4 Eylül 2018 Salı

Kitap yorumu: Sybil

Kitap kulübü dostlarım, bana çok şey kazadırıyorlar, en çok da muhteşem kitap tavsiyeleri:)

Belki de okuma zevklerimizin paralelliğinden, belki de birlikte okumanın bizi eriştirdiği o bambaşka düzeyden bilemiyorum, onlardan aldığım hemen her tavsiye, bende başka bir boyuta yolculuğu garantiliyor.

Sybil böyle mesela...


Son birkaç haftadır, özel bir zaman ayırarak okuduğum bir kitap oldu Sybil. Normalde ben toplu taşımada, iki arada bir derede, seyahatte filan okumaya alışkın bir insanım. Ha çok sürükleyici bir kitapsa, çorba karıştırmama da eşlik eder, o ayrı.

Bizimkiler olmadığından her gün arabayla işe gittiğim bu son bir ayda, toplu taşıma veya seyahat seçeneğim yoktu. Özel Sybil zamanları vardı (bu yüzden de uzadı). Sabah kahvaltılarına, akşam, gece uyku öncesi yatak okumalarına, cafe ilişmelerine ve park sakinliğine eşlik etti Sybil.

Çok spoiler vermek istemiyorum, sadece kişilik bölünmesi yaşayan bir kadının öyküsü deyip dursam?

Gerçek bir hayat hikayesi olduğu için belki de çok etkiledi beni. Bilemiyorum, bildiğim tek şey, müthiş bir kitap. Bir defa daha anladığım tek şey, sevgi, koşulsuz sevgi bizim çocuklarımıza borçlu olduğumuz şey, ötesi yok.

Bulunuz, okuyunuz, içiniz yanacak, parçalanacaksınız ama okuyunuz...

sevgiyle...

12 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Çok şaşırmıştım senin elinde görünce, o kadar eski bir kitap ki, hatta sormuştum sana aynı kitap mı acaba diye. Üniversitede okuyordum elime aldığımda, aynen senin gibi aralıksız okumuş ve ne yalan söyleyim ürkmüştüm biraz. Sonra bir arkadaşıma verdim o okudu, ondaki etkisi daha fena oldu, bir yıl kadar süreyle çok kişilikli olup olmadığını sorguladı durdu. Hala bazen hatırlar, konuşuruz üstüne. Bu arada, düz fön çok yakışmış ama lüleli Yeliz her daim kalbimizde :)))

Adsız dedi ki...

Yıllar yıllar önce (tek kanallı dönemlerde) televizyonda filmini seyretmiştim. Şimdi google'a baktım da film 1976 yapımıymış. Filmle ilgili aklımda kalan tek sahne Sally Field'in (Sybil) mağaza vitrinine bakarken kendini başka biri olarak görmesi ve camdaki aksiyle konuşması...Ayrıntılarını çok net hatırlayamasam da güzel ve sarsıcı bir film olarak yer etmiştir aklımda.
Vuslat

SevKoz dedi ki...

Ben de hayal meyal hatırlıyorum böyle bir kitabı okumadım ama sanırım duydum sahaflardan araştıracağım

yeliz dedi ki...

Tekrar basılmış çünkü ben yeni aldım. İdefix yada babil.com dan.

yeliz dedi ki...

Filmini mutlaka izlemeliyim! 1-2 kişilik neyse de 17 kişilik beni acayip sarstı.

yeliz dedi ki...

Yalnızken okumak beni de çok etkiledi. Gece bitirdim, resimleri tek tek inceledim ve feci tırstım. Benden bölünmüşler rüyama girdi o gece. Teşekkülrer bu arada ben denlüle seviyom galiba:)

Adsız dedi ki...

Yelizcim, bu arada Sybil'le ilgili ekşi sözlük yorumlarını okudum. Kitabın sendeki etkisi çok yeniyken biraz şaşırtıcı olacak belki (nitekim ben de epeyce şaşırdım) ama özetle Sybil'in doktoru tarafından hipnoz ve telkin yoluyla manipüle edildiği ve aslında çok kişilikli bir hasta olmadığı vs yazıyor.

yeliz dedi ki...

Neay!!!! Şok. Bir de üstüne kitap yazdırmış olabilir mi? Çok ilginç gerçekten. Hemen okumalıyım:)

GeCe dedi ki...

Okumak istiyorum ben de hemen bulmaya çalışacağım. Aslında benim başka bir ricam var senden, bu konuda yazabilirsen sevinirim. Hiç kitap kulübüne katılmadım ama burada bir kulüp kurmak istiyoruz. Bir kitap kulübü toplantısında neler yapılır nasıl işler konulu bilgilere ihtiyacım var. Mesela tartışma hangi hususlar üzerinden yürütülür, bir yürütücü var mıdır? Kitap kulübünde tartışılacak bir kitabı okurken hangi açılardan dikkat etmek gerekir gibi. Bilmem anlatabildim mi derdimi.

Azize dedi ki...

İlgin. bir kitaba benziyor. Not aldım.

Adsız dedi ki...

Ben de filmini seyretmiştim. Çok etkileyiciydi.
ltg

Unknown dedi ki...

Sevgili Yeliz,
Uzun bir aradan sonra merhaba. Devamlı takipçin(d)im. Kitabı ben de not aldım. Küçük bebe var, neredeyse bir senelik biriktirmişim yazılarını, sıradan okuyorum. Kitaba da zor zaman buluyorum bu ara, senin yüzünden listem şişiyor da şişiyor insafsız! :)

Bu arada, şu Yerdeniz'i doğru sıraya dizsene yahu, Ursula Teyze hortlar rüyana girer bak :) (Kitaplı fotoda kitaplara illa bakarım. Benim Ursulalar da kolay erişilecek rafta:))
Candan Selamlar,
Bilge