17 Nisan 2013 Çarşamba

Sağlıklı yaşam hadi hoopp bir-kiii

Yıllık geleneksel “göbeem pörtledi!” “totom büyüdü” yakınmalarını müteakip “kilo vermeliyim” “sağlıklı beslenmeliyim” “hareket etmeliyim” cümleleri yeniden hayatımıza girdi sayın seyirciler.

Bunun yaz aylarının yaklaşmasıyla bir ilgisi yok! Tamamen göbeksel bir mevzu ve benim ömrü hayatımın hiçbir devresinde (gebelik hariç) böyle bir göbeğim olmadı. Sezaryandan sonra hemşireler şaşırmıştı düşün yani! An itibariyle bırak doğum sonrasını, resmen 4 aylık hamileyken olduğum kiloyu gösteriyor baskül.

Üstelik farkındayım her şeyin! Akşamları çiğdem-biraların, havaalanlarında patates-biraların, film izlerken patlamış mısır-biraların eseri bir göbeğim olduğunun pek ala farkındayım. Bira göbek yapan bir şeydir canlarım, hani bilmeyen varsa söyleyeyim. Akşam salata-çorba yemek, sabah nesfit ile kahvaltı yapmak yetmez. Ara öğününe birayı kattın mı o göbek çıkar!
İşin kötüsü tam bir stres yiyici oldum bu aralar. Canım bir şeye sıkıldıkça saçma sapan şeylere dadanıyorum. Geçen evdeki bir kavanoz nutellayı bitirince “hop lan noluyoruz” dedim.

İşin daha kötüsü biliyorum, sağlıklı yaşamın kurallarını bizzat kendim yazmış kadar iyi biliyorum.

Harbi söylüyorum bak, liste yaptım kendime hatta check list. Ne yiyeceğim, ne yapacağım hep listede yazılı. Geriye uyguladıkça “check” işareti atmak kalıyor. Uyguladıkça…

İşte bütün sorun da burada: “uyguladıkça…”

Bence işin en önemli kısmı alışkanlık haline getirmek. Yaşam tarzını değiştirebilirsin, alışkanlık haline getirebilirsen ve tabii ki zevk alırsan.

Uzun yıllar önce “Ferrari’sini satan bilge” diye bir kitap okumuştum. Roman tadında bir kişisel gelişim kitabı aslında. Kitapta “21 gün kuralı”ndan bahsediyor. Diyor ki, bir alışkanlığı edinmek için 21 gün uygulamanız gerekir, bir alışkanlığın yerine başka alışkanlıklar koyarsanız, o alışkanlığınızdan kurtulursunuz.

“ya bırak bu kişisel gelişim safsatalarını” diye düşünenlere katiyen dalmam, hatta tenhada filan sıkıştırmam, rahat ol bacım. Zira ben de kişisel gelişemeyenlerdenim. Gel gör ki bu yöntem benim sigarayı bırakmamda son derece işe yaradı. Harbi diyorum bak!

“Sigara içme” alışkanlığının yerine 21 gün devam ettireceğin bir “sigara içmeme” alışkanlığı edineceksin. Ya da benim örnekteki gibi bira içme alışkanlığı (tamam hafta 3 ama alışkanlık neticesinde) yerine bitki çayı+kuru meyve ikilisini tüketmeyi alışkanlık haline getireceksin.

Zor mu? Zor. Ama imkansız değil. Vücut buna alışacak ve eski alışkanlığı terk edecek. 21 gün içinde düzgün beslenme, spor yapma ve alkolden uzak durma alışkanlığı edinecek.

Gelecek yazı: Bu yoga matının başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi!

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kadar olur! Hayatim boyunca, hamilelik disinda, sadece bir kez 49 kg olmustum ve o da sadece bir kac ay surmus sonra jendiliginden gecmisti. Son aylardaki is yerinde tum gun oturma ustune trafikte eskisinden 1 saat daha fazla "oturarak" zaman gecirme ve gunluk stresten uzaklasma adina 3er 5er tuketilen cikolatali kruvasanlar, bu kadar sagliksiz hayata bari kahvalti yapmadan evden cikmayayim ayagina hergun tika basa yapilan kahvaltilar sonucu gobek aldi basini gitti! Aldigim kilo sadece 1,5 kg toplamda ama gobegimi goren en az10 kilo aldigimi saniyor- ben dahil. Kruvasanlari meyveyle degistirmeye karar verdim, o kolay da, bir turlu sabah 15 dakika erken kalkip spor yapmaya baslamadim; e sporsuz bu gobek hayatta gitmez, adim kadar eminim. İsin en vahim boyutu ise hayatim boyunca asla spor yapmamis ve sabah uykusunu hic bir aktiviteye degismeyen bu bunyeye, bir de evde tek basima baktigim (babasi sehir disinda calisiyor) 3 yasinda bir bucurle hangi zaman ve hangi sevkle gunde sadece 15 dakika da olsa spor yaptiracagimi bilememek!!!

yeliz dedi ki...

