14 Temmuz 2015 Salı

Yaptığın anana, öğrendiğin karına

Annemin bizi ev işlerine dahil ederken söylediği çok veciz bir söz vardır, "yaptığın bana, öğrendiğin kendine". Ergenken gıcık olurdum, halbuki ne kadar manalı bir söz!

Yaptığını ettiğini boş ver, eminim yaptığımızın ardından anneme daha fazla iş çıkarıyorduk ama ses etmezdi. Arca yaşlarında mutfakta görev almanın benim için ne kadar önemli bir sorumluluk olduğunu hatırlıyorum. O yoğurda sarımsağı ezmenin, o salatanın marulu yıkamanın, o çorbayı karıştırmanın verdiği "büyüdüm, başarabiliyorum" hissini tüm dünya bir araya gelip sırtını sıvazlasa ve aferin dese, veremez. 


Beş yaşında salata yaparsın, on beşinde zeytinyağlı sarma (güzel de sararım ha:P)

Biz evde iki kızdık, görev paylaşımı yapardık, erkek olsak da bu kadar dahil olur muyduk, bilemiyorum. Ama ben Arca'yı dahil ediyorum. Çocuk işçi çalıştırmak geyiği hep yapılır ya, öyle ama... Yapılmalı. 

Arca mutlaka katılıyor ev işlerine, ama bunda İlker'in payı olduğunu biliyorum. Çoğu zaman o dürtüyor cüceyi. 

Dürtmeye bile gerek yok, babayı mutfakta ya da elinde süpürgeyle görmek oğlan çocuklarının da bir işin ucundan tutması için ön koşul. Ne demişler? Çocuklar öğütle değil, görerek öğrenirler. 

İlker'in annesi küçükken benim muhteremi iyi çalıştırmış. Elinden işi eksik etmemiş. Çalışıyormuş, iki çocuk evin yükü derken bizim muhteremin elinden her türlü ev işi gelir. Nitekim geçen hafta yazlığa temizliğe gittik. Ben banyo tuvaletle uğraşırken İlker bütün evi sildi, süpürdü, temizledi. Var ya zaten öğlen gitmişiz, hepi topu birkaç saatimiz var, eğer İlker işin ucundan tutmasaydı, cesaret bile edemezdim. 

İlker'in annesine içimden bir teşekkür ettim.


Geçen Arca'ya evi sildiriyorum, aha dedim bizim oğlan da babasına çekerse karısı yaşadı.. Hatta annemin veciz sözünü devşirebiliriz: "yaptığın anana, öğrendiğin karına" :)

7 yorum:

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Bence birlikte yaşamda çok önemli şeyler bunlar. Anneler ne güzel de sözler söylüyorlar ve ne kadar da haklılar. Ben de annem elime bir bez versin uyduruktan sileyim çok severdim çocukken. Eşler çocuklar ve bilhassa oğullar öğrenmeli, yardımcı olmalı. Öyle kadın silsin uğraşsın adam yatış yapsın ayy delirmemek işten değil. Annelerin tutumu çok önemli. Tebrik ediyorum sizi. Çok tatlısınız. Arca'ya da kocaman bir öpücük benden bu güzel yardımları, anlayışı için.

bahar renkleri dedi ki...

Bizim ki 3 yaşlarında falan evi süpürmeye taktı ama öyle böyle değil.Her akşam eve geliyorum -ki o ara çok yoğundum hep en geç ben evde oluyordum -bizim süpürge açık ev süpürülüyor,sonra babasına veriyor yoruldum sen süpür diye.Allahım ev ne kadar temizdi.Şimdi sesini çok sevmese de yardım devam ediyor ki eşim de bu konuda süper bir örnektir.Birimiz süpürse öbürü siler,biri çorba yapsa diğeri pilav hesabı hep tüm aile çalışırız.Ben de şimdi babası gibi bir eş olsun ki gelin kızımız anan sana bir şey öğretmedi mi demesin diyorum.Şaka bir yana insan erkek ya da kadın her işten anlamalı.Sonuçta dünyaya işlerin pazarlığını yaparak bölüşerek gelmiyoruz.

Duygu dedi ki...

Çok önemli sahiden Yeliz. Ne demiş Adam Smith; bırakınız yapsınlar, bırakınız öğrensinler, bırakınız yardım etsinler:) Can da oda süpürür, balkon yıkar/siler, yatak toplar, çamaşır asar (çok mu yükleniyorum ne :-P) Bunları ara ara yapıyor ve ne kadar müdahale etmezsem o kadar mutlu yapıyor. Söylediğin başarabiliyorum duygusu sanırım. Ve en çok da mutfağı seviyor, gerçekten seviyor. Çok ilgisini çekiyor, buna biraz da kekik atalım mı, nar ekşisi koydun mu gibi önerilerde bile bulunuyor artık. Nasıl alışırsa öyle mi gider, onu da görücez zaman geçtikçe. O zamana kadar: Ev hepimizin, ev işi hepimizin:)

Adsız dedi ki...

En iyisini yapıyorsun Yeliz. Benim Kayınvalide eşime ve abisine hiç bir iş yaptırmamış, okuldan geldiklerinde yiyecekleri sandaviçleri bile dolabın hangi rafına koyduğunu not bırakarak işe gitmiş. Sonuç : yumurta bile kıramayan iki kocaman erkek. Haliyle senin gibi teşekkür eden bir gelin değil, karşısında ; ''Hiç bir şey öğretmemişsin, hiç bir iş yaptırmamışsın, ev işi sorumluluğu vermemişsin '' diyen bir gelin buluyor :))) Ama hala savunması hazır ''Erkek iş mi yaparmış? '' İşin erkeği, kadını mı olur yahu? İki el, iki göz, iki kol, bacak ve bir kafa her iki cinste de olduğuna göre pekala, bir cinsin yaptığını, diğer cins de yapar. Pelin / izmir

Yeseren Yaprak dedi ki...

Cocuk yas iken egilir. Ne kadar da dogru bir atasozu!
Ve buyudukce, her kiz annesi oluyor.

CEREN dedi ki...

Benim sevgili kocam oğlan doğmadan önce yapardı ama sonra bi haller oldu adama,yan gelip yatıyor artık.. Tez zamanda onları baba-oğul olarak işe dahil etmeliyim,olmayacak bu iş böyle, gelinime arkamdan laf ettirmem arkadaş :)

Unknown dedi ki...

cokkkkk haklısın yelızcımmm...bence kız cocuklarından cok erkek cocuklarına ögretmek lazım.hayatta yalnız kaldıklarında başlarını becerebılmelıler.oglum 20 yasında ve her ısı yapabılır.ben evde olmasam yada kendısı bır eve tasınsa tek basına yasayabılır.aç kalmayacak kadar yemek bıle yapabılıyor.tabı bır taze fasulye degıl ama omlet cesıtlerı makarna cesıtlerı tostlar falan gıbı...ögrensınler...ben hıc onun dolaplarını yerlestırdıgımı bılmem oyle guzel ogretmısım kı :) :) herseyı yerlı yerınde ve duzenlıdır.gelin yaşadı valla hahhahahah