4 Ekim 2012 Perşembe

Fotoğraf demiştim…

Geçen hafta üniversiteden arkadaşım Emel, - facebook sayfasından blogu takip eder – bana bir mesaj göndermiş. Mesajda ilgimi çekebileceğini düşündüğü bir link var. Bir bülten çıktı, hmm bir tür anne sitesi. Yazı, fotoğraf, video gönderiyorsun, onlar da sana para ödüyorlar. Emeğin karşılığı veriyorlar, ne hoş diye düşündüm. Emel de “ha boyna yazıp duruyorsun bari kazanca dönüştür bir halta yarasın” düşüncesiyle göndermiş zaten.

Evdeyim o gün, vakit bol, Arca “büyüdüm artık uyumayacağım” dediği öğlen uykusunu götünde uçuşan pirelerle uyumakta. Bültenin üzerindeki facebook kutucuğuna tıkladım. Zira ben bu yayınevini biliyorum. Gerçi çok haz etmediğim birinin önderliğinde yayın yapıyorlar ve bana da illa ki yayınlarını almam için dil dökmüşlükleri vardı ama sonuçta takdir edilecek güzel işler yaptıklarını düşünüyorum, hani bana hitap etmez seni tatmin eder.

Facebook sayfasında BAM!!! Arca’nın fotoğrafı. Nasıl ya? Şu linkteki fotoğraf, ayıcıklı olan. Uyku konulu bir yazıya fotoğraf yapmışlar bizim cüceyi. Hemen yorumlara yazdım, izinsiz almışsınız, dedim. Hani külyutmaz havalarındayım. Ama ne yapılması gerektiğini bilmiyorum.

Bloglarda bazı yasal uyarı yazıları görüyorum ama nedir, ne kadar ciddidir, bilemedim. Neyse Nurturia açıktı. Sınırlıdır oradaki arkadaş listem. Yok be seçici snob olduğumdan değil, fazla aktif değilim, beni blogtan tanıyanlar arkadaş olmak ister sadece, ben de ortak arkadaşlarım olduğu annelere davet gönderirim, öyle geçinip gideriz. Neyse, sordum danıştım. Hemen hukukçu arkadaşlar yardımcı oldu, fikir verdi. Biliyor musunuz kaynak vermeden, izin alınmadan bu şekilde kullanılan fotoğraflar için tazminat davası açabiliyormuşsun, sürüm sürüm süründürebiliyormuşsun. Ben bilmiyordum.

Sitenin fotoğrafı ve tarihi içeren görüntüsünü kaydettim. Bu defa yazının yorum kısmına, yayıncının iletişim mailine yani iletişebildiğim her noktaya uyarımı ilettim. Beklemeye başladım.

Bir süre sonra bir yetkiliden “aksaklık”tan dolayı özür dileyen bir mail aldım. Hızlıca aksiyon almışlar. Yazıya tekrar tıkladığımda bu defa da çok aşina olduğum başka bir fotoğrafın konduğunu gördüm. Gerçi bu fotoğraf bir ebeveynlik kitabında yer alıyordu, hani telifi ödenerek mi konmuştur bilemem.

Benim asıl anlamadığım, bir bültenle insanların emeklerine ödeme yapacaklarını ilan eden bir site neden insanların bloglarındaki fotoğraflara tenezzül etsin, ilginç?

5 yorum:

Cigdem dedi ki...

Yav ben simdi bu ise cok killandim, yakalamissin da, ya yakalanamayanlar. Ve simdi biraz kara kara düsündüm kendi adima, yanlis mi ediyorum acaba bu kadar paylasmakla, watermarking yapmali sanirim mutlaka:(.

IŞIL dedi ki...

BİR BENZERİNİ DE BURADA OKUDUM .. EŞ ZAMANLI YAZMIŞSINIZ...ÖNLEMLERİ ARAŞTIRIP BİRŞEYLER YAPMAK LAZIM GERÇEKTEN..

http://ardatotisi.blogspot.com/

SEVGİLER..
IŞIL

Itır dedi ki...

ana, benden once yazmış bile biri, hakkat aynı gün aynı şeyi yazmışız..bizim biri davalık, bakalım dedikleri gibi sürüm sürüm süründürebilecek miyiz..?

yeliz dedi ki...

aslina bakarsan paylaasirken arak riskini de goze aliyoruz ama diger taraftan paylasmasan da baska turlu ele gecirebiliyirlar bak asagida ardanin itirlarin basina farkli bir sey basina gelmis

yeliz dedi ki...

tesekkurler