29 Temmuz 2015 Çarşamba

Ve oyuncaklar da sadeleşmeden nasibini alır...

Marie Kondo, kitabında çocuklardan, oyuncaklardan, mutfaktan(!) bahsetmeyi unutmuş! Hanım hanım benim kitaplarıma laf edeceğine mutfak eşyalarına el ataydın! Ama işte bunlar hep Japon. Bunların 1934723974 parça yemek takımları, zilyon tencereleri, her gördüğünü isteyen bebeleri yok tabii!

İşin şakası bir yana, Marie Kondo bahsetmemiş ama oyuncak ciddi bir mesele. Marie Kondo yazmadıysa da siz "Daha sade bir hayat" kitabını okuyun, (ya da benim kitap hakkındaki uzun yazımı okuyun:P) bakın görün evi oyuncaklardan yana sadeleştirirken nasıl da cesaretiniz yerine gelecek.

Sadeleşme dedin mi bacım elini korkak alıştırmayacaksın.

Arca'nın yaşı büyüdükçe, ilgi alanları değiştikçe tabii ki oyuncaklar da değişiyor.

Daha önce de oyuncak tasviyesi işine girmiş, hatta oyuncaktan yana sadeleşme rehberi bile yazmıştım.

Öncelikle Arca'nın evde olmadığı akşamı seçtim. Daha önce denedim, cidden oyuncakların bir kısmının yok olduğunun farkında bile değil. Fark edeceğinden emin olduğum Lego Duplo gibi önemli oyuncaklar hakkında önceden anlaşmıştık, kuzene gönderilecekti, baştan konuştuğumuz için de rahatım zaten.

Yaşı oynamak için artık büyük olan oyuncaklar ayrıldıktan sonra, sıra kırık dökük olanlara geldi. Onlar da itinayla atıldı. Çok sayıdaki arabaların büyük kısmı bir kutuya kondu ve yazlıklara dağıtılmak üzere ayrıldı.

Geriye sadece bu aralar oynamaktan zevk aldığı, korsanlar, legolar, puzzle'lar, mutfak seti, arabalar, uçaklar ve kutu oyunları kaldı.

Toplayıcılık Arca’da da var ama o daha çocuk, dolayısı ile topladıklarından oyun çıkarmasına, yaratıcılığını desteklediği için karşı çıkmıyorum. Şişeler, taşlar, gazoz kapakları yani sana bana çöp ama ona değerli gelen şeyler atılmadı. Bir de tabii ki kırtasiye malzemeleri. Sadece düzenlendi kullanılmayacak olanlar atıldı.

Duru da geldiği için bir türlü ayrılmak istemediği anneanne yazlığından dönüp de odanın sadeleşmiş halini görünce ne diyecek çok merak ediyorum. En iyisi o dönmeden kitaplarına da el atayım:)

8 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Kitaplara nasıl kıyacağız onu bilmiyorum işte. Oğlumun küçük bir çocuk kütüphanesi açacak kadar kitabı oldu ama kimselere vermeye razı değil. Oyuncakları dağıttık ama kitaplar duruyor. Ben de veremem kitaplarımı o ayrı.

Veee bu akşam kıyafet atma işlemine başlıyorum bakalım ne olacak.

GeCe dedi ki...

Hollandada ikinci el olayı çok yaygın dolayısıyla satma fikri de. Özellikle kralın doğumgününde tüm herkes ama herkes tezgah açıyor. Çocuklar kullanmadıkları eşyalarını ve oyuncaklarını satıyor, diğer tezgahlardan beğendiğini alıyor böyle bir devir daim işi var. Fiyatlar çok ucuz oluyor genelde, tanesi 5 euro civarı satılan metal arabalar mesela 50cent falan oluyor, yada 3-4 tane 1 euro gibi. Böyle satın alınca, birinin sana oyuncak vermesine göre daha kıymetli oluyor çocuklar için.

Unknown dedi ki...

Çok mantıklı.. Bizde olsa hepimizde bir çekingenlik olur, utanırız. Halbuki ne kadar güzel bir geri dönüşüm :) Bu aralar bu sadeleşme yazılarını çok seviyorum, teşekkürler Yeliz

yagizlahayat dedi ki...

Kendi kitaplarına dokunmuyorsun da Arca'nınkilerden ne istiyorsun :-)

yeliz dedi ki...

@ahu,
aynen. hadi hayırlısı. kolay gelsin.
@gece,
bizde böyle adetler olmadığı için çocukları özendirmek kolay olmuyor. Arca oyuncaklarını bile takas edebilir ama kitaplarını asla. umarım büyüdükçe daha iyi anlar:)
@ikibalıkbirkedi,
teşekkürler:)

yeliz dedi ki...

yok yok dokunacağım, ikisine de dokunacağım. çok fazla bir ayıklama olacağını sanmıyorum ama bakalım göreceğiz:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Bacım, yorum yazmıstım ama kaybolmus :) benim oglum 2 yasında ve Arcanın kitaplarına talibiz, eger verecek baska bir yerin yoksa tabii. Biz de arkadaslar arasında oyuncak degis tokusu yapıyoruz. Gecen sene arkadasımın cocuguna aldıgım dogum gunu hediyesi su an bize geri dondu mesela. Hem esyalar icin hem butce icin hem cevre icin hem de son zamanlarda ki tuketim cılgınlıgı icin gayet iyi birsey bence. Seni de samimi buldugumdan yazmak istedim,
Sevgiler Ceren

yeliz dedi ki...

cerencim kitaplar büyük olasılıkla sadece düzenlenecek çünkü Arca da ben de henüz kitaplarımızı vermeye hazır değiliz:) Yine de aklımızda olsun, olur da arca vedalaşmak isterse, haber veririz.