kitab bunca yanlışla bastınız kitap ciddi bir baskı sayısına ulaştı hala aynı hatalar mevcut 2. kitap yani Çİ sanırınski pembe dizi :) Yazım hataları aynen geçerli. Pİ'yi çok merak ediyorum acaba bir nebze okuyucuyu ciddiye alıp ciddi bir editoryel çalışma olacak mı diye

yeliz dedi ki...

ödünç bulursan oku, yoksa boşuna para verme desem:)

yeliz dedi ki...

yazmak ciddi bir iş, emek. Ben yazarlara, kelime emekçilerine saygı duyuyorum ve gerçekten takdir ediyorum. Ancak dediğin gibi bu kadar yazım hatası kabul edilebilecek bir şey değil! Üstelik fuufu'nun kitabı çok beğenmesini, hatta paralı kitap kulübünde yer vermesini çok yadırgadım. fuufu'nun önerilerine değer veririm, estetik görselleri, kelimeleri, Türkçeyi düzgün kullanışını ve ciddiyetini takdir ederim ama Fi konusunda soru işaretleri oluştu. Bir de çok ilginç bir şey oldu, bu kitabı iyisiyle kötüsüyle IG'deki profilimde birkaç arkadaşla birlikte yorumlarken yazara da mention yaptım ancak hiçbir şekilde dikkate almadı. Şaşırtıcı...

Jardzy dedi ki...

Dublörün Dileması sanırım kardeşimin. Evde görüp elime aldım ve bıraktım.
İyiyse, bir daha deneyeyim.

Tuten dedi ki...

Ben yazara mail gönderdim ve oldukça yapıcıydım; profesyonel kimliğimi kullanarak kitabın dramaturji çalışmasını yazarak gönderdim; yazmış olduğu alan benim özel ilgi alanım ve yıllardır üzerine çalıştığım bir alan; bir bekletim yoktu ama en azından mailinizi aldım gibi bir yanıt beklerdim o bile gelmedi. Katılıyorum; yazmak çok çok ciddi bir iş ve emek, her kitaba saygı duyarım ama yapıcı eleştiri bir yazarın şükretmesi gereken bir şey. Fufu konusunda aynı şeyi düşünüyorum; bir kitap klubünde yazar sadece pohpolanamaz ki.

oytunla hayat dedi ki...

söz dinlerim ben :)

Pratik Anne dedi ki...

Gordugum iyi oldu. Alacaktim yoksa. Bekleyeyim, diger listemdekileri halledeyim once madem.

Adsız dedi ki...

ben de ig de görüp aldıydım on sayfa okumaya dayanamadım o kadar kötüydü yani benim için. sonra ulen dedim bi ben begenmedim bu kitabı herhalde, herkesin elin de filer çiler...neyse yalnız değilmişim sevindim. bence çok tırt bi kitap zaman kaybı. oh be rahatladım.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Uzun bir suredir bitirmeye çalışıyorum güzel mi degil mi karar veremedim bugune kadar okudugum en yavas kitap ... daha bitmedi ... bitirmeyi deniyorum. ..

Unknown dedi ki...

Uzun bir suredir bitirmeye çalışıyorum güzel mi degil mi karar veremedim bugune kadar okudugum en yavas kitap ... daha bitmedi ... bitirmeyi deniyorum. ..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Edebi yönden kitabın gereksiz sert eleştirilere maruz kalmış oluğunu görüyorum. Ama ya bilerek konuşma dilini kullanmışsa Azra Kohen? Bence gayet orijinal bi kitap..ve yazarın da dediği gibi...bu kitap herkes için yazılmadı...

Mihrican özen dedi ki...

Okumanın verdiği keyif paha biçilmez ama kitap bitti sorular bitmedi:)

Unknown dedi ki...

Karakterlerden aa bu o dediğin ünlü biri var mı?Ben Şadiye kesinlikle Aksu diyorum.Evli ve onurlu kadınlar listesinde yerini alan ünlü ise Ebru Şallı bence.Bildiğin varsa paylaşırsan sevinirim :)

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Şadiye Şehrazat, listede yer alan ünlü de gülben ergen

Evde Yazar dedi ki...

Bu kitabın özellikle Instagram tanıtımlarından o kadar sıkıldım ki, okuyacağımı hiç sanmıyorum. Hele konuşma diliyle yazılmışsa ve hatalarla doluysa...

yeliz dedi ki...

zaman kaybı boş ver:) ben Çi'yi okudum ama Pi'ye tahammülüm yetmedi. Dünyada okunabilecek zilyon tane muhteşem kitap varken bu seri de eksik olsun:)