4 Ocak 2021 Pazartesi

Kitap yorumu: Aklını En doğru şekilde kullan (Mindset)

"Çabalama yeteneği olmayanlar içindir." 

"Ya yeteneğiniz vardır ya da çabalamak zorundasınızdır. "

Eminim hayatınızın birçok döneminde buna benzer cümleler duymuşsunuzdur, belki de siz de bu cümleyi kurmuşsunuzdur. Ben kurdum.

Belki pe çok defa bu blogda da yazmışımdır çünkü bazı insanlarda bazı yeteneklerin doğuştan var olması, bu konularda çabasızca başarıya ulaşacaklarına dair bir inancım var. 

Örneğin doğuştan lider olma vasfı, kariyer basamaklarını bazılarına daha hızlı tırmandırır, kumaşında olmayanlar debelenir. Doğuştan yeteneğin yoksa mesela sanata, spora, ne kadar uğraşsan boş!

Bu inancımı Noel tatilinde okuduğum bir kitap biraz törpüledi.
Carol S. Dweck'ten Mindset


Kitap genel olarak iki düşünce tarzını karşılaştırıyor:
Sabitlenmiş düşünce tarzı (Fixed Mındset)  ve Gelişme düşüncesi tarzı (Growth Mindset)
(Yukarıdaki cümleler ilkine örnek)

Mesaj net, yetenekleriniz ne olursa olsun, düşünce tarzınız başarınızı etkiler.

Bir diğer anlamda yeteneğinizi ateşleyecek çabanız yoksa, başarıya ulaşamazsınız. 

Yeteneğin yoksa, arzun olsa bile çabalamaya cüret edemezsin bazen. "Çöp adam bile çizemem" gibi, "benden sporcu olmaz / dans edemem..." ya da önyargılar "kilo veremiyorum", "toplum önünde konuşamıyorum", "bende lider kumaşı yok"... gibi sabitlenmiş düşünce tarzı ile kendimize çektiğimiz sınırlar gelişmemize engel oluyormuş. Halbuki daha akıllı olabilmek için kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekirmiş. Mücadele bizi güçlü kılar.

Özellikle anne-babalara öneriyorum, çocuklarımızı yetiştirirken farklı ve güzel bir bakış açısı sunuyor.
ve bu kısa kitap yorumunu kitaptan bir alıntıyla kapatıyorum:
"Ben dünyayı güçlüler ve güçsüzler diye bölmem... Ben dünyayı öğrenenler ve öğrenmeyenler diye bölerim." (Sosyalog Benjamin Barber)


6 yorum:

parıldayan çiçek dedi ki...

Sevgili yeliz iyi yıllar. bazı şeyleri bilmek yetmiyor. Uygula eyleme geç bir yerden başla deriz. becerikli olmak, şartları zorlamak. Seni tebrik ediyorum. Yurt dışında iş bulup çalışmak. Üç gün eve kapanıp kitap yazmaya çalışmak. Seninle ilgili ilk aklıma gelenler. Sende cevher çok. Ben her gün üç cümle, günlük tut ,bloğa yazı yaz bunları bile yapamıyorum. Sevgiler.

okuyanguzel dedi ki...

evet katılıyorum :)

benim dedi ki...

Growth mindset burada (ABD) özellikle ilkokullarda anayasanın birinci maddesi gibi her fırsatta tekrar ediliyor.

yeliz dedi ki...

Çok teşekkürler ben de yeni yılınızı kutlarım. Telefondan mesajları okuyorum ama bir problem var yorum yazamıyorum. Şimdi hafta sonu bilgisayarın başına geçtim de nihayet cevaplayabiliyorum :) Üç günde yazmadım canım kitabı, zaten 80%i bitmişti, aklımda nasıl nihayete erdireceğimin taslağı da vardı, sadece başına oturup tamamladım o kadar:)

yeliz dedi ki...

Benim liderlik vasıflarım sorgulanıyor sürekli. koyun gibi gütmüyorum insanları diye ya da ne bileyim mütevazi bir insanım diye benden yönetici yapmıyorlar. Gerçekten çok garipsiyorum. Her şey ama her şey bu hayatta öğrenilebilir. Geçen bir cümle gözüme çarptı: Her zaman kazanırım, kaybettiğmde de öğrendiklerim kazançtır gibi bir şeyler...

yeliz dedi ki...

Bu harika bir şey! yoksa yeteneğimizin olmadığını düşündüğümüz kodlarla bir ömür çok yorucu.