6 Haziran 2017 Salı

Kitap yorumu: Sıcak külleri kaldı

Oya Baydar'ı Melek Ulagay ile hazırladıkları söyleşi kitabı sayesinde tanımıştım: Bir Dönem İki Kadın  Yo, hayır galiba Deniz Gezmiş'i okuduğumda tanımıştım.

Edebiyatçı yönünü de o kitap sayesinde öğrenmiştim. Lisedeyken epey ses getirmiş bir roman yazmış. Sonrası hep politika.

"Sıcak Külleri Kaldı", kitap kulübünde seçilince ve ben Oya Baydar'ın edebi yönüne hayran kalınca, keşke bütün hayatı boyunca yazsaymış, roman yazsaymış diye aklımdan geçirdim. Öyle güzel, öyle akıcı bir dil...



Roman, her ne kadar yakın tarihimizi fonda aktarsa da, aslında bir aşk romanı. Ana karakterlerin Ülkü de dahil olmak üzere, tüm hayatlarının merkezine konuşlanmış iktidar hırsları, okurken sizi kendine bağlıyor.

Yan karakterlerin tamamı, o yıllardan günümüze toplumun ve ülkenin değişim sürecini aktarmak için ustaca kullanılmış. Gerçi bence yan karakterler, fazlaca köşeliydi ama olsun, sonuçta belli bir amaca hizmet ettiklerini varsayabiliriz.

Her ne kadar gerçekçi anlatılsa da (hatta yazarın otobiyografisinden izler taşısa da), ben bu kitabı yazarın iç hesaplaşmalarını temize çekmeye çalıştığı bir kurgu (hem de oldukça iyi bir kurgu) olarak değerlendirmeyi tercih ettim ve keyifle okudum.

Yazarın diğer kitaplarını da, özellikle Erguvan Kapısı ve Elveda Alyoşa'yı mutlaka okuyacağım.



6 yorum:

Adsız dedi ki...

Oya Baydar'ın Kedi Mektupları'ndan çok keyif almıştım ben de, hem de kedilerden acayip tırsmama rağmen:) Hatta üstüne Şükran Yiğit' in Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları kitabini okumuştum.
Pelin

Tuna BAŞAR dedi ki...

Ben de henüz hiç Oya Baydar okumadım ama okunacaklar listemde Erguvan Kapısı sırasını beklemekte. Belki öne çekebilirim.
Sıcak Külleri Kaldı kitabı hakkında bilgim yoktu. Şimdi yazınızı okuyunca kitap hakkında kısa bir araştırma yaptım. Okunacaklar listeme ekleyeceğim.

okuyanguzel dedi ki...

Okuma listesine alındı :))

yeliz dedi ki...

Kitap kulübünde Erguvan Kapısı'nı mı okusak diye düşünmüştük ama ikisini de okuyanlar önce Sıcak Külleri Kaldı'yı okumamızı önerdi, kronolojik sıra olabilir, aklınızda olsun:)

Adsız dedi ki...

kedi mektupları yıllardır basucumda durur, ara ara tekrar okurum,pek severim, bir bak istersen.
kocaman kuvvet öpücüğü bu kosusturmacalı zmanların için :)
burcu

deeptone dedi ki...

baydar sağlam yazar yaaa :) bi de ayfer tunç :)