Ben de biraz ümitsizim ilk defa yanıma destekçi arıyorum:( yeme içme tamam da spor bizde hep hüsranla sonuçlandı. Bakalım bu defa yeni procelerim var:) yarın anlatırım

Bezen Hindistan dedi ki...

21 gun diyorlar evet ama bana pek gercekci gelmiyor acikcasi. En azindan bende, bunye fabrika ayarlarina donmek icin firsat kolluyor. 21 mis 42 mis farketmiyor. Ilk bos bulunulan anda bir bakiyorum eski aliskanliklarin tam ortasindayim yine:(

Adsız dedi ki...

ben se bi aliskanligi birakmak icin asla yerine baska bisey koymamaki (su icmek bile) diye biliyorum zira akil aldanmiyor sadece vucudu kandirmaya calisiyomussun oyle olunca. sen yapabildiysen ama mesela sigarayi birakmak en zoru; kisite gore degisiyomus demek ki,
ya bu konuda sayfalarca yazabilirim eskiden her turlu sagliksiz seyi cok seven ve cok yiyen :))) bi insan olarak

ahu dedi ki...

bira fabrikasında çalışan zati muhterem olarak şunu söyleyebilirim:) bira kilo yapmaz yanında yenilen bilumum cips, mısır ,patates vs. ile kalorisi katlanarak arttığı için kilo aldırır. sadece bira içerek ( 6 tane arka arkaya götürmediğini varsayıyorum;P )çok kilo alınmaz . çok özlersen bence bira içebilirsin yanında bişey yok ama :)

Adsız dedi ki...

ay yarim kalmis. benim o otokontrolu saglamam 8 ayimi aldi ama oldu! Sen de yaparsin inan. simdi bazen serbest ogunum olan gunlerde bile o sagliksiz seylerin tamamini goturemiyorum yarisinda filan yeter diyip birakiyorum. Biranin da kendi kalorisi degil de, vucutta yaptiklari fena, su tutuyo odem oluyo filan filan... olacak olacak. operim, ilkay!

hüznün tadı dedi ki...

Tamda bira içerken köyü oldu bu yazı. Sigaradan vazgeçtik. Biradan vaz geçmiyorum işte. Ölesiye spor yaparım yine vazgeçmem:))

Unknown dedi ki...

Aynen bu yazdığın gibi saçma sapan besleniyordum doğumdan sonra ve ne olduysa doğumdan 9ay geçtiğinde şimşek çaktı beynimde!
Kendi kendime alışkanlıklarımı yeme prensiplerimi değiştirmezsem ipin ucu kaçacak diyerek diyetisyene gittim ve hayattaki yeme anlayışım desem yeridir :)
Öğün atlama gafletim bitti,ara öğün yemeye başladım
Gerçekten boğazı tutmak gerek orası kaçınılmaz ama bence işin sırrı doğru beslenmeyi öğrenebilmek!
Ömür biter ,kilo derdi bitmez!
Sevgiler :)

yeliz dedi ki...

Bilmiyorum ki belki de çok motive olmuştum sigara olayında bakalım bunda nasıl olacak

yeliz dedi ki...

Sigara olayında çok ciddi motivasyon vardı bence bir de kafada bitirme meselesi doğru.
21 gün boyunca sigara içmediğim her günü şenliklerle kutlamıştım :) kolay deildi en zor

yeliz dedi ki...

Ay benim de yarım kalmış :) en zoru tekrar başlamamak zaten. İşte irade orada devreye giriyor. Sen de bence iradenle çok iyi götürüyorsun

yeliz dedi ki...

Ya ahu cidden öyle aslında biranın çok da suçu yok ama yanında tıkındıklarım da birayla süper oluyor:)

yeliz dedi ki...

Hahah benim de burnuma kokusu geldi:)

yeliz dedi ki...

Evetbkesinlikle az öz ama sık yemek lazım:)

lale dedi ki...

Yeliz valla pazar günü biralı miralı bi programım var. Bak şişmanlatmıyormuş da:))

Gulcin dedi ki...

dun aksam soyle soguk bir biranin yaninda patates cipsi yedim. yedim yeliz ama napayim cok yorulmustum, bezmistim, biraz dinlenmeye ihtiyacim vardi.
ama haklisin degismeli spro yapmali Jiliiana donmeli
cok isimiz var ya cok